Архів
Вівторок,
19 грудня 2017 року

№ 99 (19544)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  • За рубежем
Політична бомба уповільненої дії

ЧЕХІЯ. У Празі відбулася конференція антиміграційних партій.

Докладніше...
В своїй хаті своя правда?

ПОЛЬЩА. Попри протест Єврокомісії сенат ухвалив закони для реформи судочинства.

Докладніше...
Суперечливий альянс

АВСТРІЯ. Консерватори і ультра-праві домовилися про коаліцію.

Докладніше...
Іще один Трамп

ЧИЛІ. Президентом країни вдруге обрано Себастьяна Піньєра.

Докладніше...
Вирок найманцю

БІЛОРУСЬ. Суд виніс перший вирок за найманство на Донбасі.

Докладніше...
Гендерний прорив

У САУДІВСЬКІЙ АРАВІЇ жінкам дозволили водити мотоцикли і вантажівки.

Докладніше...
Був людиною-епохою

У РУМУНІЇ попрощалися з королем Міхаєм І.

Докладніше...
Руйнівний шторм

ФІЛІППІНИ. На країну обрушився тропічний шторм «Кай-так».

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Ростуть борги за комуналку

Олена КОЩЕНКО.

«ЕКОНОМІЧНО обґрунтовані» урядовцями тарифи на житлово-комунальні послуги виявилися не по кишені українцям. Сьогодні вже 8,1 мільйона родин отримують субсидію. А буде, певні експерти, ще більше через шалену інфляцію та зростаючі тарифи. Ще 2013-го середня сума у платіжках узимку коливалась у межах 500 гривень, тоді як торік сягнула 2000. Про платоспроможність населення свідчить такий звіт Мінсоцполітики. Ще чотири роки тому в опалювальний сезон послуги ЖКГ оплачувалися майже стовідсотково, 2014-го — на 95,5 %, 2015-го — на 93,9%, а торік уперше за всі роки незалежності опустився до 85%. При цьому 2016-го сукупний борг за комуналку був менш ніж 17 млрд грн, а нині вже дорівнює 28,5 млрд.

А урядовці знай звітують про підвищення рівня життя населення та зростання соціальних стандартів.

Робоче місце для ветерана АТО

ПОВЕРНЕННЯ бійців із донбаських фронтів додому, у мирне життя, для них позначається ще одним психологічним випробуванням. Надто тоді, коли довго не вдається знайти роботу… Побратимам по зброї покликаний простягнути руку підтримки заснований колишніми бійцями всеукраїнський центр практичної допомоги захисникам України «AXIOS». Його відділення відкриваються у Дніпрі, Вінниці, Миколаєві, Краматорську… Тут сприяють у пошуку роботи, перекваліфікації, навчанні, за потреби надають юридичну і психологічну підтримку… Втім, важко буде втілювати такий соціально значущий проект без допомоги держави. Передовсім вона має заохочувати підприємства і приватних бізнесменів, щоб ті надавали робочі місця ветеранам, бійцям з інвалідністю.

Розлучитися буде дорожче

ТОРІК у липні Мін’юст запровадив новий проект — «Шлюб за добу». Послуга, якою вже можна скористатись у 60 населених пунктах України, набула популярності. Зокрема, лише цього року майже 21,5 тисячі пар побрались за спрощеною процедурою. Ціна експрес-шлюбу зазвичай влітає у копієчку. Зокрема, у Київському документ-сервісі адмінпослуг «Готово!» вартість урочистої церемонії реєстрації шлюбу за добу коливається від 5900 до 8800 грн. Варто зауважити, що звичайна процедура в районних РАЦСах столиці обійдеться у близько 350 грн. В Одесі, Львові, Рівному, Черкасах одружитися за 24 години коштує 2300 грн (у робочий час) і 3500 грн (у неробочий). У містах, що у прифронтовій зоні, вартість оформлення шлюбу за добу коштує не більш як 150 гривень. Мінімальна вартість реєстрації — у Сєвєродонецьку Луганської області: 85 копійок.

Тим часом у Міністерстві юстиції зауважують, що є у країні попит і на послугу «Розлучення за добу». Там вважають, це цілком можливо. Якщо, наприклад, у шлюбі не нажито дітей і подружжя не має одне до одного майнових претензій. У будь-якому разі розлучитися буде у рази дорожче.

Молодь визначається

ВОЧЕВИДЬ, наша молодь вирішила для себе національне питання. Українцями за національністю вважають себе 95% співвітчизників у віці від 14 до 29 років. Це засвідчило всеукраїнське опитування, нещодавно проведене центром «Новая Европа» і фондом імені Фрідріха Еберта спільно з компанією «GfK Ukraine». Причому на півдні й сході країни, які традиційно вважаються «російськомовними», соціологам назвалися українцями відповідно 94% і 88% молодих людей. Навіть попри те, що їхні батьки — етнічні росіяни.

Прикметно, що останнім часом і переважною мовою спілкування молоді стала саме державна. Наприклад, якщо ще сім років тому послуговування юнаками і дівчатами українською у сімейному колі становило десь третину, то нині вже — щонайменше 50 відсотків. Зросло і число тих, хто ще донедавна спілкувався лише російською, а нині став двомовним. Як бачимо, мовне питання не заважає національному єднанню у молодіжному середовищі. Люди старшого віку консервативніші у власних мовних пріоритетах. Як свідчать дані опитування Центру Разумкова, приблизно дві третини (68%) таких громадян вважають рідною мовою українську, 14% — російську, 17% — обидві мови нарівно, 0,7% — інші мови.

Багаті на синів і дочок

ДНЯМИ ще 956 українкам, які виховують п’ятеро і більше дітей, було присвоєно звання мати-героїня. Відповідний указ підписав Президент Петро Порошенко. Зокрема, почесного звання удостоєно 190 мешканок Закарпаття, 151 —Рівненщини, 86 — Волині, 83 — Львівщини, 76 — Чернівецької області, 65 — Одеської, 60 — Івано-Франківської… До речі, саме в цих областях сьогодні найвища народжуваність. Проте демографічний прогноз для України невтішний. За даними офіційної статистики, суто арифметично за 26 років незалежності населення скоротилося на понад 9 млн осіб. Дедалі менше жінок народжують навіть по двоє дітей.

Партнеру довіряй, але перевіряй

43 ТИСЯЧІ громадян сьогодні переховуються від правоохоронних органів. За даними МВС, найпоширеніші статті, за якими особи потрапляють у розшук, — дезертирство, крадіжки та шахрайство. Та є і розшукувані за державну зраду, як-от Віктор Янукович, Микола Азаров, Сергій Курченко…

Увесь довжелезний список тих, за ким «плаче» тюрма, доступний в Інтернеті. Створення цього сервісу стало можливим завдяки відкритим даним МВС. Він містить моніторинг компаній, судових справ та громадян. Тож кожний, хто в цьому зацікавлений, має змогу перевірити, кого розшукують правоохоронні органи. Зокрема, така перевірка применшує ризики при бізнес-співробітництві.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Годувальник» не задоволений
Читати
13-та пенсія буде вчасно
Читати
Політика набридла, «вожаків» нема
Читати
У силовиків поповнення
Читати
Ядерна держава хазяйнує
Читати
Дороги перестануть убивати?
Читати
Не купуйте крадених ялинок
Читати
Ввозити простіше
Читати
«Позичимо» у Латвії
Читати
I президенти, і співаки
Читати
Справно торгують за нашою спиною
Читати





— Пам’ятаєш, як ми посилювали у в’язницях режим?! Які жахливі обмеження ввели?! Тепер, зі зміною політичної ситуації, я шкодую про це...

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове