|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
|
Версія для друку До списку статтей Мала вівця, та дорога НАЙСУТТЄВІШОЮ перевагою утримання домашніх овець є їхня хороша пристосовність до різноманітних умов. Завдяки цьому стало можливим вивести численні породи і успішно займатися їхнім розведенням. Іншою цінною властивістю є їхня здатність до поїдання недорогих кормів. З 800 видів рослин, які ростуть на звичайних пасовищах, вівці їдять більш ніж 400, тоді як велика рогата худоба — 150, коні — 90. Вівці рухливі й витривалі, вони спроможні робити тривалі переходи і вживати рослинність степових, пустельних і напівпустельних зон. Загострена лицьова частина голови, гострі косо поставлені зуби і тонкі рухливі губи дають змогу тварині поїдати низькорослі, зріджені трави і навіть на бідних пасовищах знаходити собі корм. Органи травлення овець чудово пристосовані до перетравлення грубих кормів і повного засвоєння поживних речовин. Утім, вівці дуже погано витримують підвищену вологість, мокрі випаси, спеку, проте завдяки щільному вовняному покриву не бояться холоду і можуть перебувати на пасовиськах у південних районах цілий рік. Тривалість життя цієї тварини — 12-14 років. Але в господарствах їх тримають до 6-8 років, поки вони найпродуктивніші. Статева зрілість настає у 6-7 місяців, проте в першу злучку їх доцільно пускати у півтора року. Середньодобовий приріст ваги може сягати 683 грами. Овчину отримують у 8-9 місяців, вовну — з 5 місяців, а смушки — в 1-3-денному віці. Плодючість дорівнює 125-150 ягнят на 100 маток, а романівських — відповідно 250-300 ягнят. Тривалість суягності маток у середньому 5 місяців, час підсосу зазвичай 3-4 місяці, а коли маток використовують для частішого окоту або для доїння, цей період зменшують до 45-60 діб. Овець можна утримувати разом з будь-якими іншими тваринами, що сприяє ефективнішому використанню пасовищ, кормів і будівель. Баранина характеризується високими поживними якостями. У ній міститься практично стільки ж білків, як у яловичині та свинині. Однак цінною особливістю баранини є те, що в її жирі мінімальна кількість холестерину: якщо в 100 грамах свинячого жиру його 74,5-126 мг, яловичого — 75 мг, то в баранячому — тільки 29 мг. Цінним поживним і легкозасвоюваним харчовим продуктом та сировиною для виготовлення високоякісних сирів є овече молоко. У ньому зберігається 18-20% сухих речовин і від 7 до 10% жиру. Порівняно з коров’ячим овече молоко вирізняється високим умістом жиру, білка, сухих речовин, воно прекрасно засвоюється організмом людини. Для приготування одного кілограма м’якого сиру потрібно 4,5-5 кілограмів овечого молока, а для твердого сиру — 6-7 кілограмів. Лактаційний період в овець триває 150-180 діб і більше. В середньому від однієї дійної матки отримують приблизно 45-60 кілограмів товарного молока за лактацію. Знята з вівці шкура, що має розмір не менш як 18 дм2, називається овчина. Вівчарство є істотним джерелом сировини для хутряної та шубної промисловості. Шкіряні овчини — це шкури, не придатні для переробки на шубні й хутряні вироби. Шкіряні овчини є сировиною для виготовлення хромової шкіри, шевро, взуттєвої замші, підкладкової та галантерейної шкіри і т. ін. Версія для друку До списку статтей | НІБИ вчора це було, коли в кожному селі під вільхами та вербами били джерельця з прозорою чистісінькою водою, а купаючись у ставку і засьорбнувши хвильку, ніхто й не думав, що підчепить якусь заразу. Змінилося все: джерела і струмки замулились-повисихали, зміліли колодязі, та й вода в них — п’єш з осторогою, наслухавшись, скільки гидоти потрапляє з підземних шарів. Зрозуміло, намагаємось її якось поліпшити. Як зробити життєдайну вологу хоча б трохи безпечнішою для здоров’я? Чи існує чудодійний спосіб очищення? Сон для людини важливий надзвичайно, і неабияку роль у нічному відпочинку відіграє постіль, зокрема подушка. Колись подушки робили тільки з пір’я і пуху. Нині ж на базарі швидше побачиш цю річ із синтепоном, він дешевший. Що краще — триматися за старе або спробувати спати на новому? Поговоримо про плюси і мінуси різних наповнювачів з точки зору здоров’я, не забуваючи, що головне завдання нашої нічної подружки — підтримувати шийні хребці у природному положенні.
|