Архів
П’ятниця,
29 грудня 2017 року

№ 102 (19547)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Полтавщина

Кому і скільки

 Маргарита СИТНИК.

НЕЩОДАВНО облрада затвердила головний кошторис регіону на наступний рік. Отже, він становить 10,41 мільярда гривень — на три мільярди більше, ніж нинішній. Від податків бюджет області матиме 15,8% надходжень, а найбільше — 82,6% — від дотацій, субвенцій тощо. У пріоритетах за видатками — сфери охорони здоров’я та освіти. На них передбачено 1,73 млрд і 855 млн грн відповідно. На «соціалку» виділять 252 мільйони гривень. АПК чомусь в опалі — «локомотиву економіки» «світить» лише 2,25 мільйона грн. Левову частку видатків спрямують до місцевих бюджетів.

Тепер можна їздити

В ОБЛАСТІ офіційно завершився сезон ремонтних робіт на автошляхах. Компанія «Рост-дорстрой» уклала останній метр асфальтобетону на дорозі М-22 Полтава — Олександрія. Як інформують у службі автодоріг, загалом із початку року оновлено 105 кілометрів трас — на 30 км більше, ніж торік.

У квоти вклалися

НАЦІОНАЛЬНА рада України з питань телебачення та радіомовлення опублікувала результати моніторингу ефірів загальнонаціональних, регіональних та місцевих fm-радіостанцій. За перший рік дії мовних квот на полтавських радіостанціях обсяг пісень державною мовою в ефірі становив 35% (за квоти 25%). Передачі майже всі українські: частка рідної мови — 84%. Утім, такі результати не найкращі по країні. Найкраще впоралися з «націоналізацією» радіо в Рівненській та Тернопільській областях (по 79%). Лише українською говорять ведучі на Рівненщині та Чернігівщині. Загалом за перший рік накладено на порушників 17 штрафів загальною сумою понад 1 мільйон гривень. Полтавські медійники, на щастя, виявилися законослухняними.

Невакциновані в зоні ризику

ВІДОМО, що в Україні низький рівень охоплення населення щепленням. Це вже вилилось у спалах захворювання на кір. А в Кременчуці на Полтавщині на небезпечну хворобу — кашлюк — захворіла дитина, яка не була щеплена. Хоча у міськраді запевняють: у цілому за рік отримали імунізацію 75-85% дітей. Пильнуйте, хвороби не дрімають.

Надра прибуткові

У СІЧНІ—ВЕРЕСНІ розмір середньомісячної номінальної заробітної плати штатних працівників в області становив 6328 грн (4442 грн торік). Найбільше цінують трудівників на підприємствах добувної промисловості й розробки кар’єрів (заробляють у середньому майже в два рази більше), з виробництва коксу та продуктів нафтопереробки, хімічних речовин і хімічної продукції (в 1,6 разу). Найменша зарплата у деревообробників, поліграфістів, тих, хто задіяний у легкій промисловості, сферах тимчасового розміщування й організації харчування, адміністративного та допоміжного обслуговування, мистецтва, спорту, розваг і відпочинку (менш як 67,9% від середнього рівня).

Підтримка медикам

ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЯ виділила кошти на реконструкцію обласного клінічного кардіологічного диспансеру. Уже укладено договір із підрядниками на будівельні роботи. Реконструкція диспансеру, згідно з планами, має завершитись наприкінці наступного року. Крім того, 25 мільйонів гривень витратять на купівлю ангіографа — цей прилад використовується для розпізнавання змін, що відбуваються в судинах і тканинах.

Грип принишк

ЗА ДАНИМИ Полтавського обласного лабораторного центру, минулого тижня вірус уразив понад шість тисяч чоловік, 70% із яких — діти. Госпіталізовано 340 осіб. Утім, епідеміологи повідомляють, що на 4% знизилась захворюваність на ГРВІ. Рівень визначено як стабільний, небезпеки епідемії нема.

Той тепер Миргород

ГОЛОВНИЙ міст «столиці М. Гоголя» через річку Хорол побудований ще у 1960-х роках. Кілька десятиліть активної експлуатації його неабияк пошкодили. Споруду визнали аварійною, але ремонтувати не поспішали. Лише позаторік узялися за цю справу й таки довели до кінця, витративши 29 млн грн. Перед новим роком міст урочисто відкрили з участю чиновників та громадськості.

АЧС не відступає

НАПРИКІНЦІ жовтня на території природного парку «Нижньосульський» поблизу села Онишки в Оржицькому районі виявили тушу дикого кабана. Й ось нещодавно надійшли результати експертизи. Підозри на африканську чуму свиней підтвердилися. Відтак прийнято рішення про продовження карантину до повного виконання плану протиепізоотичних заходів, аби уникнути поширення вірусу.

Вибрали

МИНУЛОЇ неділі відбулись останні цього року вибори голів та депутатів об’єднаних територіальних громад. Із керівниками визначилися Козельщинська, Петрівко-Роменська, Машівська, Мачухівська, Заворсклянська, Щербанівська та Оболонська громади. Явка виборців становила в середньому 52,9%. Процес пройшов відносно спокійно — поліція зареєструвала 15 повідомлень про адміністративні порушення виборчого законодавства, чотири — про підкуп виборців та одне — щодо незаконного використання бюлетеня. Грубого нехтування законодавства, на щастя, не було.

Різдвяний салон

ЗА ТАКОЮ назвою в обласному центрі відкрилася традиційна святкова художня виставка. На ній представлено близько 70 чарівних і неповторних зимових пейзажів відомих полтавських митців і молодих художників. За словами директора художнього салону Людмили Солодкової, новорічна експозиція є найулюбленішою для більшості полтавців, щороку її відвідують тисячі краян. «Є люди, які вірять в дива, хтось не вірить, а є ті, хто їх творить, — каже пані Людмила. — Серед останніх — художники. Хіба це не диво: снігова феєрія у фарбах?»

По заслузі

НЕ ЖИЛОСЯ спокійно 39-річному мешканцю Лубен — чоловік періодично витягав із кишень земляків гаманці та мобільні телефони. Все це добро збував та отримував сякі-такі гроші. Їх, очевидно, не вистачало, тож «підробляв» виробництвом та продажем небезпечного наркотичного засобу — опію ацетильованого. Але ця «малина» вічно тривати не могла — його діяльністю зацікавилися правоохоронці. Під час обшуку було виявлено багато різних наркотиків. Суд першої інстанції засудив чоловіка до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Коли чекати грошей
Читати
Чим нас калічать
Читати
Пообіцяли зростання
Читати
І поїсти, і попити
Читати
«Шкуру» знову оцінили
Читати
Готуйте гаманці
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове