Вівторок, 5 грудня 2017 року № 95 (19540)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19540/print.php?n=37482

  • Будьмо обережні

Нетиповий розвиток пневмонії

Світлана Левковська,

пульмонолог.

У народі її називають «запалення легень». І люди дуже часто легковажать, дізнавшись про такий діагноз. Дехто навіть переносить на ногах, не звертаючись до лікаря. Однак є такі форми хвороби, що навіть при найсучасніших методах лікування врятувати пацієнта неможливо.

ЕКСПЕРТИ називають пневмонію «головним убивцею» дітей віком до п’яти років. За даними ВООЗ, щороку в світі на неї хворіють майже 450 мільйонів людей, приблизно чотири мільйони з них не виживає…

Пневмонія — це запальний процес у тканинах легень, викликаний вірусами, бактеріями чи грибками. Тож вона може бути вірусного, грибкового та бактеріального походження. А оскільки легені — парний орган, то ліво-, правосторонньою, а також прикореневою, двобічною.

Останніми роками медики щоразу частіше виявляють безсимптомний перебіг, коли в хворого немає ні підвищеної температури, ні мокротиння, ні навіть кашлю. Тому дехто й не здогадується, що захворів, і це загрожує важкими ускладненнями.

Класичні симптоми запалення легень — підвищення температури від 37 до 39,5 градуса. Хворого турбують задишка, мокротиння, кашель. У деяких випадках при кашлі бувають кров’яні виділення (прожилки крові), але цей симптом хворі дуже часто списують на кровотечу з ясен чи носа і не кажуть про нього лікареві. Так втрачається час...

Найчастіше при запаленні легень турбує біль у грудях, надто при глибокому вдиху і в зоні основного вогнища запалення. У деяких випадках шкіра хворого блідне, також може турбувати головний біль, лихоманка. У маленьких дітей і немовлят при запаленні легень характерних симптомів може й не бути...

То як же своєчасно виявити пневмонію? Під час прослуховування стетоскопом у легенях будуть хрипи. Проте остаточний діагноз можна встановити лише після рентгену. Також обов’язково роблять загальний аналіз крові — деякі показники (ШОЕ, лейкоцити) тоді змінюються.

Заразитися можна під час спілкування з хворим чи навіть тоді, коли поруч хтось кашляє. Спричинює розвиток недуги зазвичай вірус.

Бактеріальну пневмонію вилікувати порівняно легко антибіотиковою терапією. Найбільшу небезпеку становить вірусна пневмонія, яка іноді набуває блискавичної форми й має дуже агресивний характер. Лікування в таких випадках часто малоефективне, адже антибіотики на вірус не діють, а противірусні препарати не мають такої потужності, щоб зупинити досить агресивний процес атипової пневмонії. Тому вірус майже безперешкодно проникає в легені, тоді до симптомів застуди додаються світлобоязнь, головний біль, гарячка, ломота в тілі, потім розвивається набряк легень, що стає причиною смерті.

Дехто хворіє на пневмонію декілька разів на рік. У такому разі необхідно пройти обстеження в імунолога, за аналізом крові провести імунограму, виявити проблемну ділянку в роботі імунної системи та визначити способи її коригування.

При пневмонії дуже ризиковано вдаватися до самолікування — робити парові інгаляції, гарячі ванни, ставити гірчичники. На тлі підвищеної температури й посилення кровотоку інфекція набирає обертів, що вкрай небезпечно. Такий хворий не повинен весь час лежати, аби не виникало застійних явищ у легенях.