Архів
П’ятниця,
15 грудня 2017 року

№ 98 (19543)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Наша пошта

Добірку підготувала Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей
  • Не можу мовчати

Кому це потрібно?

Олесь ГРИБ.

МОЯ давня приятелька відвідала Національний музей голодомору на Печерську в Києві, після чого цілу ніч, схвильована, майже не склепила очей. Розхвилювалася, бо в музеї, котрий розповідає про голод в Україні, штучно створений російською комуністичною владою шляхом відбирання хліба у селян з метою загнати їх до світлого колгоспного майбуття, записи транслюються російською мовою. Виявляється, пояснив працівник музею: російськомовне населення може не зрозуміти!

Що тільки не робилося в Україні задля убезпечення від незручностей російського «старшого брата». Чи не з цього починалось зросійщення України разом із голодомором на державному рівні? Це ж вони стверджували, що свідомість починається з буття. Мова — то лише «засіб для спілкування». А буття буде таке, яким його накажуть зробити великі мужі, котрі задля химерних ідей прагнули насильством обернути людей на щасливих червоних «гомо сапієнс». А «засіб спілкування» — «мова старшого брата» — навіки закарбувався б у житті отих «гомо», якби не свідомі українці, якби не Іван Дзюба з його «Інтернаціоналізм чи русифікація?». Бо знущання над українським народом шляхом позбавлення його шматка хліба нерозривно йшло з перетворенням великого народу на сировинний придаток Росії, а скінчилося твердженням президента Путіна, що Росія закінчується там, де закінчується російська мова.

…Мені пригадуються гастролі Закарпатського театру у російському місті Кострома. Я за посадою керівника театру перед початком вистави виступав зі словом до глядача. На моє запитання, чи можу я звертатись до залу українською мовою, зал відповів дружними оплесками на знак згоди. Росіянам переклад із української виявився непотрібним.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове