Архів
П’ятниця,
15 грудня 2017 року

№ 98 (19543)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Жодних поступок хабарникам

РУМУНІЯ. У Бухаресті тиждень не вщухають протести проти «амністії корупціонерам».

Докладніше...
Мовне перезавантаження

МОЛДОВА. Румунська мова може стати офіційною у країні.

Докладніше...
Розлучення триває

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Парламент залишив за собою право визначитися щодо Brexit.

Докладніше...
Терористи в облозі

СИРІЯ. У Дамаску запобігли теракту.

Докладніше...
Сформовано уряд

ПОЛЬЩА. Новий прем’єр-міністр Матеуш Моравецький сформував склад уряду країни.

Докладніше...
Знову наростає напруженість

ІЗРАЇЛЬ. Військово-повітряні сили атакували три об’єкти ХАМАС у секторі Газа.  

Докладніше...
Дбають про національну оборону

США уперше за сім років збільшують чисельність армії.

Докладніше...
Транзит газу призупинено

В ІТАЛІЇ припинено транзит російського газу й уведено надзвичайний стан.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Вінок чеснот у руках Господніх

Антоніна КІЗЛОВА.

17 грудня (4 грудня за ст. ст.) православна церква вшановує пам’ять святих великомучениці Варвари та мучениці Юліанії, котрі вперше зустрілися незадовго до їх страти за віру (близько 306 р.).

Варвара народилась у фінікійському місті Іліополь (зараз — м. Баальбек, Ліван), дуже рано втратила матір. Батько Діоскор був дуже багатим, тож виховував дочку в розкошах, наймав для неї служниць і виховательок. Утім, долю спадкоємиці хотів вирішувати лише сам. Коли дівчинці виповнилося 12 років, він почав шукати їй знатного нареченого й так заклопотався, що не помічав нічого навколо.

Тим часом Варвара пізнала Істинного Бога і прийняла християнство. Тож, коли батько повідомив, що незабаром відбудеться її весілля, відповіла: «Я вірна тільки Христові!». Діоскор намагався переконати дочку, що за все в житті вона має дякувати саме язичницьким божествам. Коли ж це не вдалося, віддав на суд Мартіана — місцевого володаря. Той обурився, що дівчина не підкоряється, і кинув її до темниці.

Коли Варвару ув’язнили, одна благочестива жінка Юліанія побачила крізь вікно, як мужньо дівчина тримається заради Христа, і вирішила підтримати її. Коли Варвару вдруге вивели на тортури, Юліанія закричала з натовпу, що так робити не можна. Перед вартовими, котрі її схопили, жінка визнала себе християнкою. Далі угодницям по черзі завдавали однаково жорстоких катувань, але ті палко молилися, щоб Господь зміцнив їхній дух, і все рішучіше опирались ідолопоклонству.

Зрештою володар настільки розлютився, що засудив обох до страти мечем. Діоскор власноручно відтяв голову своїй дочці, а Юліанію позбавив життя один із вояків. Майже одразу Мартіан та Діоскор загинули від удару блискавки.

Варвара перед смертю встигла мовити: «Царю Небесний… Дай Благодать Твою кожній людині, котра мене та мої страждання поминати буде. Хай не наблизиться до неї хвороба раптова, і смерть несподівана її хай не спіткає...». Саме з проханнями про такий молитовний захист до святої й нині найчастіше звертаються віряни.

Мощі св. вмц. Варвари спочивають у Києві (за літописом — з ХІІ ст.), де їх вшановують тисячі прочан. Ганна, безталанна мати з Шевченкової «Наймички», «…перстеник у Варвари невістці достала». Доки місто не зайняли більшовики, перстень, освячений на гробі святої, міг придбати за посильну пожертву кожен богомолець.

В Україні про празник примовляють: «Варвара ночі увірвала», — бо незабаром ніч потроху починає коротшати. Цього дня служать панахиди за померлими, а також святять воду.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Гуляє зброя по країні
Читати
Відновили ліцензію
Читати
Втрати взимку рахують
Читати
Ех, раз, і ще раз...
Читати
Кір наступає
Читати
Напідпитку за кермом
Читати
У державній власності
Читати
Наживаються на біді
Читати
Нові ціни на поштові послуги
Читати
Керуватимуть іноземці
Читати
Не підтримують годувальників
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове