Архів
Середа,
27 грудня 2017 року

№ 101 (19546)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Мігранти — камінь спотикання

ФРАНЦІЯ. У Страсбурзі відбувся форум Ради Європи з міграційної політики.

Докладніше...
Економічні різки для агресора

ЄВРОСОЮЗ опублікував рішення про подовження економічних санкцій проти Росії ще на півроку.

Докладніше...
Скандальна реформа

РУМУНІЯ. Сенат усе-таки дав добро на зміни в системі правосуддя.

Докладніше...
Репресії тривають

ТУРЕЧЧИНА. Ще три тисячі держслужбовців звільнено через лояльність до опозиційних сил.

Докладніше...
Антитерористичні запобіжні заходи

У НІМЕЧЧИНІ вп’ятеро зросла кількість справ, порушених за підозрою у тероризмі.

Докладніше...
Норовливий прем’єр

ІСПАНІЯ. Усунутий від влади лідер Каталонії закликав уряд у Мадриді дозволити йому повернутися на батьківщину.

Докладніше...
Неспинне протистояння

СИРІЯ. Урядова армія з боями узяла під контроль Західну Гуту.

Докладніше...
Удар стихії

В’ЄТНАМ. Через тайфун «Тембін» із південного узбережжя евакуйовано майже 700 тисяч людей.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Передсвятковий законотворчий «вінегрет»

Марина ТІШКОВА.

Відстрілялися: похапцем перебігши насичений порядок денний, аби встигнути ухвалити хоча б найнагальніше, депутати завершили останній цього року пленарний тиждень і розійшлися на зимові «канікули». За два пленарні дні розглянуто одинадцять законопроектів, ухвалено п’ять законів.

Газ не відріжуть

ЧИМАЛО часу минулого четверга законотворці присвятили «роботі над помилками». Зокрема, над усуненням колізії в Законі «Про забезпечення комерційного обліку природного газу». Річ у тому, що в чинному законодавстві не визначено, які саме лічильники мають бути встановлені у багатоквартирних будинках — індивідуальні чи загальнобудинкові. Оператори газорозподільних мереж (ГРМ), користуючись цим, почали масово ставити другі, таким чином змушуючи жителів багатоповерхівок жити одним «колгоспом». Як свідчать численні звернення громадян, тим, хто не погоджувався, просто відрізали газ. Ухвалений закон передбачає, що загальнобудинковий лічильник можна встановити лише за згодою співвласників будинку; самостійне прилаштування лічильника громадянам мають компенсувати. Крім того, операторів ГРМ позбавлено права припиняти газопостачання до того, як будуть розв’язані всі питання, пов’язані з обліком блакитного палива. Жителям квартир і окремих будинків, які користуються газом тільки для приготування їжі, подовжено строк обладнання помешкання лічильником до 1 січня 2021 року.

У четвер довелося уточнювати свіжоспечений держбюджет-2018. Питання стало руба — ухвалені напередодні норми фактично обмежували дію законів, які гарантують соціальний захист військовослужбовців. На щастя, суперечності були оперативно усунуті. Крім того, підкоригували Податковий кодекс у частині надходжень.

Удосконалений дерджбюджет-2018 днями мають передати на підпис Президентові.

Наступний у законотворчому «вінегреті» Закон — «Про безпечність та гігієну кормів», яким запроваджується спрощена система реєстрації цієї продукції. Згідно з ухваленими змінами до законодавства у сфері паркування транспортних засобів, місця стоянки обладнають камерами, які фіксуватимуть порушення, — таким чином, уникнути покарання (штраф у двадцятикратному розмірі вартості однієї години паркування) несумлінним водіям не вдасться.

Економічний стимул Донбасу

БЛАГОСЛОВИВСЯ на світ Закон «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність». Як прокоментували подію в уряді, вдосконалено систему регулювання аудиторської діяльності відповідно до міжнародних стандартів. Це забезпечить підвищення прозорості та достовірності фінансової звітності банків, страхових компаній та інших публічних компаній (зокрема державних). Строк набуття ним чинності — до 1 жовтня наступного року.

Ухвалено зміни до Закону «Про публічні закупівлі» — функ-цію моніторингу за публічними фінансами покладено на державну аудиторську службу (чого, як заявляють суб’єкти законодавчої ініціативи, досі не робив ніхто). Це має значно поліпшити ефективність та прозорість освоєння державних коштів.

Звернули депутати увагу й на економічні проблеми Донбасу. Скасовано заборону на стягнення заставного майна та нарахування штрафів за укладеними після 2018 року кредитними договорами для підприємств на території зони АТО. Цей законопроект має розблокувати кредитування бізнесу і є дуже важливим для відновлення економічного життя цього депресивного регіону.

Від культури до економіки

У П’ЯТНИЦЮ під час традиційної й останньої нинішнього року «Години запитань до уряду» підбивали річні підсумки роботи міністр культури Є. Нищук та заступник міністра економічного розвитку М. Нефьодов. Колишній «голос Майдану» зосередився на успіхах відомства у реформуванні... самого себе. За словами Є. Нищука, запрацювали два директорати, наступного року планується відкрити ще чотири, а керівники закладів культури призначаються за конкурсом, процедуру якого, втім, ще слід удосконалити. Варте уваги розблокування процесу наповнення Державного реєстру нерухомих пам’яток, що є єдиним механізмом захисту неоціненних за своєю культурною важливістю об’єктів. Також розпочалося відродження національного кінематографа — у масовому прокаті очікується понад 30 фільмів. Й уперше за тридцять років централізовано закупили музичні інструменти для навчальних закладів відповідного профілю.

М. Нефьодов інформував чітко за окресленими для його відомствами завданнями — підтримка українського бізнесу і поліпшення бізнес-клімату. Успіх, за його словами, помітний на обох напрямах: за дев’ять місяців нинішнього року на 25% зріс обсяг реалізованої промислової продукції порівняно з аналогічним торішнім періодом, на 24% — виробництво металообробних машин і верстатів, на 34% — машин і устаткування спеціального призначення. Протягом року скасовано понад чотириста п’ятдесят застарілих регуляторних актів, завдяки солідарності депутатів продовжено мораторій на перевірку бізнесу, ухвалено закон про захист бізнесу, названий у народі «стоп маски-шоу». Наступного року міністерство працюватиме над подальшим удосконаленням економічного життя країни. Що ж, хоч десь робота кипить...

Ухвалено календарний план «круглої» восьмої сесії восьмого скликання. Вона розпочнеться 6 лютого, а завершиться 20 липня наступного року, для роботи в пленарному режимі відводиться 12 тижнів.

Наступного разу депутати зберуться у сесійній залі 16 січня. Цього дня, припускають, резонансний законопроект щодо деокупації Донбасу може з’явитися першим номером у порядку денному.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Пережили
Читати
Небезпека «із неба»
Читати
Через біоконтроль
Читати
Перезимують
Читати
Готуйте великі гаманці
Читати
Не турбуйтеся, розслабтесь
Читати
Субсидія по-простому
Читати
Iз надією на успіхи
Читати
Реформами ситі
Читати
Чистять лави
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове