Архів
П’ятниця,
15 грудня 2017 року

№ 98 (19543)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Жодних поступок хабарникам

РУМУНІЯ. У Бухаресті тиждень не вщухають протести проти «амністії корупціонерам».

Докладніше...
Мовне перезавантаження

МОЛДОВА. Румунська мова може стати офіційною у країні.

Докладніше...
Розлучення триває

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Парламент залишив за собою право визначитися щодо Brexit.

Докладніше...
Терористи в облозі

СИРІЯ. У Дамаску запобігли теракту.

Докладніше...
Сформовано уряд

ПОЛЬЩА. Новий прем’єр-міністр Матеуш Моравецький сформував склад уряду країни.

Докладніше...
Знову наростає напруженість

ІЗРАЇЛЬ. Військово-повітряні сили атакували три об’єкти ХАМАС у секторі Газа.  

Докладніше...
Дбають про національну оборону

США уперше за сім років збільшують чисельність армії.

Докладніше...
Транзит газу призупинено

В ІТАЛІЇ припинено транзит російського газу й уведено надзвичайний стан.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Реальність — злидні

Олена КОЩЕНКО.

Новий звіт Євростату (статистичної організації Європейської комісії з офісом у Люксембурзі) став неприємним «подарунком» українцям до новорічних свят. Серед усіх країн Європи, а також пострадянського простору у нашій державі найнижча середня зарплата.

6048,04 гривні за курсом НБУ — саме стільки чистими на руки вже після виплати податків пересічно отримують щомісяця трудівники в країні. Це 190 євро у перерахунку на єдину валюту. Україну обійшли «родичі» по СРСР — Молдова з показником 216 євро на місяць, Азербайджан — 232, Вірменія — 251, Грузія — 293… (див. таблицю).

«Утішити» наші національні амбіції може хіба що той факт, що при перерахунку на купівельну спроможність Україна піднялась із останнього аж на… третє знизу місце. Сукупно менше товарів і послуг сьогодні можуть купити на свої зарплати лише молдовани і вірмени. До речі, ще п’ять років тому купівельна спроможність українців була вища, ніж у молдован, білорусів і практично не відрізнялася від росіян.

Звичайно, порівнювати українську платню з тією ж європейською марно. Якщо не враховувати доходи чиновників-владців, то наші зарплати просто злиденні. Розподіл доходів в Україні також нерівномірний: за нинішніх умов українці, які живуть на суми понад $300-400 на одного члена сім’ї, вже вважаються досить заможними серед співгромадян, хоч і є жебраками порівняно з тими ж європейцями. Але таких «багатіїв» у країні не більш як 8%.

Переважна більшість українців витрачає кревні головним чином на їжу. За статистикою, на продукти йде, як і раніше, понад половина сукупних витрат. Друга за значущістю стаття українських витрат — це комуналка, яка «забирає» кожну третю гривню сімейного бюджету. До речі, у європейців частка витрат на послуги ЖКГ із роками практично не змінюється. В Україні ж злети тарифів трапляються по кілька разів на рік. Якщо від наших доходів відняти витрати на їжу і комуналку, від яких нікуди не дітися, все інше, включаючи транспортні витрати, розваги, купівлю ліків і книг, одягу і взуття, у нас залишається 15% заробітку. При цьому навіть у найнезаможніших країнах Європи ця остача становить більш як половину.

Економісти наголошують: наша купівельна спроможність усе ж була б вища, якби Україна мала розвинене власне виробництво. Робоча сила в нас недорога, тож речі були б дешевші за польські і німецькі аналоги. А так маємо зовсім іншу ситуацію: люди із середньою зарплатнею на місяць не можуть собі дозволити купити хороший телевізор чи пилосос. Бо тоді не вистачить грошей на їжу та комунальні послуги…

Що б із цього приводу не казали представники влади, їхні заяви жодним чином не співвідносяться з реальними доходами громадян. Навіть попри те що, за недавнім висловлюванням міністра соціальної політики Андрія Реви, українців на «мінімалці» стало в 3,5 разу менше. Насправді ж фактично вся Україна нині за межею бідності. Ми вже були у такому статусі на початку 1990-х років.

Окрім того, маємо величезний розрив між доходами багатих та бідних. Експерти вважають таку тенденцію загрозливою для існування держави. Якщо 2006-го такий розрив був 1 до 10, 2016-го — 1 до 30, то 2017 року — вже 1 до 40. Тоді як у країнах ЄС такий показник становить 1 до 5.

А ось нова «локшина» від влади. Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман оголосив про підвищення із наступного року середнього розміру зар-плати українців до 10 тисяч гривень. Можна лише уявити, які астрономічні ціни матимемо у крамницях за умов ледь живої української економіки.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Гуляє зброя по країні
Читати
Відновили ліцензію
Читати
Втрати взимку рахують
Читати
Ех, раз, і ще раз...
Читати
Кір наступає
Читати
Напідпитку за кермом
Читати
У державній власності
Читати
Наживаються на біді
Читати
Нові ціни на поштові послуги
Читати
Керуватимуть іноземці
Читати
Не підтримують годувальників
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове