Архів
П’ятниця,
22 грудня 2017 року

№ 100 (19545)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Країна-окупант

ООН. Генеральна Асамблея визнала Росію країною — окупантом Криму.

Докладніше...
З прицілом на майбутнє

США. Конгрес ухвалив податкову реформу Дональда Трампа.

Докладніше...
Захищають інформпростір

ПОЛЬЩА. У Варшаві відбувся щорічний двосторонній саміт «Велика Британія — Польща».

Докладніше...
Під гаслом боротьби з «ІДІЛ»

СИРІЯ. По провінції Ідліб завдано нового масованого авіаудару.

Докладніше...
За гідну старість

БЕЛЬГІЯ. У Брюсселі відбувся масовий мітинг проти пенсійної реформи.

Докладніше...
Освистали прем’єра

ІСПАНІЯ. Населення каталонського міста Фігерас освистало голову іспанського уряду.

Докладніше...
І цей туди ж

УГАНДА. Парламент проголосував за зняття обмежень на вік президента держави.

Докладніше...
Землетрус за землетрусом

ІРАН. На півночі країни зафіксовані нові підземні поштовхи магнітудою 5,9.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Допекло

Як із гуски вода

Микола НЕЧИПОРЕНКО.

Дніпропетровська область.

У Дніпрі головний лікар Центру медико-соціальних експертиз №5 Віктор Концур своєю зневагою до пацієнтів змусив їх до крайніх заходів.

ЦЕНТР медико-соціальних експертиз — заклад, де підтверджують групи інвалідності. Проте учасникам АТО уже тривалий час тут відмовляють у медичному обстеженні. Коли бійці, зібравшись гуртом, укотре прийшли, щоб скористатися своїм правом, їх навіть на поріг не пустили. У вчорашніх воїнів урвався терпець. Головний лікар не стямився, як спочатку опинивсь у руках розгніваних чоловіків, а потім у контейнері зі сміттям…

Свій учинок учасники бойових дій пояснюють так: третій місяць близько семи сотень атовців, прирівняних до інвалідів Другої світової, не можуть пройти медичну комісію та отримати висновок про групу своєї інвалідності. Через це їм не переглядають розмір пенсії, або й зовсім не призначають її. Андрій Киснер, наприклад, уже два місяці не може засвідчити документом своє право на пенсійне забезпечення. У нього поранення голови, з яким не так-то легко влаштуватися на роботу. «За що ж я із сім’єю маю жити?» — резонно запитує він. «Мене ще у жовтні направили на повторну медкомісію, оскільки стан здоров’я значно погіршився, — приєднується до розмови інший захисник України Максим Олійник, — а в Центрі не приймають». Максим розповідає про своїх побратимів, для багатьох із яких пенсія — єдине джерело для існування, бо «скалічених на роботу беруть неохоче». Скажімо, Андрій Мазур, який захищав Донецький аеропорт, має щороку проходити медобстеження, щоби підтверджувати свою інвалідність. Нинішній рік уже добігає кінця, а він ніяк не може потрапити на комісію.

Після вищезгаданого інциденту минув не один тиждень, але нічого не змінилося. Головний лікар Центру Віктор Концур вважає, що він є постраждалим, а не бійці. Тож йому, бачте, ні в чому каятись і вибачатися. Виправдовується він тим, що у березні цього року слідче управління Національної поліції за рішенням суду вилучило близько тисячі справ воїнів АТО. Це було зроблено у рамках карного провадження за фактами видачі фальшивих посвідчень лжеатовцям. То при чому тут, мовляв, медики, якщо правоохоронці не повертають тимчасово «арештовані» документи винних і невинних? Треба почекати.

Одначе прес-секретар Головного управління Нацполіції в області Ганна Старчевська іншої думки. Слідство за прикрими фактами підробки документів справді триває. Є також рішення суду щодо тотальної перевірки законності виданих багатьом посвідчень. Проте існує домовленість про отримання в разі необхідності документів того чи іншого пацієнта. Центр медичних експертиз може звертатись до слідчого управління із запитом, і затребувані особові справи негайно надаватимуться у його розпорядження. До того ж у правоохоронців залишилося лише близько двохсот справ, із якими вони працюють.

Решту (майже сімсот) повернуто. Це підтверджує і начальник Центру медичних експертиз Тетяна Лук’янченко. Варто тільки піднятися поверхом вище, щоб одержати їх у канцелярії! Словом, було б бажання у головлікаря…

Тим часом ображені ветерани заявляють, що не терпітимуть відвертого знущання над собою. Якщо влада не має важелів упливу на чиновників, щоб вони виконували свою роботу, за яку отримують зарплату з грошей платників податків, то народ врешті-решт своїми методами примусить їх працювати.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
I поб’ють, і полікують
Читати
Не доплатили
Читати
Демографічна криза
Читати
Посадили нацзлочинців
Читати
Коломойський в опалі...
Читати
...I «легітимний» теж
Читати
Безвіз поки не скасують
Читати
Ще один міжнародний
Читати
Суд диктаторства не бачить
Читати
Допомога героям
Читати
Солодке життя з нового року
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове