Архів
П’ятниця,
15 грудня 2017 року

№ 98 (19543)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Жодних поступок хабарникам

РУМУНІЯ. У Бухаресті тиждень не вщухають протести проти «амністії корупціонерам».

Докладніше...
Мовне перезавантаження

МОЛДОВА. Румунська мова може стати офіційною у країні.

Докладніше...
Розлучення триває

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Парламент залишив за собою право визначитися щодо Brexit.

Докладніше...
Терористи в облозі

СИРІЯ. У Дамаску запобігли теракту.

Докладніше...
Сформовано уряд

ПОЛЬЩА. Новий прем’єр-міністр Матеуш Моравецький сформував склад уряду країни.

Докладніше...
Знову наростає напруженість

ІЗРАЇЛЬ. Військово-повітряні сили атакували три об’єкти ХАМАС у секторі Газа.  

Докладніше...
Дбають про національну оборону

США уперше за сім років збільшують чисельність армії.

Докладніше...
Транзит газу призупинено

В ІТАЛІЇ припинено транзит російського газу й уведено надзвичайний стан.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Бузина чорна

Олександр КУРДЮК,

 кандидат біологічних наук.

ЛЮДИ старшого віку пам’ятають цю рослину ще з шкільних часів, коли її використовували як замінник чорнила в школі. Соком бузини підфарбовували вина свого часу. Кулінари ознайомлені з рецептами пирогів і варення із її суцвіть і ягід. Дехто вже використовував її лікувальні властивості.

З цією метою застосовують суцвіття та ягоди бузини. Окремі суцвіття чи цілі суцвіття заготовлюють на початку квітування в травні, а плоди — в серпні чи на початку вересня. Сушать за температури 35-40 градусів у сушарках або ж у затінених місцях із легким провітрюванням. Для плодів температура електросушарки повинна бути дещо вища, близько 50-60 градусів. Аби не завелася плодова міль, продукцію бажано зберігати в щільно закритій скляній тарі. До півроку — плоди і до двох років — суцвіття.

Суцвіття та плоди бузини чорної містять в собі вітаміни, цукри та амінокислоти, мікро- та макро­елементи (залізо, цинк, мідь, кальцій, селен), аскорбінову, кавову, яблучну кислоти. Найвідомішим компонентом є глікозид самбунігрин, що отримав назву від латинського родового імені бузини — «самбукус». Славиться рослина і як природний барвник, котрий знайшов застосування в харчовій та лікеро-горілчаній промисловості.

Препарати з бузини використовують як сечогінні, для лікування простудних захворювань (за необхідності посиленого потовиділення), для профілактики бронхо-легеневих ускладнень, зовнішньо для обробки опіків, травм та інших ускладнень на шкірі. З допомогою бузини лікують геморой та варикозне розширення судин, набряки ниркового та серцевого походження.

Як проносне запарити протягом двох годин у півлітровому термосі чверть склянки сухих ягід бузини, процідити і приймати по півсклянки перед сном. За необхідності збільшити прийом до склянки. За відсутності термоса запарити окропом столову ложку сухих ягід і настояти протягом 30-40 хвилин. При запорах також рекомендують уживати кисіль на основі соку чи ягід бузини чорної. Для зменшення надлишкової ваги столову ложку суцвіть запарюють склянкою окропу й випивають малими порціями протягом дня.

При діабеті столову ложку сухих ягід запарюють окропом у термосі на годину, проціджують і приймають рівними частинами тричі на день.

Артрити лікують настоєм столової ложки суцвіть у склянці окропу. Проціджену рідину п’ють по чверті склянки тричі на день за 20 хвилин до їди. З цією ж метою можна використовувати компреси із сухого розпареного листя. Цей засіб буде корисний і для уражених ділянок шкіри.

Подагра. До склянки окропу додають дві столові ложки сухого листя чи кори або ж їхню суміш, настоюють до охолодження і вживають по 50 мл тричі на день перед їдою.

Ревматизм. Дві чайні ложки сухих суцвіть заливають у термосі склянкою окропу, настоюють дві-три години, проціджують і випивають рівними частинами за півгодини до прийому їжі.

При ревматизмі і подагрі ефективним засобом є припарки з відваром суцвіть бузини, а також прийом ванн із додаванням відвару сухого листя, кори чи суцвіть. Такі процедури рекомендовані й для зняття больових відчуттів при захворюваннях суглобів. Для лікування останніх використовують компреси із запарених у рівних об’ємних частинах суцвіть бузини та ромашки лікарської. Болі у спині внаслідок міжреберної невралгії, для зменшення неприємних відчуттів у суглобах, при радикуліті — приймають теплі ванни з додаванням відвару половини склянки суцвіть бузини в п’яти літрах води протягом 20-30 хвилин. Відвар проціджують крізь марлю і додають у ванну.

При набряках дві столові ложки подрібненого сухого листя чи столову ложку сухих суцвіть залити окропом, настояти не менш як сорок хвилин, процідити і випити частинами протягом дня.

Цистит. Чайну ложку сухих суцвіть залити склянкою окропу, проварити протягом п’яти хвилин і проціджену рідину приймати по 50-70 мл тричі на день за півгодини до їди.

Запалення горла знімають настоєм двох столових ложок сухих суцвіть рослини в півлітра окропу. Процідженою теплою рідиною полоскати ротову порожнину три-п’ять разів протягом дня. Мокрий кашель зупиняють відваром жмені суцвіть бузини в трьох склянках окропу. Проваривши на слабкому вогні протягом 20 хвилин, рідину проціджують і вживають по склянці тричі на день.

Ішіас лікують прийомом тричі на день 30-50 мл свіжого соку з ягід чи суцвіть бузини. Дозу можна збільшувати до 150-200 мл залежно від сприйняття організмом і можливого проносного ефекту. За бажання додають мед за смаком.

Як потогінний препарат при гостро-респіраторних захворюваннях застосовують чай із листя, кори чи суцвіть бузини. Для цього півсклянки подрібненого листя або ж рівної суміші листя з корою заливають у термосі літром окропу, настоюють не менш як годину й приймають по склянці тричі на день. За відсутності вказаних компонентів використовують 2/3 склянки сухих суцвіть. Чай за цією рецептурою помічний і при затримці сечовипускання.

Як профілактичний засіб проти застуди, грипу та інших респіраторних захворювань зробіть суміш меду з суцвіттями бузини. Для цього ще з осені півлітрову повну банку суцвіть залийте медом і дайте настоятись до холодів. Уживайте по одній-дві чайні ложки перед сном. Якщо є протипоказання застосування меду, останній можна замінити цукровим сиропом. Беруть у співвідношенні 1:1 цукор і воду, проварюють на слабкому вогні 10-15 хвилин і настоюють не менш як добу. Приймають на ніч по 1-2 чайні ложки. З цією ж метою використовують варення з бузини, змішуючи в рівних вагових пропорціях свіжі ягоди з цукром. Через 4-6 годин варять сироп, що утворився із соку й цукру за традиційною технологією.

Для очищення організму від токсинів та за проблем із чиряками і фурункулами вживайте свіжий сік із достиглих плодів, приймаючи його по половині чи дві треті склянки на добу. Сік можна заготовляти на зиму за традиційними рецептами консервування. Ще одним дієвим засобом проти фурункулів є відвар на малому вогні протягом півгодини 50 грамів свіжих ягід у 250 мл червоного вина. Перетертий крізь дрібне ситечко чи марлю відвар накладають у вигляді компресів на вражені місця. Для малих дітей та у разі алергії на алкоголь готують відвар молодого листя в молоці, прикладаючи такі компреси до проблемних ділянок шкіри. Інший рецепт — змішати сік із молоком 2:1.

Для позбавлення від неонкологічних пухлин необхідно приймати лікер із ягід бузини і калини. Для цього беруть по кілограму ягід калини і бузини, засипають півтора кілограма цукру, витримують у темному місці дві-три доби й заливають у скляній тарі півлітра аптечного спирту чи міцної горілки. Настояти два тижні й приймати тричі на день по столовій ложці після їди.

Рани, що погано загоюються, виразки шкіри, попрілості тощо посипають порошком із подрібнених суцвіть чи сухої кори і фіксують бинтовою пов’язкою. Дієвим засобом є протирання уражених місць відваром двох частин соку з однією частиною знежиреного молока.

Втрату апетиту поновлюють прийомом перед їдою 20-30 мл настоянки ягід бузини у горілці в співвідношенні 1:1 або ж суміші соку з оковитою в таких же пропорціях. Бажано настояти ці ліки протягом, як мінімум, двох-трьох тижнів, за бажання можна додати трохи меду.

Проблеми з піском у нирках вирішують настоєм столової ложки суцвіть у склянці окропу протягом 20 хвилин, який приймають по 50-70 мл тричі на день.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Гуляє зброя по країні
Читати
Відновили ліцензію
Читати
Втрати взимку рахують
Читати
Ех, раз, і ще раз...
Читати
Кір наступає
Читати
Напідпитку за кермом
Читати
У державній власності
Читати
Наживаються на біді
Читати
Нові ціни на поштові послуги
Читати
Керуватимуть іноземці
Читати
Не підтримують годувальників
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове