Вівторок, 5 грудня 2017 року № 95 (19540)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19540/print.php?n=37486

  • Дослідження

Краще не сваритися

Надія М’ястківська,

психолог.

ЛІКАРІ стверджують, що скандали в сім’ї можуть спричинити серйозні захворювання.

Зазвичай під час сварки хтось виступає в ролі нападника, а інший стримує емоції й не виказує свого роздратування, тамуючи образу й злість у душі. У будь-якому разі здоров’я подружжя перебуває під загрозою — такий висновок учених спонукає усіх, хто в шлюбі, замислитися.

Наслідки сімейних сварок науковці досліджували 20 років. У експерименті взяли участь близько сотні добровольців разом зі своїми дружинами. Кожні п’ять років сімейні пари проходили медичне обстеження, відвідували психотерапевтичні консультації, під час яких розповідали про наболіле, сварки, конфлікти й непорозуміння, що сталися останнім часом.

Дослідники порівняли історії хвороб зі станом сімейних стосун­­­ків кожного подружжя й дійшли таких висновків:

— з’ясування стосунків у сім’ї на підвищених тонах призводить до розвитку захворювань серцево-судинної системи;

— емоційна скутість, невисловленість, затаєні переживання створюють проблеми із хребтом, болем у спині та шиї;

— приховування образ і бажання помститися близькому може довести до божевілля чи спровокувати появу ракових клітин;

— спалахи агресії та підвищена плаксивість доводять і чоловіків, і жінок до гіпертонії. Хвороба прогресуватиме, якщо скандали постійні.

До речі, в цьому експерименті брали участь сімейні пари, що прожили разом понад 10 років. Наприкінці дослідження більшість із них набула проблем зі здоров’ям.

Ці факти наводять на серйозні роздуми. Щоденні конфлікти за кілька років можуть стати причиною того, що хтось із подружжя, а то й обоє враз почнуть хворіти, а минулого вже не повернути…