Архів
П’ятниця,
15 грудня 2017 року

№ 98 (19543)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Чому «заплакані» вікна

ДЕРЕВ’ЯНІ у вас у хаті віконні рами чи пластикові, а скло періодично починає «плакати». Пояснюється це тим, що волога, яка збирається у приміщенні, випадає на склі у вигляді конденсату. На цей процес впливають температура і вологість.

Ми входимо взимку з вулиці у тепле приміщення — окуляри миттєво запотівають. Якщо за постійної температури підвищуватиметься вологість, буде відбуватися те ж саме. Приклад — дзеркало після приймання ванни запотіває повністю.

Річ у тому, що поверхня віконного скла і самих вікон — найхолодніша в помешканні, тому за підвищеної вологості (вона має становити не більше 40%) конденсат з’являтиметься неодмінно. Способів боротьби із «заплаканими» вікнами є два.

Перший — це ліквідація вологості. Проблема, найімовірніше, у неналежній витяжці в будинку.

Аби не утворювався конденсат та було свіже повітря в приміщенні, останнє слід регулярно провітрювати. Щонайрідше — двічі на день.

Другий спосіб боротьби із «заплаканими» вікнами — підвищення температури внутрішньої поверхні вікон. Можливо, ви хотіли заощадити і поставили тонкий однокамерний склопакет, який не рекомендується для житлових приміщень нашої кліматичної зони.

У цьому разі допоможе лише заміна склопакета на двокамерний або однокамерний з енергозбережним склом. Заміну, до речі, можна виконати без демонтажу віконних рам.

Також перевірте, щоб радіатори не були відсічені широкими підвіконнями та екранами, які перешкоджають прямому доступу теплого повітря до скла.

Якщо ж конденсат з’являється усередині склопакета, причиною цього може бути втрата герметичності. Тоді потрібно викликати майстра.

Версія для друку          До списку статтей

НІБИ вчора це було, коли в кожному селі під вільхами та вербами били джерельця з прозорою чистісінькою водою, а купаючись у ставку і засьорбнувши хвильку, ніхто й не думав, що підчепить якусь заразу. Змінилося все: джерела і струмки замулились-повисихали, зміліли колодязі, та й вода в них — п’єш з осторогою, наслухавшись, скільки гидоти потрапляє з підземних шарів. Зрозуміло, намагаємось її якось поліпшити. Як зробити життєдайну вологу хоча б трохи безпечнішою для здоров’я? Чи існує чудодійний спосіб очищення?

Сон для людини важливий надзвичайно, і неабияку роль у нічному відпочинку відіграє постіль, зокрема подушка. Колись подушки робили тільки з пір’я і пуху. Нині ж на базарі швидше побачиш цю річ із синтепоном, він дешевший. Що краще — триматися за старе або спробувати спати на новому? Поговоримо про плюси і мінуси різних наповнювачів з точки зору здоров’я, не забуваючи, що головне завдання нашої нічної подружки — підтримувати шийні хребці у природному положенні.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове