Архів
П’ятниця,
15 грудня 2017 року

№ 98 (19543)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Жодних поступок хабарникам

РУМУНІЯ. У Бухаресті тиждень не вщухають протести проти «амністії корупціонерам».

Докладніше...
Мовне перезавантаження

МОЛДОВА. Румунська мова може стати офіційною у країні.

Докладніше...
Розлучення триває

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Парламент залишив за собою право визначитися щодо Brexit.

Докладніше...
Терористи в облозі

СИРІЯ. У Дамаску запобігли теракту.

Докладніше...
Сформовано уряд

ПОЛЬЩА. Новий прем’єр-міністр Матеуш Моравецький сформував склад уряду країни.

Докладніше...
Знову наростає напруженість

ІЗРАЇЛЬ. Військово-повітряні сили атакували три об’єкти ХАМАС у секторі Газа.  

Докладніше...
Дбають про національну оборону

США уперше за сім років збільшують чисельність армії.

Докладніше...
Транзит газу призупинено

В ІТАЛІЇ припинено транзит російського газу й уведено надзвичайний стан.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Наше військо

Патріотизм без зайвих тлумачень

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Вже стало доброю традицією, що час од часу бійці батальйону «Аратта» відвідують школи Донеччини. Військових, педагогів і школярів кілька років пов’язують теплі стосунки. На останню таку гостину запросили і мене.

ЗА СЛОВАМИ командира підрозділу, легендарного комбата Андрія Гергерта із позивним «Червень», кожен із тих, хто вирушив у поїздку навчальними закладами, може служити прикладом любові до рідної землі, мужності, самопожертви. От, скажімо, воїн із позивним «Шева». Я бачив, як він, інструктор, навчає поповнення батальйону, ганяючи хлопців до сьомого поту, а головне, не жаліючи себе. Звісно, за роки війни, побувавши не в одному пеклі, «Шева» розуміє: чим більше солдат знатиме, чим краще буде тренований, тим вищі у нього шанси вижити. Поблизу Широкиного його самого сильно поранило: осколки застрягли біля серця, у черевній порожнині. Лікарі, можна сказати, повернули його з-поза вічної межі. «Шева» довго лікувався, ще влітку не ходив, а тепер, після операції в Латвії, бігає, віджимається від землі більше разів, ніж усі інші. Разом із ним «Боцман», який до того служив на флоті, та донбасівка «Багіра».

З учителями та учнями Мелекінської школи, що в Мангушському районі, бійці добровольчого підрозділу добре знайомі. Нинішнього літа на базі батальйону старшокласники проходили таборування. Відбувалося воно в рамках всеукраїнської патріотичної гри «Джура», якою щороку опікується Міністерство освіти та науки України. Для того, аби вибороти першість району, козацьким «джурам» з села Мелекіне потрібно було виявити не лише спортивні здібності, вміння добре орієнтуватися на місцевості, ставити намети, варити в казані куліш, розбирати й складати зброю, долати смугу перешкод, а й знати історію України, її культуру. Директор школи Тетяна Мережко хвалиться: їхнім учням, які народилися вже у незалежній України, не треба нагадувати про те, що коли звучить Славень, потрібно класти руку на серце. Слова Гімну вони, звичайно, добре знають. Однак після таборування в «Аратті» підлітки «озброїли» свій патріотизм практичними знаннями. Можливо, саме це допомогло їм стати першими у районі й увійти до сімки найкращих команд Донецької області, які змагалися за звання вмілого «джури». Цього разу на зустріч учні прийшли у військових одностроях, подарованих бійцями «Аратти», які одягають на свята.

Інша група добровольців відвідала Маріупольську ЗОШ №30, у якій відкрили меморіальну дошку випускникові Олексію Васюкову, котрий пішов добровольцем на фронт і загинув у 2015 році. Після урочистої частини в кабінеті історії воїни зустрілися з учнями випускного класу.

Біографія кожного гостя — це цікава книжка, написана на війні. Людина з інтелігентним обличчям — геній аеророзвідки з позивним «Цибуля». Цей чоловік — механік від Бога, завдяки йому техніка батальйону завжди на колесах. З юнацьких літ у лавах пластунів він готував себе до захисту України.

«Скат» — маріуполець, тобто донбасівець. Коли сепаратисти захопили його рідне місто й потім проводили референдум, хлопець саме закінчував одинадцятий клас, складав іспити. Після школи вступив у лави добровольців. Воював у добробатах, потім служив у ЗСУ, а після звільнення з армії знову повернувся в добровольчий батальйон. На таких людях, кажуть, тримається фронт.

Серед гостей був і актор, громадянин РФ, а тепер український боєць Анатолій Пашинін. Він також порушив тему патріотизму. Власне, сам став прикладом того, як чинити у важкий час для рідної землі. Виконавець головної ролі в культовому російському серіалі про чеченську війну «Грозові ворота», він полишив московську квартиру, змінив сите життя на бліндаж у передній лінії оборони. За кілька місяців опанував фах кулеметника та гранатометника. До речі, в бою саме цих військових спеців насамперед намагається знищити ворог.

І хоча Анатолій Пашинін каже, що патріотизм — поняття неоднозначне, саме його вчинки та справи товаришів роблять його зрозумілим і сповненим глибокого змісту.

На фото автора: школярі Донеччини зустрілися з героями.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Гуляє зброя по країні
Читати
Відновили ліцензію
Читати
Втрати взимку рахують
Читати
Ех, раз, і ще раз...
Читати
Кір наступає
Читати
Напідпитку за кермом
Читати
У державній власності
Читати
Наживаються на біді
Читати
Нові ціни на поштові послуги
Читати
Керуватимуть іноземці
Читати
Не підтримують годувальників
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове