Архів
П’ятниця,
5 січня 2018 року

№ 1 (19548)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Січень Добрий господарНаша поштаПост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • На прийомі у спеціаліста

Обстежуйтесь вчасно

Розмову вів
Микола ЮРЧИШИН.

На фото автора: онкогінеколог Олена Петрівна Манжура.

В одвічних клопотах на роботі й удома жінки не завжди знаходять час, аби пройти повноцінне профілактичне обстеження. Мовляв, поки нічого не болить, не варто зайвий раз непокоїтись і турбувати лікаря. Але захворілих на ГРВІ терапевт зазвичай направляє на медогляд до гінеколога. І, як грім серед ясного неба, у жінки виявляють рак шийки матки. Саме про цю недугу, яка може спіткати представниць прекрасної статі, розмова із завідувачкою гінекологічного відділення Київського міського онкологічного центру, експертом з питань онкології, асистентом кафедри онкології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця кандидатом медичних наук О. П. МАНЖУРОЮ.

— Олено Петрівно, яка нині поширеність цього жіночого лиха?

— Якщо говорити про рак шийки матки, то за останні 15 років існує тенденція як до збільшення випадків цього захворювання, так і до смертності від нього. Якщо п’ятнадцять років тому ця онкологічна патологія була на сьомому місці серед захворювань, то сьогодні на п’ятому. І перемістилась із дев’ятої позиції у 2002 році серед причин смертності на сьому. Непокоїть те, що переважне число хворих — це жінки репродуктивного і працездатного віку, від 30 до 54 років, можна сказати, цвіт нашого суспільства. На сто тисяч населення в Україні 21 має цей діагноз. На жаль, у цьому списку значно побільшало молодих дівчат від 21 до 29 років. Протягом року близько п’яти тисячам жінок ставиться діагноз рак шийки матки.

— Невже не можна зупинити цей ріст захворюваності, зменшити його?

— Проблема раку шийки матки в тому, що це візуальна локалізація і діагноз має встановлюватись у початковій, нульовій, стадії або, ж у крайньому разі, — в першій. Шкода, але ситуація складається так, що близько 20 відсотків хворих приходять до нас із запущеними формами раку — на третій-четвертій стадії. Так не повинно бути! Багато жінок нехтує регулярним відвідуванням гінеколога, тому й запускає хворобу. Болюча проблема. Ми почали про неї говорити у засобах масової інформації, нагадувати, що не тільки рак молочної залози убивця жінок, але й рак шийки матки. Тому обстежуватись у лікаря потрібно регулярно, а не чекати, коли з’являться симптоми. Бо тоді зазвичай допомогти вже складно. Кожна жінка має свідомо ставитися до свого здоров’я.

— Не секрет, що багато жінок бояться йти до лікаря, аби не почути страшний діагноз.

— Рак шийки матки у жінки будь-якого віку — це ще не вирок. Медицина сьогодні дуже просунулася вперед, особливо онкологія. Навіть при такому діагнозі жінкам репродуктивного віку виконуємо органозбережні операції, так звану трахелектомію. Після цього прооперована може завагітніти і народжувати. Тому не треба боятися йти до онколога. Якщо виявити хворобу вчасно, тоді все буде добре.

— Отже, здоров’я жінки — в її руках?

— Саме так. Треба, щоб вона вміла дбати не лише про зовнішню красу, а й про здоров’я. Не всі знають, що до методів профілактики раку шийки матки належать не тільки регулярні огляди, а й правильне харчування, раціональний режим роботи і відпочинку. Чимало хвороб, в тому числі й ця, виникають на тлі стресів, загальної перевтоми. Жінка повинна розмежовувати поняття робота і дім, щоб не підмінювати одне іншим. Пам’ятати, що природа наділила її репродуктивною функцією. Важливо дотримуватися й культури статевих відносин, не вести аморальний спосіб життя. Адже будь-яка інфекція статевих органів також провокує онкологічне захворювання.

Два роки тому Україна за державні кошти закупила вакцину для профілактики раку шийки матки у дівчат підліткового віку — сервавікс. Протягом 2016 року вона показала свою високу ефективність у багатьох європейських країнах, в тому числі й у нас. Стараннями головного лікаря онкоцентру Олександра Миколайовича Клюсова ця вакцина є і в нашій клініці.

— Які ще проблеми вас нині найбільше хвилюють?

— Хронічні інфекції статевих органів, які теж спричиняються тим, що жінки можуть хворіти і тривалий час не звертатися до гінеколога. Розумію, час диктує свої правила, багато представниць слабкої статі перебувають у стані стресу, виконують так звані чоловічі роботи. Але жінка має залишатися жінкою. А ще любити себе, піклуватися про себе.

Приходять пацієнтки і з іншими патологіями. У нашому онкоцентрі активно застосовується лапароскопія, мікроінвазивна хірургія. Зокрема, операції при міомах матки проводяться без розрізів. Тільки ми в Україні володіємо такою методикою. Через три дні після медичного втручання жінка вже може йти додому.

— На що б іще ви звернули увагу жінок?

— Хотіла б нагадати про способи обстеження, які допоможуть запідозрити рак. Це насамперед скринінгові методи. Бажано провести тестування на вірус папіломи. Якщо жінка робить такі обстеження раз на рік-два, то близько 90 відсотків вірогідності, що гінекологи в неї нічого не пропустять. Якщо ж тести покажуть якісь незначні відхилення, то пацієнтка буде направлена на поглиблену діагностику. А первинну можна пройти у будь-якій районній лікарні.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове