Архів
П’ятниця,
29 грудня 2017 року

№ 102 (19547)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Отакої!

Сліпа Феміда

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

м. Харків.

Чудовий подарунок під ялинку поклала Феміда лідеру сепаратистського руху «Юго-Восток» Юрію Апухтіну. Судді Харківського апеляційного суду звільнили його з-під варти просто в залі суду.

У ТРАВНІ 2017 року Київський райсуд Харкова визнав організатора і координатора організації «Юго-Восток» Юрія Апухтіна винним в організації масових заворушень, які супроводжувалися погромами (ч.1-ша ст.294-ї Кримінального кодексу України) громадських організацій, і закликах до насильницької зміни конституційного ладу України та захоплення державної влади (ч.3-тя ст.109-ї Кримінального кодексу України), засудивши його до 6 років позбавлення волі. Йдеться про захоплення та штурм облдержадміністрації у квітні 2014-го.

За словами процесуального керівника Максима Мозгового, прокуратура довела в суді, що Апухтін був організатором масових заворушень біля будівлі Харківської ОДА. Він неодноразово публічно закликав до зміни конституційного ладу, невизнання чинної державної влади, створення «Харківської народної республіки». Також було доведено, що Апухтін був одним з ініціаторів проведення в Харкові «референдуму» з питань федералізації — створення так званої південно-східної «автономии от Одессы до Харькова».

Після ухвали райсуду з урахуванням терміну, вже проведеного за ґратами, помноженого за так званим законом Савченко на два, сепаратист мав вийти на свободу 2018 року. Однак його відпустили значно раніше.

Апеляційний суд виправдав Апухтіна за статтею, де йдеться про публічні заклики до насильницької зміни конституційного ладу України і захоплення державної влади. Його звинуватили тільки у масових заворушеннях, оголосивши покарання терміном п’ять років. Відповідно до нового підрахунку, він був звільнений з-під варти негайно на радість десятка однодумців, які прийшли підтримати організатора «ХНР».

Чому ж Феміда виявилася милостивою до цієї людини? Можливою причиною багато хто називає мінські домовленості, згідно з якими Росія вимагає в обмін на українців, що потрапили в полон до сепаратистів, відпустити з-під варти не лише полонених громадян Росії, які воювали проти України, вбивали наших співгромадян, а й українців, які брали активну участь в «русской весне». До таких належить і Апухтін.

У списках на обмін з ОРДЛО бразильський терорист Лусваргі, найманець, який воював у лавах «ДНР». У грудні почали над-ходити повідомлення про сепаратистів, яких суди масово звільняють з-під варти для обміну з ОРДЛО. Хтось із них, напевне, виїде за межі України. А що робити з тими, хто після звільнення з-під варти виголошує гасло «Смерть укропам!» і полишати країну не збирається? А втім, цей обмін несправедливий ще й тому, що він не має стосунку до українських політв’язнів, котрі утримуються в російських тюрмах.

За таких умов із-за ґрат можуть вийти ті, кого звинувачують у вчиненні теракту біля харківського Палацу спорту, коли загинуло четверо людей, один з яких неповнолітній. Підозрювані явно затягують процес, їм також, відповідно до закону Савченко, день, проведений у СІЗО, зараховується за два.

Все це відбувається на тлі рішення Конституційного суду України, що, мовляв, жодних диктаторських законів 16 грудня ухвалено не було...

У подібній атмосфері, сприятливій для сепаратизму, сміливішають ті, хто ще недавно нишком сидів у Верховній Раді. Про рішення балотуватися на посаду президента оголосив одіозний екс-губернатор Харківщини Михайло Добкін, який із георгіївською стрічкою на грудях не тільки брав участь у мітингу, який закінчився штурмом Харківської ОДА, а й сидів 22 лютого 2014-го на «хуралі» в Палаці спорту, який мав попросити у Путіна допомоги.

Коли Феміда недобачає таких речей, сепаратистський реванш — цілком реальна перспектива.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Коли чекати грошей
Читати
Чим нас калічать
Читати
Пообіцяли зростання
Читати
І поїсти, і попити
Читати
«Шкуру» знову оцінили
Читати
Готуйте гаманці
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове