Архів
П’ятниця,
22 грудня 2017 року

№ 100 (19545)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Країна-окупант

ООН. Генеральна Асамблея визнала Росію країною — окупантом Криму.

Докладніше...
З прицілом на майбутнє

США. Конгрес ухвалив податкову реформу Дональда Трампа.

Докладніше...
Захищають інформпростір

ПОЛЬЩА. У Варшаві відбувся щорічний двосторонній саміт «Велика Британія — Польща».

Докладніше...
Під гаслом боротьби з «ІДІЛ»

СИРІЯ. По провінції Ідліб завдано нового масованого авіаудару.

Докладніше...
За гідну старість

БЕЛЬГІЯ. У Брюсселі відбувся масовий мітинг проти пенсійної реформи.

Докладніше...
Освистали прем’єра

ІСПАНІЯ. Населення каталонського міста Фігерас освистало голову іспанського уряду.

Докладніше...
І цей туди ж

УГАНДА. Парламент проголосував за зняття обмежень на вік президента держави.

Докладніше...
Землетрус за землетрусом

ІРАН. На півночі країни зафіксовані нові підземні поштовхи магнітудою 5,9.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Цибуля ріпчаста

Олександр КУРДЮК,

кандидат біологічних наук.

ЩОРОКУ фармацевтичні компанії лякають людей новими вірусами грипу, від яких пропонуються нові і нові лікувальні засоби. Втім, існує давня, добре відома в народі рослина, котра полегшує симптоми грипу, є помічною у боротьбі з інфекціями та різними респіраторними захворюваннями, — цибуля ріпчаста.

Походить вона із Середньої Азії, культивується на городах і присадибних ділянках декілька століть, має безліч сортів і смакових відтінків. Для пересічних споживачів цього делікатесу відомі цибуля червона (особливо Ялтинська), цибуля біла, цибуля-порей, цибуля-шалот, джусай і черемша. Зеленою цибулею називають верхню частину рослини в період вегетації.

У своєму складі цибуля поєднує вітаміни В1—В9, С, Е, РР, мінеральні сполуки заліза, йоду, цинку, натрію, фтору, калію, фосфору і кальцію, має цукри, пектини, флавоноїди, ефірні олії, яблучну, нікотинову і лимонну кислоти, дубильні речовини, антиоксиданти, сапоніни. Характерною особливістю є фітонциди як продукт ефірних олій, що дають різкий запах і специфічний смак цьому коренеплоду і є головним противірусним й антибактеріальним складником цього овоча. Саме це сполучення робить цибулю ріпчасту найкращим засобом для профілактики грипу і гострих респіраторних захворювань.

У народній медицині складники цибулі (сам коренеплід, сік та цибулиння) використовуються для нормалізації травних процесів, зміцнення імунітету і боротьби з вірусними захворюваннями, профілактики серцевих хвороб, зниження рівня цукру в крові та регулювання тиску, профілактики онкозахворювань, нормалізації стану нервової системи, очищення організму та нормалізації статевих функцій, як протиглисний і сечогінний препарат, протиопіковий та антисептичний засіб, що також має відхаркувальну та кровотворну дії.

Кашель лікують декількома методами з використанням цибулі. Свіжий сік цибулини змішують навпіл із медом і приймають по чайній ложці щогодини. Подрібнену цибулину заливають молоком і проварюють протягом 10 хвилин, проціджують і теплу рідину п’ють по столовій ложці з інтервалом годину-півтори. Дрібно нарізану цибулю змішують із гусячим чи подібним жиром і прикладають такий компрес до грудей для «вигрівання» кашлю. Залити лушпиння 5-7 цибулин півлітра окропу і проварити 30 хвилин. За сильного кашлю вживати по півсклянки тричі на день, додаючи мед за смаком.

Від нежитю суміш соку, молока і горілки в рівних частинах проварюють на водяній бані 10 хвилин і закапують у ніс або вставляють ватні тампони, змочені цією рідиною. Додатково бажано прогріти ніс гарячим вареним яйцем чи мішечком із нагрітим лляним насінням. Алергійний нежить (окрім алергії на мед) лікують сумішшю соку половини лимона і однієї цибулини такого ж розміру. Додають столову ложку меду, перемішують і приймають по одній столовій ложці перед сном.

При бронхіальній астмі допоможе суміш соку цибулі та алое (по півсклянки кожного) з додаванням такої ж кількості вершкового масла. Все нагрівається на водяній бані або ж розтоплюється у попередньо нагрітій, але вимкненій духовці до повного охолодження. П’ють по столовій ложці тричі на день. Інший рецепт передбачає запікання середньої чи великої цибулини з додаванням усередину лляної олії. Після запікання рідину, що утворилася, випити за один раз.

При гіпертонії радять щоденно вживати невелику цибулину. Вона ж буде дієвим засобом покращання апетиту.

Головний біль можна суттєво зменшити кільцями цибулі, прикладеними чи зафіксованими біля скронь. Аби ліквідувати «закладання» у вухах, використовують суміш чотирьох частин свіжого соку овоча з однією частиною горілки. Піпеткою закапують у кожне вухо по одній-дві краплі суміші 2-3 рази на день.

Деякі новоутворення та запалення на шкірі лікують соком чи компресом із подрібненої цибулі. Це стосується наривів, фурункулів тощо. Соком чи кашкою з цибулі змащують рани, порізи, місця укусів комарів. Якщо організм реагує на свіжу цибулю, то не менш дієвим засобом є печена, яку прикладають до уражених місць шкіри. В таких випадках застосовують окремі лусочки цибулини чи подрібнену кашку.

Як сечогінний засіб уживають настій подрібнених двох цибулин у півлітра води протягом 3-4 годин. Проціджену рідину прий­мають по 50-70 мл три-чотири рази на день.

Лікуванню діабету допоможе настій двох подрібнених цибулин у двох склянках кип’яченої води протягом чотирьох годин. Проціджений напій п’ють тричі на день по 100 мл.

Для профілактики атеросклерозу використовуйте щоденно по чайній ложці суміш рівних частин меду і дрібно нарізаної цибулі чи її соку. Інший рецепт пропонує складніший набір компонентів, а саме: частина соку, частина молока та мед за смаком. Приймати по одній столовій ложці щоденно.

Ревматизм суглобів. Сік цибулі розводять водою до концентрації, настоюють 24-36 годин і п’ють по півсклянки тричі на день сім днів підряд.

При геморої приймають щоденно по одній чайній ложці соку цибулі ріпчастої.

Видалення глистів. З’їсти натщесерце невелику цибулину чи випити зранку півсклянки теплого настою подрібненої середньої цибулини.

Існує цікавий рецепт лікування зубного болю, коли половина середньої чи великої свіжої цибулини прив’язується звечора до ліктя з того боку, з якого болить зуб. Карієс лікують настоєм однієї чайної ложки насіння цибулі в склянці окропу протягом ночі. Затим ротову порожнину прополіскують тричі на день. Стоматит лікується полосканням розчину столової ложки свіжого соку в 200 мл теплої води. З цією метою відвар лушпиння 4-5 середніх чи великих цибулин заварюють половиною літра окропу, настоюють протягом ночі і полощуть кожні дві години вдень. Якщо кровоточать ясна, прополіскують порожнину сумішшю рівних частин соку цибулі та алое. Пародонтоз лікується сумішшю рівних частин соку цибулі та каланхое з додаванням двох частин провареної води.

Для підвищення гостроти зору рекомендують подрібнену цибулю залити чотирма частинами холодної води, настояти до ранку і приймати по 100 мл тричі на день протягом тижня.

При запаленні вуха допоможуть тампони, змочені в соку цибулі, або ж по кілька крапель соку в кожне вухо. Для дітей сік краще розвести кип’яченою водою. Зниження слуху: зрізати верхню частину цибулини, додати туди насіння кмину і запікати 10-15 хвилин. Затим віджати сік із цибулини і закапувати по дві краплі щовечора.

Видалення мозолів. Лушпиння цибулі заливають харчовим оцтом, настоюють не менш як 10 днів, тоді оцет зливають, а лушпиння злегка підсушують і накладають у вигляді компресу на ніч. Зранку мозоль очищають і за необхідності процедуру повторюють. Можна з цією метою використовувати подрібнену чи цілу свіжу цибулю, прикладаючи раз чи двічі на день із фіксацією на кілька годин. Ці рецепти ефективні і для видалення бородавок.

Для покращання вигляду, надання природного кольору і блиску рекомендують прополіскувати волосся голови відваром цибулиння, а ще краще — з додаванням кореня лопуха. Зміцнити волосяні корені можна розведеним соком цибулі чи дрібно порізаної свіжої цибулини.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
I поб’ють, і полікують
Читати
Не доплатили
Читати
Демографічна криза
Читати
Посадили нацзлочинців
Читати
Коломойський в опалі...
Читати
...I «легітимний» теж
Читати
Безвіз поки не скасують
Читати
Ще один міжнародний
Читати
Суд диктаторства не бачить
Читати
Допомога героям
Читати
Солодке життя з нового року
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове