Архів
П’ятниця,
5 січня 2018 року

№ 1 (19548)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Січень Добрий господарНаша поштаПост здоров’я

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей
  • Гість куточка

Синя екзотика на помідорній грядці

Олександр Петрович
ФЕДОРЧЕНКО.

Коли щось цікавить по-справжньому, то життєва дорога обов’язково виведе на те, що людина почне віддаватися цій справі сповна. Відтак і результати чудові одержує. Так сталось із відданим шанувальником газети Олександром Петровичем Федорченком. Педагог за фахом, він майже два десятиліття вчителював у сільській школі. А коли заклад закрили через малу кількість дітей, попри те, що були пропозиції працевлаштування в інших школах, чоловік вирішив присвятити себе ділу, до якого найбільше лежить душа. Городник-колекціонер-селекціонер — так, очевидно, його можна зараз назвати. Набувши знань і практичного досвіду, Олександр Петрович хоче поділитися ними з людьми. 110 сортів помідорів, близько двох десятків сортів перцю і стільки ж — баклажанів, із них чимало екзотичних, які мало хто знає, — чи може ще хтось похвалитися таким доробком?! Пропонуємо вашій увазі авторський матеріал шановного колекціонера.

СЕЛЕКЦІОНЕРИ-професіонали та любителі вивели кілька тисяч сортів з оригінальними формою, масою, смаком плодів. Рослини різняться висотою, терміном достигання томатів тощо. А ще вражає розмаїття кольорів плодів: крім звичних червоних, рожевих, жовтих, оранжевих, вони бувають білими, зеленими, синіми, чорними, навіть різноколірними.

За багато років захоплення рослинництвом я вирощував помідори всіх цих кольорів. Найбільше мені імпонують своєю екзотичністю сині помідори, які останніми роками стають усе більш популярними серед овочівників. Селекціонери ще в 1960-х роках вивели кілька синьоплідних сортів, схрестивши сорт Чорний принц з диким видом томату із Галапагоських островів. Але значно популярнішими сині томати стали порівняно недавно, коли вчені довели: сині помідори поліпшують роботу серця і мозку, зміцнюють кровоносні судини.

У синьоплідних томатах міститься пігмент антоціан, який є антиоксидантом. Саме від цього пігменту та частина плода, на яку потрапляють прямі сонячні промені, стає синьою, а при повному дозріванні — фіолетово-чорною. Інша ж частина плода (вершечок) — червоно-рожева чи оранжева, в залежності від сорту. Практично всі синьоплідні сорти красиві, мають декоративний вигляд, на смак солодкуваті й дещо незвичні. У більшості таких сортів плоди масою 60—150 г.

Тепер про найкращі синьоплідні сорти з моєї колекції. В сорту Озарк захід плоди округлі, фіолетово-сині з неоново-рожевим сяйвом. У сорту Темна галактика плоди неймовірного забарвлення: червоно-цегляного кольору з золотистими цятками і крапочками, а зверху — темно-фіолетовими плечиками, наче мініатюрна галактика із сузір’ями. Плоди сорту Космічне затемнення подібного кольору, лише замість цяток — зеленкуваті штрихи. Сорт Карлик Бій з тінню має видовжені плоди, золотисто-оранжеві з рожевими лініями і плямами, біля плодоніжки сині (чорні). Схожий на нього сорт Гаргамель, з плодами, як вогняна квітка. Сорти Пухнаста голуба сойка і Золота лісова яблуня — з опушеними листям і плодами. Плоди сорту Синя груша — масою 150—250 г, грушоподібної форми. Блюз фаренгейту та Індиго чорниця родять плоди розміром з вишню; перші можуть бути повністю синьо-чорного кольору, а другі — як іграшки з підсвічуванням зсередини. Заслуговують на увагу також сорти Аметистова коштовність, Індиго роуз, Каламутні води, Основні кольори, Уссурійський тигр, Шоколадний мармелад.

Назву також найкращі, на мій погляд, сорти з моєї колекції.

Різноколірні томати, які завдяки своїй неперевершеній красі заслуговують на окрему розповідь, — Смугастий шоколад, Полум’я, Шаймет криг, Римський смугастий, ДонсДаблДеліант, Сором’язливий рум’янець, Золотий ананас.

З червоними плодами — Лімбо, Лотарингська красуня, Церква.

З рожевими — Ей фон Пхукет, Чудо Волфорда, Етуаль, Рожевий мед.

З жовтими і оранжевими — Апельсин, Гігант лимонний, Груша жовта, Золотий Кенігсберг.

З білими — Білий перець, Цукор білий.

З чорними (фіолетовими) — Фіолетова гордість Весселя, Трюфель чорний, Шоколадна амазонка.

Із зеленими — Зелена тайна Граба, Вернісаж зелений.

Версія для друку          До списку статтей

Стоїть ще в багатьох удома зелена красуня, сповнює повітря прекрасним запахом хвої. Надто коли ялинка стоїть у відрі з піском і ви поливаєте її. Але ж усе одно скоро новорічну гостю потрібно буде викидати, щоб не вийшло, як у анекдоті про чоловіка-ледацюгу, що не виніс ялинку до травня. Проте деревцю можна, так би мовити, дати друге життя. Як воно прислужиться — в одному з матеріалів наступного куточка.

При будівництві, ремонті й узагалі в процесі експлуатації найсерйознішої уваги потребує електропроводка. Скільки бід відбувається через її несправність! А все тому, що ці роботи часто-густо виконуються не кваліфікованими майстрами, а господарями задля економії коштів. Так чи інак, сподіваємося, наші поради стануть вам у пригоді.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове