Архів
П’ятниця,
15 грудня 2017 року

№ 98 (19543)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Види мульчі

У ПОРІВНЯНО вільний від важкої роботи зимовий період є час подумати над різними садово-городніми проблемами, аби, можливо, запровадити щось нове. Зокрема, над тим, що деякі господарські відходи доцільно використовувати для мульчування грядок. На всіх перевагах мульчі зараз не будемо зупинятися, докладно писали про це не раз. Наголосимо лише, що значення такого агроприйому у посушливі літа, а вони в останнє десятиліття майже всі відзначаються спекою і бездощів’ям, важко переоцінити. Тож якщо ґрунт між рослинами буде вкритий шаром якогось органічного чи неорганічного матеріалу (перший кращий), то це дасть змогу менше використовувати води для поливу, волога не так інтенсивно випаровуватиметься, як на голих грядках. І ще важливий момент. Якщо на вашому обійсті є задернений, себто густо порослий багаторічними бур’янами, шмат землі, котру ви не відмовились би засаджувати, якби не боялися до неї підступитися, можна замульчувати її товстим шаром і залишити так до майбутнього сезону. Відтак вона перетвориться на повноцінну родючу грядку. А щодо техніки мульчування, то досвід городників повсякчас підказує нові рішення.

Солома є чи не найдоступнішим органічним матеріалом. Укладається вона шаром 10-15 см, осідає до 4-6 см. Ця товщина мульчі вважається ідеальною, що дає максимум користі. Чудово зберігає вологу. Влітку, відбиваючи сонячні промені, охолоджує ґрунт. Один із найкращих «приборкувачів» бур’янів. Картопля, замульчована соломою, менше уражується колорадським жуком: у прохолодній землі він пізніше пробуджується, йому важче вибратися на поверхню.

Сіно менш довговічне, трохи гірше придушує бур’яни. Зате воно поживніше і швидше утворює корисний шар перегною. Недолік — у ньому може бути повно насіння і однорічних, і багаторічних бур’янів.

Тирса майже не глушить бур’янів, хіба що коли насипати її товстим шаром. На грядку годиться тільки вивітрений матеріал, що полежав (значить, ще є час для його збирання). Майте на увазі: деревина бідна на азот, і, перегниваючи, вбирає його. Під теплолюбні культури цей матеріал, як і попередні, укладають навколо рослин, коли ґрунт уже прогрівся. А капусту, горох, картоплю, навпаки, слід укривати раніше, відразу після садіння.

Соняшникове лушпиння дуже добре зберігає вологу, краще, ніж компост. Щоправда, гірше притлумлює бур’яни. Ідеальна мульча — компост, притрушений соняшниковим лушпинням.

Опале листя — це темна мульча. Вона добре прогрівається, тому укладати її можна з осені, а навесні просто в неї садити. Дуже поживний матеріал, який дає ґрунту азот. Чудово утримує вологу.

Компост і перегній є найкориснішою мульчею. Компост захищає овочеві культури від хвороб. Його краще укладати шаром близько 15 см, оскільки швидко розноситься черв’яками.

Щодо покривних матеріалів — паперу і картону, мішковини, чорної плівки, руберойду можна сказати, що всі вони непогано глушать бур’яни і зберігають вологу. Картоном, зокрема, зручно накривати проміжки між рослинами кавунів і динь, де вони плетуться. Правильне застосування: рослини потрібно садити в маленькі прорізані ножем хрестики, краї мульчі прикопувати, інакше в отвори вилізуть бур’яни і ґрунт пересихатиме. Руберойд — матеріал довговічний і жодних шкідливих для рослин випарів не виділяє, адже гудрон — природна речовина.

Версія для друку          До списку статтей

НІБИ вчора це було, коли в кожному селі під вільхами та вербами били джерельця з прозорою чистісінькою водою, а купаючись у ставку і засьорбнувши хвильку, ніхто й не думав, що підчепить якусь заразу. Змінилося все: джерела і струмки замулились-повисихали, зміліли колодязі, та й вода в них — п’єш з осторогою, наслухавшись, скільки гидоти потрапляє з підземних шарів. Зрозуміло, намагаємось її якось поліпшити. Як зробити життєдайну вологу хоча б трохи безпечнішою для здоров’я? Чи існує чудодійний спосіб очищення?

Сон для людини важливий надзвичайно, і неабияку роль у нічному відпочинку відіграє постіль, зокрема подушка. Колись подушки робили тільки з пір’я і пуху. Нині ж на базарі швидше побачиш цю річ із синтепоном, він дешевший. Що краще — триматися за старе або спробувати спати на новому? Поговоримо про плюси і мінуси різних наповнювачів з точки зору здоров’я, не забуваючи, що головне завдання нашої нічної подружки — підтримувати шийні хребці у природному положенні.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове