Архів
П’ятниця,
5 січня 2018 року

№ 1 (19548)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Січень Добрий господарНаша поштаПост здоров’я

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей
  • Слово молодим

Перехресні стежки Баворова

Христина ШАЙНЮК,

студентка.

Тернопільська область.

НЕДІЛЯ. Після Святої літургії люди поспішали на відкриття першого в Україні Музею журналістики й другого в світі після Музею журналістики і новин у Вашингтоні (США). Запитаєте, чому він з’явився саме в невеличкому Баворові Тернопільського району, що за 20 кілометрів від обласного центру, а не в столиці чи місті-мільйоннику? Як пояснив ініціатор його створення, редактор газети «Кременецький вісник» Богдан Свіргун, він хотів зробити щось унікальне і потрібне саме для рідного села. І місцева влада поставилася до цієї пропозиції з розумінням і надала всебічну підтримку. Зрештою, саме в Баворові народилися, жили й продовжують мешкати ще близько двох десятків відомих журналістів. Саме тут судилося побачити світ майбутньому письменникові, публіцисту, політику В’ячеславу Титовичу Будзиновському (псевдонім В. Недоля), редакторові газет, журналів та видавництва, у яких відкрив українській літературі імена Василя Стефаника, Леся Мартовича, Михайла Яцкова. Це батьківщина Сергія Степанишина, братів Степана і Володимира Слюсарів, Богдана Свіргуна — людей, котрі внесли значну лепту в сучасну журналістику рідного краю.

Кожен із них надав музею унікальні експонати, власні речі. Степан Слюсар, наприклад, приніс друкарську машинку, з якою починав журналістську роботу, а також диктофон, фотографії, редакційне посвідчення. Михайло Ониськів — свої видання і солом’яного капелюха. Богдан Свіргун — кінокамеру, якою знімали сюжети для телебачення у 1970-1990-х, власний будильник (весільний подарунок 1965-го). Але, як на мене, родзинкою музею є випуск столітньої газети «Діло», газета «Український Голос» (випуск 1919 р.) та книга В. Будзиновського «Осаул Підкова». Ініціатор створення музею у своєму виступі висловив сподівання, що в майбутньому експонатів стане ще більше, а приміщення — сучасніше: «Це зерно, з якого буде добрий плід і хліб».

Уздовж стін розмістили великі стенди, на яких детально описано про виникнення журналістики в Україні, перші газети Тернопільщини, розвиток сучасного телебачення. А ще в музеї є невеличкі бічні двері з написом «Фотолабораторія». Багато моїх ровесників і не здогадуються, що колись у таких кабінетах недоспаними ночами працювали журналісти, друкуючи свої знімки. Все це вони робили вручну.

До речі, невдовзі в цьому ж приміщенні заплановано відкрити Музей хліба та кімнату знаменитих людей села Баворів.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове