Архів
Середа,
27 грудня 2017 року

№ 101 (19546)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Мігранти — камінь спотикання

ФРАНЦІЯ. У Страсбурзі відбувся форум Ради Європи з міграційної політики.

Докладніше...
Економічні різки для агресора

ЄВРОСОЮЗ опублікував рішення про подовження економічних санкцій проти Росії ще на півроку.

Докладніше...
Скандальна реформа

РУМУНІЯ. Сенат усе-таки дав добро на зміни в системі правосуддя.

Докладніше...
Репресії тривають

ТУРЕЧЧИНА. Ще три тисячі держслужбовців звільнено через лояльність до опозиційних сил.

Докладніше...
Антитерористичні запобіжні заходи

У НІМЕЧЧИНІ вп’ятеро зросла кількість справ, порушених за підозрою у тероризмі.

Докладніше...
Норовливий прем’єр

ІСПАНІЯ. Усунутий від влади лідер Каталонії закликав уряд у Мадриді дозволити йому повернутися на батьківщину.

Докладніше...
Неспинне протистояння

СИРІЯ. Урядова армія з боями узяла під контроль Західну Гуту.

Докладніше...
Удар стихії

В’ЄТНАМ. Через тайфун «Тембін» із південного узбережжя евакуйовано майже 700 тисяч людей.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Позиція

Не допустити узурпації судової влади

Юрій Кармазін,

президент «Інституту права і суспільства», голова «Партії захисників Вітчизни».

СПРОБА Президента України і його Адміністрації напередодні Нового 2018 року підкорити всі суди в Україні є антиконституційною і дестабілізує без того критичну ситуацію з реалізацією доступу громадян до правосуддя.

Відповідно до статті 1-ї Конституції, Україна є не тільки суверенною, незалежною, соціальною, а ще й правовою державою, в якій визнається і діє верховенство права, а реалізуючи права і свободи людини й громадянина, кожен із нас може оскаржувати в суді рішення, дії чи бездіяльність органів державної влади, місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

Останнім часом в державі здійснюється спроба порушити баланс влад, установлений статтею 6-ю Конституції, який ґрунтується на засадах поділу державної влади на законодавчу, виконавчу та судову.

За останні роки під виглядом так званої судової реформи відбулось масове порушення прав людей щодо доступу до правосуддя, гарантованих Конвенцією про основоположні права людини і громадянина.

Вже дійшло до того, що в окремих судах кількох областей узагалі не залишилося суддів. Так, у Радивилівському і Гощанському судах Рівненської області немає жодного судді, внаслідок чого із 651 адміністративної справи 600 припинені за сплином терміну притягнення до відповідальності. Тобто робота поліції, митниці, прикордонних служб зведена до нуля. Громадяни не можуть звернутися за захистом своїх прав та інтересів. Те ж спостерігається в Черкаській області, де в Смілянському міськрайонному суді замість 12 суддів працює лише два, в Канівському з шести — теж два, аналогічна ситуація і в інших регіонах.

Не краща ситуція в апеляційних судах. На Сумщині із 40 суддів апеляційного суду правосуддя здійснюється тільки 11, в Дніпропетровській та Харківській областях укомплектовано 30%.

За цієї ситуації абсолютно неконструктивним і неконституційним є ухвалення Указів Президента про ліквідацію та утворення місцевих та апеляційних загальних судів, адміністративних і господарських апеляційних судів. Також не є конституційними і рішення Вищої ради правосуддя, якими прийнято вважати за можливе ліквідацію місцевих, апеляційних загальних судів та утворення окружних судів, адміністративних і господарських апеляційних судів, запропонованих проектами Указів Президента України через те, що в них ідеться не про проект закону, а про Укази Президента!

Абсолютно безперспективною є і спроба посилатися в Указах на пп. 6 пункту 16-1 розділу «Перехідні положення» Конституції України, яка надає право на утворення, реорганізацію та ліквідацію судів Президенту України на підставі та у порядку, що визначені законом. А Законом «Про судоустрій» чітко передбачено, що суд утворюється і ліквідовується ЗАКОНОМ, проект якого вноситься Президентом до Верховної Ради України після консультацій із Вищою радою правосуддя.

Узурпація влади призведе до колапсу судової системи і проявів масової непокори громадян.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Пережили
Читати
Небезпека «із неба»
Читати
Через біоконтроль
Читати
Перезимують
Читати
Готуйте великі гаманці
Читати
Не турбуйтеся, розслабтесь
Читати
Субсидія по-простому
Читати
Iз надією на успіхи
Читати
Реформами ситі
Читати
Чистять лави
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове