Архів
П’ятниця,
22 грудня 2017 року

№ 100 (19545)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Країна-окупант

ООН. Генеральна Асамблея визнала Росію країною — окупантом Криму.

Докладніше...
З прицілом на майбутнє

США. Конгрес ухвалив податкову реформу Дональда Трампа.

Докладніше...
Захищають інформпростір

ПОЛЬЩА. У Варшаві відбувся щорічний двосторонній саміт «Велика Британія — Польща».

Докладніше...
Під гаслом боротьби з «ІДІЛ»

СИРІЯ. По провінції Ідліб завдано нового масованого авіаудару.

Докладніше...
За гідну старість

БЕЛЬГІЯ. У Брюсселі відбувся масовий мітинг проти пенсійної реформи.

Докладніше...
Освистали прем’єра

ІСПАНІЯ. Населення каталонського міста Фігерас освистало голову іспанського уряду.

Докладніше...
І цей туди ж

УГАНДА. Парламент проголосував за зняття обмежень на вік президента держави.

Докладніше...
Землетрус за землетрусом

ІРАН. На півночі країни зафіксовані нові підземні поштовхи магнітудою 5,9.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Важливо

Деокупація відкладається?

Маргарита СИТНИК.

Наприкінці літа і політикум, і всю країну «лихоманило» — вище керівництво заявило про необхідність ухвалення закону стосовно врегулювання ситуації з територіями, що опинилися внаслідок збройного втручання під контролем РФ. 4 жовтня у Верховній Раді був зареєстрований відповідний законопроект авторства Президента — «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях».

ПАРЛАМЕНТСЬКА команда Глави держави постаралася відразу розставити акценти: мовляв, проект документа «називає все своїми іменами і вводить вперше в Україні чіткі дефініції: тимчасова окупація РФ територій Донбасу; діяльність збройних сил і інших військових формувань РФ; окупаційна адміністрація РФ». Мовляв, це не прості слова, а визнання на законодавчому рівні реального стану речей. Спершу створити підґрунтя для ефективного процесу реінтеграції Донбасу на умовах України, а далі закласти основи для активізації геополітичного дипломатичного наступу на РФ. На додаток до попереднього подали ще один проект документа — про створення необхідних умов для мирного залагодження ситуації в окремих районах Донецької і Луганської областей.

Відразу ж фракція «Самопомочі» на чолі з заступником Голови Верховної Ради зареєструвала альтернативний законопроект, який, утім, відхилили. 6 жовтня «деокупаційний» проект документа прийняли в першому читанні. В процесі депутатської роботи над ним було подано понад 600 поправок (це, однак, не рекорд, а досить посередній показник як для такого доленосного стосовно всієї країни питання). Але до його розгляду поки що так і не дійшло, хоча ця тема спливала практично кожного пленарного тижня.

Аж ось на погоджувальній раді представник Президента І. Луценко оприлюднила позицію П. Порошенка відносно проекту закону «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій і Луганській областях» — його вирішено відкласти. За офіційним мотивуванням, це пов’язано з процесом обміну полонених до Нового року.

Водночас народний депутат попередніх скликань Андрій Сенченко прокоментував подію так: «2017-й закінчується черговою зрадою... «Банкова» вирішила зняти з розгляду цей законопроект у зв’язку з тим, що депутати своїми поправками «понівечили» його, виключивши можливість торгівлі з окупованими територіями і пункт про легалізацію мінських угод.

Внаслідок цієї зради:

— війна і далі буде вважатися АТО;

— Росія, як і раніше, не буде названа агресором;

— ОРДЛО не визнають окупованими територіями;

— торгівля з окупованими територіями, як і раніше, не буде заборонена законом;

— ганебний закон про вільну економічну зону в Криму діятиме;

— громадяни, які постраждали від російської агресії, й надалі зможуть, використовуючи лазівку в законі, вимагати компенсації збитків від держави Україна, а не з Російської Федерації, яка їх завдала;

— українці, які постраждали від збройної агресії Російської Федерації і подають позови проти держави-агресора, як і раніше, будуть змушені сплачувати близько 8 тисяч (!) гривень судового збору».

Отже, перспективи вимальовуються геть не радісні. Утім, у парламентських кулуарах запевняють, що законопроект урешті-решт буде розглянутий і його долю вирішать — орієнтовно в перші пленарні тижні нового року.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
I поб’ють, і полікують
Читати
Не доплатили
Читати
Демографічна криза
Читати
Посадили нацзлочинців
Читати
Коломойський в опалі...
Читати
...I «легітимний» теж
Читати
Безвіз поки не скасують
Читати
Ще один міжнародний
Читати
Суд диктаторства не бачить
Читати
Допомога героям
Читати
Солодке життя з нового року
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове