Архів
Середа,
27 грудня 2017 року

№ 101 (19546)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Мігранти — камінь спотикання

ФРАНЦІЯ. У Страсбурзі відбувся форум Ради Європи з міграційної політики.

Докладніше...
Економічні різки для агресора

ЄВРОСОЮЗ опублікував рішення про подовження економічних санкцій проти Росії ще на півроку.

Докладніше...
Скандальна реформа

РУМУНІЯ. Сенат усе-таки дав добро на зміни в системі правосуддя.

Докладніше...
Репресії тривають

ТУРЕЧЧИНА. Ще три тисячі держслужбовців звільнено через лояльність до опозиційних сил.

Докладніше...
Антитерористичні запобіжні заходи

У НІМЕЧЧИНІ вп’ятеро зросла кількість справ, порушених за підозрою у тероризмі.

Докладніше...
Норовливий прем’єр

ІСПАНІЯ. Усунутий від влади лідер Каталонії закликав уряд у Мадриді дозволити йому повернутися на батьківщину.

Докладніше...
Неспинне протистояння

СИРІЯ. Урядова армія з боями узяла під контроль Західну Гуту.

Докладніше...
Удар стихії

В’ЄТНАМ. Через тайфун «Тембін» із південного узбережжя евакуйовано майже 700 тисяч людей.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Молодіжна панорама

Масова еміграція

Олена БЕГМА.

ЗА останні п’ять років кількість молодих учених у системі Міністерства освіти і науки зменшилась на понад 10 тисяч. І це не враховуючи відтоку в структурі Національної академії наук, де за цей же період ще на 8,5 тисячі поменшало подвижників науки у віці до 37 років. Виїздять найкращі — ті, хто має унікальний науковий доробок та володіє кількома іноземними мовами. Їх запрошують працедавці зі США, Великої Британії, Німеччини, Китаю… Чимало наших науковців виїхали останніми роками й до Польщі, де також існує проблема відтоку молодих «мізків». Але там уже придумали, як зменшити еміграцію вчених. Для повернення наукового інтелекту на батьківщину запровадили конкурс грантів, сукупний обсяг яких із наступного року буде збільшено аж у десять разів.

Такий жорстокий дитячий світ

ПІДЛІТКОВЕ середовище стає дедалі жорстокішим. Мало не звичними стали бійки, залякування або ж цькування одне одного. Причини: щось не поділили, невдалий жарт чи просто хтось комусь не подобається.

Психологи пояснюють це емоційним перевантаженням, і, щоб «скинути» його із себе, діти часто вдаються до агресії. Це явище має назву булінг, що означає цькування, шкільний терор. Всеукраїнське соціологічне дослідження засвідчило: 80% українських школярів у тій чи іншій формі сьогодні наражаються на булінг. Він тягне за собою невтішні наслідки. Шкільний терор великою мірою негативно позначається не лише на жертві, а й на тому, хто цькує, і навіть на оточуючих. Адже більшість підлітків мовчить, а отже, вчиться сприймати цю ситуацію як норму. Та чи не найстрашніший наслідок булінгу — підліткові суїциди. Діти, які наважуються на такий крок, до кінця не усвідомлюють, що коять. Щороку в Україні близько 2,5 тисячі неповнолітніх роблять спробу покінчити з життям. При цьому причиною 90% випадків є саме проблеми у стосунках із ровесниками. Психологи називають ще один дуже важливий соціальний чинник: відсутність діалогу з батьками, довірливих розмов між поколіннями.

Без житла

ІЩЕ 2010 року в нас було запроваджено державну програму «Доступне житло», яка передбачає компенсації забудовникам за зведення помешкань економ-класу, призначених для поліпшення житлових умов найуразливіших верств населення. До них належать не лише майже 700 тисяч пільговиків по всій країні, які нерідко десятиліттями стоять у квартирній черзі. Власного даху над головою нині потребують і мільйони молодих громадян, які самостійно здобувають освіту, будують кар’єру і сповнені амбітних планів…

Тим часом на програму «Доступне житло» надаються буквально копійки. А торік та позаторік взагалі не було її фінансування з держбюджету. Нинішнього року перепало аж… 30 мільйонів гривень. Це взагалі ніщо: цих коштів вистачило лише на 330 громадян. А якщо врахувати той факт, що у країні без житла 9 тис. учасників АТО та щонайменше 60% внутрішніх переселенців, а це 1,5 млн осіб, то й узагалі стає сумно. Вочевидь, до розв’язання квартирних проблем молоді у держави не скоро дійдуть руки. І тільки Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву, який направив до Кабміну проект постанови про продовження чинності програми до 2023 року, сповнений оптимістичних надій. Нині документ на розгляді уряду.

Дитинство під прицілом

ЕКСПЕРТИ Комітету ООН з прав дитини у щорічній підсумковій доповіді оприлюднили приголомшливі цифри про дитинство в Україні.

Кожна сьома українська дитина страждає від насильства в родині. 150 тис. неповнолітніх мають інвалідність, через що не ходять до школи або дитсадка. Майже 106 тис. (1,5% усього юного населення країни) виховуються в інтернатах, причому тільки 8% із них — круглі сироти. При цьому кожні три дні 250 діток потрапляють до казенного закладу через бідність сімей або горе-батьків.

Окрема тема — війна на Донбасі. Більш як 580 тисяч українських дітей живуть на окупованих територіях, кожний п’ятий перебуває на лінії розмежування, де свистять ворожі кулі. Крім того, за сім місяців од часу ухвалення Постанови Кабміну №268 про статус дітей, які постраждали в результаті воєнних дій, його набули лише шестеро з понад півмільйона. Водночас в Україні відкрито 18 кримінальних справ (переважно у Донецькій і Луганській областях) проти дітей, які брали участь у збройних формуваннях.

Іще такі статистичні дані ООН: кожна шоста-сьома «працівниця» секс-бізнесу в Україні — неповнолітня. А статистики про те, скільки дітей постраждало від сексуального насильства, немає. Як і їх підтримки.

Схід і Захід разом

ВЖЕ понад два тижні українськими містами у рамках загальнонаціональної акції єднання поколінь курсує волонтерський агітпотяг «Труханівська Січ». Вирушивши зі столиці, майже дві сотні юнаків і дівчат з усіх куточків України відвідали Полонне, Ізяслав, Львів, Чернівці, Тернопіль, Хмельницький, Вінницю, Одесу, Миколаїв, Херсон, Кривий Ріг, Запоріжжя, Маріуполь, прифронтові міста на Донеччині — Волноваху, Покровськ і Бахмут, на Луганщині — Лисичанськ і Сватове. На сході учасники проекту передали подарунки дітям, відвідали українських захисників, показали святковий концерт та поспілкувалися з місцевою молоддю… Нині вони прямують у Харків, після чого повернуться до Києва.

Такі подорожі стали символом єдності. Бо молодь, спілкуючись, бачить, що, так звані східняки і західняки нічим не відрізняються, що всі люди щирі у прагненні миру й кожен цікавий по-своєму.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Пережили
Читати
Небезпека «із неба»
Читати
Через біоконтроль
Читати
Перезимують
Читати
Готуйте великі гаманці
Читати
Не турбуйтеся, розслабтесь
Читати
Субсидія по-простому
Читати
Iз надією на успіхи
Читати
Реформами ситі
Читати
Чистять лави
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове