Архів
П’ятниця,
22 грудня 2017 року

№ 100 (19545)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

«Правильний» бульйон

ЗАЗВИЧАЙ ми заливаємо м’ясо холодною водою і, чекаючи закипання, починаємо знімати пінку. Проте при нагріванні в холодній воді білки і мінеральні солі переходять у воду. А от коли м’ясо закладається в киплячу воду, вони залишаються переважно в самому м’ясі.

Якщо вам не потрібен наваристий бульйон, то кладіть кістки чи м’якоть в окріп, а щоб отримати насичений, починайте варіння із закладання м’яса в холодну воду. Не поспішайте знімати пінку— вона має харчову цінність і поліпшує бульйон. А щоб піна не піднімалася, киньте в каструлю цибулину.

Якщо ненароком пересолили вариво, опустіть у нього жменьку рису, загорнутого в марлю.

Коли м’ясо варити на сильному вогні — саме воно буде смачнішим, ніж бульйон, а якщо на слабкому — смачнішою вийде рідина.

Розсольник можна варити як на м’ясному, так і на рибному або грибному бульйонах.

Додавати сіль у м’ясний бульйон потрібно за півгодини до готовності м’яса, у рибний — на початку варіння, а в грибний — за кілька хвилин до готовності.

Пам’ятайте про те, що холодна вода погіршує смак бульйону, а окріп — ні.

Відвар цибулиння підвищує поживність бульйону.

Додавання наприкінці варіння товченого часнику поліпшує смак страви.

Версія для друку          До списку статтей

ЗИМА наступає, і все живе в господарстві тулиться у найзатишніших куточках хліва, намагається зігрітись. Але ж, бува, не вбереже хазяїн свою живність від морозу через те, що сарай вчасно не утеплив, або під час вигулу дув сильний вітер, який у поєднанні з лютим холодом спричиняє сильне обмороження. Головне не «проморгати» це, вчасно помітити тривожні ознаки на шкірі тварини. Власне, обмороження в худоби та птиці подібне до людського, і помилки в наданні першої допомоги можуть траплятись такі само. Тож порадимо, що робити за першого ступеня обмороження і сильніших, коли вже утворилися пухирці. Зволікати не можна, щоб гангрена не погубила тварину.

«В очі дивляться канни...» Пам’ятаєте безсмертні рядки з пісні Дмитра Луценка — гімну Києва? Раніше ці квіти були міською візитівкою, а нині їх можна побачити і в селах. Утім, це ще новинка, і чимало жінок хотіли б знати, як їх садити та доглядати. Справді, височенні червоні канни обабіч, скажімо, ганку можуть стати гордістю господарів. Отже, розповімо про цей чудовий багаторічник.

Ну, і, звісно, напередодні Різдва не оминемо увагою святковий стіл.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове