Архів
П’ятниця,
22 грудня 2017 року

№ 100 (19545)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Країна-окупант

ООН. Генеральна Асамблея визнала Росію країною — окупантом Криму.

Докладніше...
З прицілом на майбутнє

США. Конгрес ухвалив податкову реформу Дональда Трампа.

Докладніше...
Захищають інформпростір

ПОЛЬЩА. У Варшаві відбувся щорічний двосторонній саміт «Велика Британія — Польща».

Докладніше...
Під гаслом боротьби з «ІДІЛ»

СИРІЯ. По провінції Ідліб завдано нового масованого авіаудару.

Докладніше...
За гідну старість

БЕЛЬГІЯ. У Брюсселі відбувся масовий мітинг проти пенсійної реформи.

Докладніше...
Освистали прем’єра

ІСПАНІЯ. Населення каталонського міста Фігерас освистало голову іспанського уряду.

Докладніше...
І цей туди ж

УГАНДА. Парламент проголосував за зняття обмежень на вік президента держави.

Докладніше...
Землетрус за землетрусом

ІРАН. На півночі країни зафіксовані нові підземні поштовхи магнітудою 5,9.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

«Неударне» завершення

Марина ТІШКОВА.

Початок останнього у цьому році пленарного тижня особливою результативністю не відзначився. Сперечалися, особливо з приводу відкладення на потім «деокупаційного» законопроекту, обурювалися ухваленим нещодавно держбюджетом-2018... Загалом за два дні розглянуто шість проектів законів, прийнято один.

ЗІ СКУПОГО законотворчого ужинку можна виокремити міні-пакет соціальної тематики. Технічними змінами законодавство приведено у відповідність до Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю і факультативного протоколу до неї: в 44 законодавчих актах усі словосполучення, в яких використовується слово «інвалід», замінили на «особа з інвалідністю», «дитина з інвалідністю», «особа з інвалідністю з дитинства» та «особа з інвалідністю внаслідок війни» у відповідних відмінках і числах.

Зроблено крок до залагодження болючих питань наших захисників, котрі дістали каліцтва, виконуючи службовий обов’язок. Війна в Україні, «сором’язливо» названа Антитерористичною операцією, іде вже три з половиною роки. Станом на кінець жовтня поранено майже вісім із половиною тисяч бійців, і у значної частини ампутовані кінцівки, що в наших реаліях фактично унеможливлює повноцінне життя. Чинне законодавство, покликане врегульовувати їхні проблеми (як і взагалі осіб із подібними травмами), можна без перебільшення назвати знущальним — наприклад, людині, що втратила ногу до середини гомілки чи руку до ліктя, дають ІІІ групу інвалідності. А це робить неможливим доступ бійцю, котрий віддав здоров’я, захищаючи Батьківщину, до безкоштовного лікування у військових госпіталях. Щоб домогтися справедливості, доводиться оббивати пороги кабінетів у різних владних органах, а яких зусиль це коштує, коментувати не треба. Крім того, скалічені війною повинні щороку проходити підтверджувальну медкомісію, хоча не треба бути експертом, аби розуміти: пальці, руки чи ноги вже не відростуть...

На жаль, досі депутати не звертали на цей законодавчий абсурд уваги (той же здоровий глузд підказує, що залагоджувати колізії слід було ще на початку АТО). Нарешті у першому читанні прийнято законопроект, котрим пропонується особам, які втратили на війні кінцівки, встановлювати групу інвалідності безстроково та на ступінь вище (тобто ІІ і І групи). Утім, це ініціатива не від законотворців, Президента чи уряду — розробка проекту документа відбулася за наполяганням демобілізованих учасників АТО, виснажених проходженням кіл бюрократичного пекла. Так і живемо: не підженеш владу — результату не буде...

Дещо приділили увагу депутати питанням паливно-енергетичного комплексу. Підприємствам, що здійснюють розвідувальні роботи, планують спростити діяльність (сьогодні процедура отримання всіх погоджень та відведення земельних ділянок у середньому триває чотири роки та передбачає одержання 44 погоджень у 16 установах). У першому читанні ухвалено законопроект, в якому запропоновано усунути надмірну бюрократизованість, чим, зазначають у профільному комітеті, буде дано стимул пліднішій роботі, котра в майбутньому забезпечить Україні енергонезалежність. За основу ухвалено проект змін до Закону «Про регулювання містобудівної діяльності», згідно з яким запроваджується трирічний строк чинності технічних умов, виданих для об’єктів «зеленої» електроенергетики.

Подарунок на зимові свята отримають люди, котрі є «мозком» країни, — найталановитішим молодим ученим присуджено премії (20 особам по 20 тисяч гривень) та іменні стипендії (30 по дві тисячі гривень) Верховної Ради за минулий і нинішній роки, також відзначили депутати педагогів та викладачів професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів.

Пленарну середу присвятили розгляду законопроекту «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність», який мінімумом голосів ухвалили в четвер. Чим завершили депутати рік, читайте в наступному номері.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
I поб’ють, і полікують
Читати
Не доплатили
Читати
Демографічна криза
Читати
Посадили нацзлочинців
Читати
Коломойський в опалі...
Читати
...I «легітимний» теж
Читати
Безвіз поки не скасують
Читати
Ще один міжнародний
Читати
Суд диктаторства не бачить
Читати
Допомога героям
Читати
Солодке життя з нового року
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове