Архів
П’ятниця,
5 січня 2018 року

№ 1 (19548)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Січень Добрий господарНаша поштаПост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Застереження

Знайте міру всьому

Олена Ходосевич,

гастроентеролог.

У розпалі — новорічні та Різдвяні свята. З року в рік у ці дні лікарні переповнені хворими на панкреатит. Траплялися й летальні наслідки, здебільшого через надмірне уживання алкоголю. Хтось зазнавав загострення хронічного панкреатиту через переїдання.

ЩО Ж ЦЕ ЗА біда така — панкреатит? Це запальний процес у підшлунковій залозі, який супроводжується зміною її структури і відповідно функцій.

Підшлункова залоза — один з органів, який виробляє дуже активні ферменти, необхідні для травлення. Але якщо до шлунка потрапляє багато жирної їжі, та ще й одночасно з алкоголем, — підшлункова виробляє над­мірну кількість ферментів, що порушує її структуру, розриваються клітини — починається запалення. Тобто під дією надлишку їжі ферменти намагаються перетравлювати саму залозу. Алкоголь підвищує кислотність у шлунку, а це спричиняє викид певних гормонів, які чинять негативний вплив на весь процес травлення.

Панкреатити поділяються на первинні й вторинні. Первинні — це ті, що залежать від кількості та якості їжі. Найчастіше вони виникають при вживанні надмірної кількості жирних, копчених, смажених страв у поєднанні з алкоголем. Стежте за собою: якщо ви вже з’їли багато жирного, то не пийте надміру міцного алкоголю. Якщо дозволили собі переборщити з алкогольними напоями, вибирайте дієтичну їжу — запечені, відварені, тушковані страви. Таке поєднання певною мірою захистить від захворювання підшлункової залози.

Вторинні панкреатити можуть розпочатися після хвороб різних органів шлунково-кишкового тракту. Хоча б раз спровокована підшлункова надалі буде вразливіша — легше піддаватиметься різноманітним захворюванням. Тож, якщо не дотримуватися рекомендацій лікаря, надто щодо дієти, може виникнути повторний панкреатит.

На жаль, не всі зважають на ці застереження: статистика свідчить, що смертність від панкреонекрозу зростає з року в рік. Навіть незначне порушення режиму харчування може спровокувати чергове загострення. А вже через півроку таких періодичних нападів хвороби можна ставити діагноз хронічний панкреатит. Хвороба супроводжується сильним болем у животі та лівому підребер’ї. Також біль може віддавати у спину, ліву руку, праве підребер’я, викликати здуття живота, пронос, підвищення температури навіть до 38-39 градусів, загальну слабкість, нудоту.

Вчасне звернення до лікаря, суворе дотримання дієтотерапії прискорить одужання.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове