Архів
Середа,
27 грудня 2017 року

№ 101 (19546)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Мігранти — камінь спотикання

ФРАНЦІЯ. У Страсбурзі відбувся форум Ради Європи з міграційної політики.

Докладніше...
Економічні різки для агресора

ЄВРОСОЮЗ опублікував рішення про подовження економічних санкцій проти Росії ще на півроку.

Докладніше...
Скандальна реформа

РУМУНІЯ. Сенат усе-таки дав добро на зміни в системі правосуддя.

Докладніше...
Репресії тривають

ТУРЕЧЧИНА. Ще три тисячі держслужбовців звільнено через лояльність до опозиційних сил.

Докладніше...
Антитерористичні запобіжні заходи

У НІМЕЧЧИНІ вп’ятеро зросла кількість справ, порушених за підозрою у тероризмі.

Докладніше...
Норовливий прем’єр

ІСПАНІЯ. Усунутий від влади лідер Каталонії закликав уряд у Мадриді дозволити йому повернутися на батьківщину.

Докладніше...
Неспинне протистояння

СИРІЯ. Урядова армія з боями узяла під контроль Західну Гуту.

Докладніше...
Удар стихії

В’ЄТНАМ. Через тайфун «Тембін» із південного узбережжя евакуйовано майже 700 тисяч людей.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Постаті

Україна розпочинається з тебе

Василь ПІДДУБНЯК.

80 років тому народився дисидент, журналіст і політик, Герой України В’ячеслав Чорновіл.

В’ячеслав Максимович Чорновіл (24 грудня 1937-го, с. Єрки Київської області — 25 березня 1999-го, м. Бориспіль Київської області) — український політик, публіцист, літературний критик, діяч руху опору проти зросійщення та національної дискримінації українського народу, політичний в’язень СРСР. Провідник українського національно-демократичного визвольного руху кінця 1980-1990-х років; Герой України (2000, посмертно). Лауреат Міжнародної журналістської премії ім. Ніколаса Томаліна (1975).

Ініціатор проголошення Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 р. та Акта проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 р.

Разом із іншими видатними діячами започаткував в Україні національно-визвольний рух шістдесятників та дисидентів. Засновник та головний редактор підпільного українського часопису «Український вісник». Член Української Гельсінської групи. Один із ініціаторів створення Української Гельсінської спілки. Кілька разів ув’язнений за «антирадянську пропаганду» (1967—1969, 1972—1979, 1980—1988). Перебував у мордовських таборах суворого режиму і на засланні. Сумарно пробув у неволі 17 років. 1990-1992 рр. — голова Львівської обласної ради. Народний депутат України з березня 1990 р.

Кандидат у президенти України на виборах 1991 р. (2-ге місце, 7 420 727 голосів, або 23,27%). З 1992 р. і до смерті — голова Народного руху України. З жовтня 1991-го — Гетьман українського козацтва. З 1995 року — член української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи.

Хтозна, аби президентом України став її справжній патріот, яким знали Чорновола, то чи була б наша держава там, де опинилася нині? Напевне що ні.

Щасливими країни роблять не червоні лиси чи директори, а люди, в жилах котрих тече бунтівна — проти неправди і визисків — кров. Народи Чехії і Польщі не сумнівалися, коли до керма держави приводили Вацлава Гавела і Леха Валенсу. Нас же, українців, згубила невиправдана обережність і досі не витравлена совковість. А що наслідок?

На президентських виборах 1 грудня 1991-го народ обрав у свої поводирі недавнього компартійного боса Кравчука, котрий і досі вчить, як «розбудовувати» Україну. За дисидента Чорновола віддали голоси 7 420 727 українців (23,27%), і він посів друге місце слідом за вічно «червоним лисом»…

Де Чехія, де Польща, а де ми?

Чухаємо наші демократичні потилиці та про себе або і вголос: «Аби ж знаття…»

Будучи прозорливим політиком, В’ячеслав Чорновіл закликав іще тоді, минулого століття: «Нам потрібні сьогодні реформи, а не революції, сила закону, а не закон сили, добробут народу, а не всенародні злидні, громадське порозуміння, а не громадська ворожнеча, демократія, а не диктатура».

Ще тоді він звертався до кожного із нас, тоді і нині сущих: «Україна розпочинається з тебе». І зауважував при цьому: «Немає в нас бандерівців та москалів, східних і західних. Всі ми — народ України».

Чорновіл усе ще вірив: народ зрозуміє, що ніхто не приїде ні з Лондона, ні з Вашингтона і не збудує нам нашу суверенну, заможну, самодостатню країну і державу. І ще не було тоді пізно — Україна не перебувала ні у стані кольорових революцій, ні у стані війни на Донбасі…

Нищівна нині корупція ще тільки-тільки розпускала щупальця, і ті ж Чорноморське морське пароплавство, металургійні заводи і фабрики ще вважалися народними…

Ще два десятиліття тому В’ячеслав Чорновіл попереджував: «Над Україною нависає зловісна двоголова тінь російського імперіалізму, який тільки й чекає остаточного колапсу нашого суспільства, щоб запустити хижі пазурі в живе тіло нашого народу…».

Політикові закидали, що він, мовляв, хоче посварити два братні народи — український і російський. Але ж визначення «двоголовий» має конкретного адресата.

І двоголовий, знесиливши Україну через засланих козачків і сановних запроданців, запустив свої отруйні пазурища у живе тіло Донбасу.

І не було б, можливо, кривавого Майдану, якби народ дослухався до мудрих слів: «Допустити дві державні мови — значить зруйнувати державу. Я завжди наводжу в приклад євреїв, які відродили вже мертву мову і об’єдналися навколо неї».

Будучи великим державником, мудрим політиком, у чомусь і романтиком, В’ячеслав Чорновіл казав: «Дай Боже нам любити Україну понад усе сьогодні — маючи, щоб не довелося гірко любити її, втративши. Настав час великого вибору: або єдність і перемога та шлях до світла, або поразка, ганьба і знову довга дорога до волі».

Повторімо про себе і запам’ятаймо ці слова.

Час великого вибору настав давно, вже вибір зроблено, а єдності і любові (давайте дивитися правді у вічі) нам і досі не вистачає…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Пережили
Читати
Небезпека «із неба»
Читати
Через біоконтроль
Читати
Перезимують
Читати
Готуйте великі гаманці
Читати
Не турбуйтеся, розслабтесь
Читати
Субсидія по-простому
Читати
Iз надією на успіхи
Читати
Реформами ситі
Читати
Чистять лави
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове