Архів
Середа,
27 грудня 2017 року

№ 101 (19546)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Мігранти — камінь спотикання

ФРАНЦІЯ. У Страсбурзі відбувся форум Ради Європи з міграційної політики.

Докладніше...
Економічні різки для агресора

ЄВРОСОЮЗ опублікував рішення про подовження економічних санкцій проти Росії ще на півроку.

Докладніше...
Скандальна реформа

РУМУНІЯ. Сенат усе-таки дав добро на зміни в системі правосуддя.

Докладніше...
Репресії тривають

ТУРЕЧЧИНА. Ще три тисячі держслужбовців звільнено через лояльність до опозиційних сил.

Докладніше...
Антитерористичні запобіжні заходи

У НІМЕЧЧИНІ вп’ятеро зросла кількість справ, порушених за підозрою у тероризмі.

Докладніше...
Норовливий прем’єр

ІСПАНІЯ. Усунутий від влади лідер Каталонії закликав уряд у Мадриді дозволити йому повернутися на батьківщину.

Докладніше...
Неспинне протистояння

СИРІЯ. Урядова армія з боями узяла під контроль Західну Гуту.

Докладніше...
Удар стихії

В’ЄТНАМ. Через тайфун «Тембін» із південного узбережжя евакуйовано майже 700 тисяч людей.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Отакої!

Скаргу в архів, кінці у воду

Микола ЯСЕНЬ.

Дніпропетровська область.

Третій рік на Дніпропетровщині діє громадська організація «Люстраційно-антикорупційна рада Придніпров’я». Нещодавно в її активістів виник серйозний конфлікт із працівниками органів правопорядку.

ГАРЯЧІ події завирували в Апостолівському районі навколо факту фальсифікації при реєстрації в Державному земельному кадастрі земельної ділянки сільськогосподарського призначення площею 52,35 гектара, яка вивільнилася минулого літа. Точніше, восьми окремих ділянок, які швиденько нарізали і поділили між «потрібними» людьми, замість того щоб повернути землю в державну чи комунальну власність, як того вимагає закон. Таку оборудку прокрутив начальник районного відділення Держгеокадастру Сергій Величко, скориставшись електронним ключем без відома підлеглої йому спеціалістки відділу Ольги Липської. Таким чином, понад 53 гектари землі передано нібито в оренду цивільній дружині відомого всім (окрім, звісно, районної поліції) місцевого підпільного наркоторговця, її родичам та знайомим.

Заступник голови ГО «Люстраційно-антикорупційна рада» Петро Грицаюк звернувся до облпрокуратури із заявою про скоєне кримінальне правопорушення. Він також повідомив кадастрові номери викрадених та незаконно засіяних земельних ділянок. Петро Михайлович очікував негайного внесення зафіксованого правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) з подальшим виявленням складу злочину. Яким же було його здивування, коли отримав листа за підписом тимчасово виконуючого обов’язки начальника Апостолівського відділення Національної поліції Олександра Накрапаса, в якому той запевняв, що «права власності на земельні ділянки з вказаними кадастровими номерами одержано законно — на підставі розпорядження голови районної держадміністрації від 26 травня 2011 року за № 210-р-11». Тобто «ознак кримінального правопорушення, достатніх для внесення відповідних відомостей в ЄРДР, не встановлено, перевірку припинено, заяву П. Грицаюка списано в архів».

«Отак, не моргнувши оком, кінці кинули у воду, — обурюється Петро Михайлович. — Та ми не відступили: звернулися до Апостолівської РДА з проханням надати копію вказаного нам розпорядження голови адміністрації щодо прав власності на землю».

На запит активістів вищезгаданої громадської організації голова РДА Олександр Харченко повідомив, що за вказаною датою ніякого розпорядження в Апостоловому не видавали. Не гаючи часу, Петро Грицаюк подав заяву до обласної прокуратури, оскільки в діях майора поліції Олександра Накрапаса розгледів ознаки злочину — зловживання службовим становищем (ч.1-ша ст.364-ї КПК України) та приховування злочину (ч.1-ша ст.396-ї КПК України).

Гадаєте, Дніпропетровська прокуратура відреагувала належним чином? Та де там! Начальник відділу процесуального керівництва з кримінальних проваджень слідчих регіональних прокуратур Максим Березюк заяву Петра Грицаюка перекваліфікував на звернення й відмовився вносити її до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Мовляв, не знайшов підстав.

Але члени «Люстраційно-антикорупційної ради Придніпров’я» не з тих, хто здається. Вони звернулися до суду Соборного району обласного центру зі скаргою «на бездіяльність уповноваженої особи облпрокуратури»: невнесенні до ЄРДР заяви громадської організації про кримінальне правопорушення.

Суд, порівнявши наведені докази з вимогами закону, дійшов висновку про необхідність задоволення скарги. Ще й дорікнув начальникові відділу прокуратури Максиму Березюку в тому, що він навіть не визнав за потрібне аргументовано спростувати докази заявника.

Мабуть, не зробив цього, бо, як кажуть, нічим було крити. Або ж, на думку працівника прокуратури, ця справа і виїденого яйця не варта. Подумаєш — 52 га землі хтось використовує собі на користь! Є у громадських активістів й інша версія: «страж правопорядку» міг відфутболити скаргу на прохання своїх апостолівських друзів. Члени ради пильно стежитимуть за подальшим перебігом подій. І замислюються: невже чиновники вважають, що люстрація їм уже жодним чином не загрожує?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Пережили
Читати
Небезпека «із неба»
Читати
Через біоконтроль
Читати
Перезимують
Читати
Готуйте великі гаманці
Читати
Не турбуйтеся, розслабтесь
Читати
Субсидія по-простому
Читати
Iз надією на успіхи
Читати
Реформами ситі
Читати
Чистять лави
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове