Архів
П’ятниця,
5 січня 2018 року

№ 1 (19548)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Січень Добрий господарНаша поштаПост здоров’я

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Смаколики пісні й святкові

«Добрий господар» вітає своїх шанувальників і всіх добрих людей в Україні й зичить усіляких гараздів, добра, достатку, а головне — миру. Пропонуємо добірочку рецептів страв для пісного і скоромного столу.

Холодець (драглі) з коропа чи щуки

Колись давно, готуючи холодець, щуку та коропа не чистили від луски, бо слушно вважали, що саме в ній найбільше смаку. До того ж холодець застигає пречудово. Пізніше рибу чистили, але луску не викидали, а загортали у ріденьке полотно (марлю) і додавали до юшки.

Отже, чистимо рибу, відрізаємо голову, плавці та хвіст, луску загортаємо у марлю. Саму рибу ріжемо на скісні шматки, солимо, відставляємо.

Варимо юшку з усіх відрізаних частин, луски та овочів: цибулі, моркви, петрушки, хто любить — селери, — і з кількома горошинами чорного та духмяного перців, лавровим листочком. Коли з’являється піна, старанно збираємо, щоб рідина лишалась прозорою.

Готову юшку проціджуємо. Шматки посоленої риби кладемо до баняка в один ряд, заливаємо юшкою і при тихому кипінні варимо 20-30 хв. Наприкінці готування кладемо кілька розтерних зубків часнику.

Потім обережно витягаємо рибу, виймаємо з неї кістки, а саму викладаємо у гарний полумисок. Заливаємо рибу юшкою: спершу стільки, щоб холодець доходив до половини товщини шматків, виносимо на холод, через годину виливаємо решту, аби цілком покрити рибу. Це робиться у два етапи, аби шматочки не спливали. На рибу доречно викласти кружальця вареної моркви.

Кнедлики із сушеними сливами

Сушені сливи розмочити і варити до м’якості, але не розварювати. Коли охолонуть, вийняти з них кісточки.

Тісто робимо картопляне. Варимо бульбу, мнемо її, зварену, на пюре, додаємо стільки борошна, щоб утворилося м’яке тісто. Скажімо, на 1 кг картоплі потрібно взяти близько 300 г борошна.

Робимо посипаними борошном руками круглі катульки, як маленьке яблучко. У середину увіпхнути сливку, дірку заліплюємо.

Викладаємо кнедлики рядами на стільниці. Потім варимо у підсоленому окропі 3-5 хв. од часу, коли кнедлі спливли на поверхню. Ці вироби треба ліпити швидко, бо картопляне тісто не може чекати: воно рідшає. Готові кнедлики посипаємо цукром. Їх їдять гарячими з узваром.

Узвар

Складники цього традиційного різдвяного компоту із сухофруктів: 100 г чорносливу, 100 г сушених яблук, 100 сушених груш, 50 г родзинок, цукор і мед за смаком. Це на 3 л води.

Сухофрукти у друшляку промиваємо теплою водою. Затим кладемо груші в каструлю й заливаємо гарячою, під кришкою варимо на слабкому вогні 10 хв. Відтак додаємо сухі яблука, ще через 10-15 хв. — чорнослив. За 5 хв. всипаємо родзинки. Після закипання води варимо узвар ще півгодини. Знімаємо з вогню і настоюємо протягом кількох годин. Присмачуємо цукром або медом і подаємо у красивому глеку на святковий стіл.

Салат із курки та горіхів

300 г курячого філе залити півлітра води, додати 1 ч. ложку солі, варити до готовності. Маринація грибів: 250 г печериць почистити, помити, залити півлітра води. Додати 40 г оцту, 50 г цукру, 12 г солі, щіпку чорного перцю, 4 горошини пахучого перцю, 2 шт. гвоздики. Варити годину. Дві цибулини смажити кільцями до золотавого кольору на 40 г вершкового масла.

100 г волоських горіхів подрібнити або посікти ножем і трохи підсмажити на 40 г вершкового масла.

Вимішати разом цибулю з горіхами, додати відварене порізане великими кубиками філе, хмелі-сунелі, чорний перець, сіль. Смажити кілька секунд.

Суміш зі сковороди перекинути в посудину для салату, покласти туди відціджені печериці, остудити.

Чотири варених яйця порізати на грубі кубики, додати до салату. Інгредієнти перемішати, влити 200 г майонезу, ще раз ретельно вимішати.

Салат подавати охолодженим, посипавши нарізаною зеленню петрушки, кропу, зеленої цибулі.

Версія для друку          До списку статтей

Стоїть ще в багатьох удома зелена красуня, сповнює повітря прекрасним запахом хвої. Надто коли ялинка стоїть у відрі з піском і ви поливаєте її. Але ж усе одно скоро новорічну гостю потрібно буде викидати, щоб не вийшло, як у анекдоті про чоловіка-ледацюгу, що не виніс ялинку до травня. Проте деревцю можна, так би мовити, дати друге життя. Як воно прислужиться — в одному з матеріалів наступного куточка.

При будівництві, ремонті й узагалі в процесі експлуатації найсерйознішої уваги потребує електропроводка. Скільки бід відбувається через її несправність! А все тому, що ці роботи часто-густо виконуються не кваліфікованими майстрами, а господарями задля економії коштів. Так чи інак, сподіваємося, наші поради стануть вам у пригоді.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове