Архів
П’ятниця,
22 грудня 2017 року

№ 100 (19545)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Країна-окупант

ООН. Генеральна Асамблея визнала Росію країною — окупантом Криму.

Докладніше...
З прицілом на майбутнє

США. Конгрес ухвалив податкову реформу Дональда Трампа.

Докладніше...
Захищають інформпростір

ПОЛЬЩА. У Варшаві відбувся щорічний двосторонній саміт «Велика Британія — Польща».

Докладніше...
Під гаслом боротьби з «ІДІЛ»

СИРІЯ. По провінції Ідліб завдано нового масованого авіаудару.

Докладніше...
За гідну старість

БЕЛЬГІЯ. У Брюсселі відбувся масовий мітинг проти пенсійної реформи.

Докладніше...
Освистали прем’єра

ІСПАНІЯ. Населення каталонського міста Фігерас освистало голову іспанського уряду.

Докладніше...
І цей туди ж

УГАНДА. Парламент проголосував за зняття обмежень на вік президента держави.

Докладніше...
Землетрус за землетрусом

ІРАН. На півночі країни зафіксовані нові підземні поштовхи магнітудою 5,9.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Мою стареньку тітку забирає на постійне місце проживання в Російську Федерацію її дочка. Бабуся хоче знати: яким чином можна перевести виплату пенсії у РФ?»

Галина Мазуренко.

с. Дашківці

Віньковецького району

Хмельницької області.

 

ВІДПОВІДНО до статті 1-ї Угоди про гарантії прав громадян держав — учасниць Співдружності Незалежних Держав у галузі пенсійного забезпечення від 13.03.1992 р., пенсійне забезпечення громадян держав—учасниць цієї Угоди та членів їхніх сімей здійснюється за законодавством держави, на території якої вони проживають.

Стаття 7-ма Угоди передбачає, що в разі переселення пенсіонера в межах держав — учасниць Угоди виплата пенсії за попереднім місцем проживання припиняється, якщо пенсію такого самого виду передбачає законодавство держави за новим місцем проживання пенсіонера.

Згідно з пунктом 4.12 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1 (далі — Порядок), у разі переїзду пенсіонера на постійне або тимчасове проживання до іншої адміністративно-територіальної одиниці орган, що призначає пенсію, не пізніше як через три робочі дні з дня одержання заяви надсилає запит про витребування пенсійної справи до органу, що призначає пенсію, за попереднім місцем проживання (реєстрації) пенсіонера. Пенсійна справа не пізніше як через п’ять робочих днів із дня одержання запиту пересилається органу, що призначає пенсію, за новим місцем проживання (реєстрації).

У разі надходження відповідного запиту з державної установи Пенсійного фонду Російської Федерації пенсійну справу та довідку про припинення виплати пенсії буде надіслано за новим місцем проживання (реєстрації).

Водночас, відповідно до статті 51-ї Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», у разі виїзду пенсіонера на постійне місце проживання за кордон пенсію, призначену в Україні, за заявою пенсіонера може бути виплачено йому за шість місяців наперед перед від’їздом, рахуючи з місяця, що настає за місяцем зняття з обліку за місцем постійного проживання.

Пунктом 1.5 Порядку встановлено, зокрема, що заяву про виплату пенсії у зв’язку з виїздом на постійне місце проживання за кордон подає пенсіонер особисто або його законний представник до органу, що призначає пенсію, за місцем перебування на обліку як одержувач пенсії.

Відповідно до пункту 2.25 Порядку, до заяви про виплату пенсії у зв’язку з виїздом за кордон подається паспорт громадянина України для виїзду за кордон із відповідним записом про виїзд на постійне місце проживання за кордон, талон зняття з реєстрації місця проживання в Україні або довідка про зняття з реєстрації місця проживання, видана відповідно до Правил реєстрації місця проживання, затверджених постановою Кабінету міністрів України від 02.03.2016 №207.

Виплата зазначених коштів здійснюється разовим дорученням, оформлення якого відбувається в день звернення пенсіонера до управління Пенсійного фонду України.

 

«Кому буде перераховано пенсії з 1 грудня поточного року?»

В’ячеслав Курашівський.

с. Черевані

Глобинського району

Полтавської області.

 

ВІДПОВІДНО до Закону України № 21-43-4/111 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій», з 01.10.2017 р. було здійснено перерахунок трудових пенсій, зокрема пенсій по інвалідності, із застосуванням середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, обчисленої як середній показник за 2014, 2015 і 2016 роки. Під час здійснення перерахунку пенсій застосовано величину прожиткового мінімуму для осіб, які втратили праце-здатність, установлену на 1 грудня 2017 року Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік», збільшену на 79 грн, — 1452 грн. Із 01.12.2017 р. змінюється розмір надбавки до пенсії почесним донорам. Оскільки таку надбавку визначають у розмірі 10% прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, з 1 грудня її розмір становитиме 170 грн (1700 грн х 10%).

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
I поб’ють, і полікують
Читати
Не доплатили
Читати
Демографічна криза
Читати
Посадили нацзлочинців
Читати
Коломойський в опалі...
Читати
...I «легітимний» теж
Читати
Безвіз поки не скасують
Читати
Ще один міжнародний
Читати
Суд диктаторства не бачить
Читати
Допомога героям
Читати
Солодке життя з нового року
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове