Архів
П’ятниця,
8 грудня 2017 року

№ 96 (19541)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Святе місто і світова політика

США. Президент Дональд Трамп офіційно визнав Єрусалим столицею Ізраїлю.

Докладніше...
Примушують до гостинності

ЄВРОСОЮЗ. Єврокомісія позивається до країн Центральної Європи через відмову приймати біженців.

Докладніше...
Визначились із президентом

ШВЕЙЦАРІЯ. Президентом країни на 2018 рік став Алан Берсе.

Докладніше...
Знову гинуть мирні люди

СИРІЯ. Російські сили завдали ударів по утримуваному «Ісламською державою» селу на сході провінції Дейр-ез-Зор.

Докладніше...
Розлучення по-англійськи

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Вчергове не вдалося досягти прориву в переговорах у Брюсселі щодо виходу країни зі складу ЄС.

Докладніше...
Поки що погостює

ІСПАНІЯ. Колишній лідер Каталонії Карлес Пучдемон залишиться в Бельгії.

Докладніше...
Сплеск напруженості в регіоні

КИТАЙ має відкритий підхід до вирішення ядерної проблеми КНДР.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Наче павуки в банці

Микола НЕЧИПОРЕНКО.

Дніпропетровська область.

Делегація від жителів Ниви Трудової, що у Апостолівському районі, вирушила до Києва, аби потрапити на прийом до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Уже кільканадцять днів, як село опинилося посеред фронту, де зійшлися непримиренні сили. Звернення людей до місцевого підрозділу Національної поліції з вимогою захистити їх від нальотчиків результатів не дають. Місцеві стражі порядку поперемінно, як кажуть селяни, прикривають то одних, то інших незваних гостей у бронежилетах і камуфляжній формі.

МОЛОДИКИ з автоматами у руках гаряче з’ясовують, хто з них має охороняти свиновідгодівельний комплекс. Тобто одні й другі намагаються перебрати під свій контроль підприємство, при цьому фактично взявши Ниву Трудову в облогу. Днями шкільний автобус, який віз дітей на уроки, в останню мить уникнув наїзду на металеві «їжаки». Якби водій вчасно не зреагував, хто-зна, чим це могло б закінчитися.

Теперішня облога села, свого часу відомого найбільшим у масштабах колишнього Союзу комбінатом з відгодівлі свиней, озброєними «тітушками» далеко не перша. Негаразди почалися, коли в розпал аграрної реформи радгосп-комбінат позбавили права роздержавлювати і розпайовувати землі та майно. Нібито з благородною метою — зберегти передове господарство. Тоді навіть кінні(!) загони правоохоронців прибували сюди, щоб приборкати селян, які все ж хотіли отримати земельні та майнові паї. Та нічого у людей не вийшло. Радгосп-комбінат передали начебто для збереження тоді ще державному металургійному комбінату «Криворіжсталь».

Наступна епопея з протиборства людей і «палких державників» відбулася, коли «Криворіжсталь» продали іноземцю. Останньому свиновідгодівельний гігант видався тягарем, тож він повернув його мовби селянам, але через... Міністерство промполітики. Хто, як не державне відомство, вирішив новий власник, має розставити всі крапки над «і»?

Міністерство ж не захотіло випускати з рук ласий шматок. Хоч тваринницький комплекс ніяким боком не тулився до галузі промислової політики. А тут знову збунтувалися місцеві жителі, бо нивотрудівський комбінат передали «під патронат» тимчасового — перехідного! — підприємства… «Кривбасшахтозакриття», якому що збиткові шахти закривати, що унікальний тваринницький комплекс попри протести селян продати створеному явно не з прозорою метою ТОВ «Апостоловагромаш», яке миттю його перепродало ТОВ «Рантьє», — все одно.

Хвацькі апостолівські хлопці під егідою «бідових» криворізьких кували залізо, поки воно було гаряче. В прямому і переносному сенсі, оскільки порізали на брухт 12 кілометрів залізниці, яка була у власності свиновідгодівельного радгоспу. А перед цим вирізали і вивезли всіх свиней та корів, і, як мовиться, закрили лавочку.

Та невдовзі в Апостолівському районі виникло товариство з багатообіцяючою назвою «Добробут», яке «прославилося» тим, що підминало під себе начебто «безгоспні» землі. Зокрема, луки, сінокоси і пасовища. Чого це селяни будуть безкоштовно випасати худобу або косити сіно, якщо можуть платити за оренду? А потім настав момент, коли «Рантьє» і «Добробут» знайшли порозуміння з «латифундистом» місцевих масштабів — корпорацією-холдингом «KSG Agro», яке на Дніпропетровщині очолює Сергій Касьянов. Разом із ним збудували вони на руїнах радгоспу приватне свиновідгодівельне підприємство на 55 тисяч голів.

Хто ж такий пан Касьянов, завдяки якому розгорнулась активна діяльність? Підприємець, який починав із виробництва мийних засобів та пральних порошків. Однак незабаром, потрапивши нардепом у Верховну Раду, зорієнтувався по-новому: Народна партія, членом якої він був, перетворилася на Аграрну, і Касьянов із головою занурився в агробізнес. Місяць встиг побути головою обласної держадміністрації, а сьогодні, як тепер заведено казати, контролює чималі площі земель на Дніпропетровщині. От тільки зажив він не зовсім доброї слави. Як розтлумачив один з місцевих економістів, «бізнес-ідея Касьянова полягає у тому, щоб набрати позик, а потім «кинути» своїх кредиторів».

Торік «KSG Agro» судом було визнано банкрутом. Окрім того, пан Касьянов фігурує у кількох кримінальних провадженнях. Суд обрав йому запобіжний засіб у вигляді домашнього арешту. Тільки ось яка «халепа»: слідство триває, а підозрюваного ніхто не позбавив права займатися бізнесом. За цей час його кіпрська компанія «KSG Agricultural» уклала кредитні угоди, які власноручно підписав Сергій Павлович одразу з двома банками Німеччини — сукупно на 15,53 млн євро. В обох випадках поручителем виступило ТОВ «Рантьє», а засобом застави — 55 тисяч голів свиней зі свиновідгодівельним комплексом укупі.

З цієї причини і завирували невеселі події у Ниві Трудовій. Свиней заходилися вирізати і збувати. За відомостями одного з німецьких банків, який надав позику, — начебто з метою довести поручителя до неплатоспроможності. Так чи інакше, а цей банк звернувся до суду і домігся арешту на майно ТОВ «Рантьє» у вигляді свинарника і поголів’я. Арешт почав діяти з 21 листопада ц. р. Але саме від цього дня наперекір судовому рішенню реалізація свинини з Ниви Трудової почала набирати темпів, а в селі з’явилися перші озброєні молодики. Представники свинокомплексу пояснювали це тим, що на його території знаходиться також майно фірми «Фактор Д», яке ні під який кредит не закладалося. Щоб під гарячу руку не забрали і його, і знадобилася нібито надійна охорона. Хоч народ міркував інакше: холдинг Сергія Касьянова намагався і намагається неправдами продати поки ще своїх свиней.

А на третій день арешту нещасних тварин кільканадцятьма автобусами в село прибули нові «специ», які рішуче взяли свинарник в облогу, аби припинити реалізацію м’яса. Туман, за яким спершу нічого не було видно, розвіявся — Сергій Касьянов на всю область заволав: «Гвалт, рятуйте! Грабують!» Скликав прес-конференцію і заявив, що відбувається рейдерське захоплення тваринницького комплексу. А наряди поліції, котрі не вибувають із Ниви Трудової, аж ніяк не майно його холдингу стережуть, а прикривають, мовляв, злодіїв.

ОТАК ВСЕ змішалось у селі: люди, озброєні «вояки» і... свині. Протягом всього минулого літа фермер Руслан Бурденюк із Солонянського району відбивався од господарств-рейдерів, що належать холдингу «KSG Agro», які косили вирощені ним зернові й соняшник. А тепер Сергій Касьянов привселюдно скаржиться: «Приблизно 60 екіпірованих бойовиків заблокували свинокомплекс, проникли й на його територію, де захопили ключові приміщення і погрожують людям вогнепальною зброєю. За цими діями стоїть група народних депутатів. Мова про Олександра Вілкула, Вадима Нестеренка і Дмитра Шпенова. Вони продовжують практикувати ті ж методи, якими «віджимали» бізнес за президента Віктора Януковича. За фальшивими документами якась Оксана Лобко підписувала фіктивні папери стосовно позик німецьких банків, які начебто немає тепер змоги повернути. За цими фактами ми домоглися відкриття кримінальних проваджень не лише в Україні, але і в країнах Євросоюзу…».

Хто такий «опоблоківець» Вілкул, усім добре відомо. Про Шпенова, який особливо в Апостолівському районі добряче людям насолив, можна багато розповідати. Та хай наступного разу. Нагадаю, хто такий Нестеренко. «Сільські вісті» не раз писали про рейдерські захоплення ФГ «Дар» та земель агрокомпаній «Агро-Віта» і «Олімпекс-Агро». До всіх цих злочинів причетний земельний магнат Вадим Нестеренко. А ще Вадим Григорович намагається завадити створенню об’єднаних громад у межах району, який вважає своєю вотчиною «разом з кріпаками». Про це газета також розповідала.

Так що у Ниві Трудовій зчепилися павуки в банці. Може, це й добре, як гадаєте? Якщо в державі ні виконавча, ні правоохоронна та судова влади не здатні покінчити з рейдерством, то хай злочинці один одного з’їдять. Тож хочеться їм сказати: давайте, хлопці, старайтеся! Менше буде кого гнати із нашої української землі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Боротьба з рейдерством
Читати
«Маски-шоу» поза законом
Читати
Загинуло менше
Читати
Заспокоять пігулками
Читати
Смерть у землі
Читати
Несвобода слова
Читати
Забезпечать дитсадками
Читати
Кредит довіри вичерпано
Читати
Субсидійна панацея
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове