Вівторок, 5 грудня 2017 року № 95 (19540)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19540/print.php?n=37473

  • Що день прийдешній

Лихач на дорозі — злочинець

Олександр МИХАЙЛЮТА.

У листопаді на спеціальному засіданні уряд розглянув та схвалив пропозиції щодо посилення безпеки на дорогах. Штрафи зростуть у рази.

ОСТАННІМ часом в Україні склалася просто-таки катастрофічна ситуація на дорогах, свідками чого є і учасники руху, і пішоходи. МВС інформує, що у 2016 році сталося майже 155 тисяч ДТП, з яких понад 25 тисяч — із постраждалими особами. А протягом 2017-го — майже 117 тисяч пригод, унаслідок 19 тисяч із яких постраждали люди.

«Лише за останні два роки у ДТП загинули понад 5,5 тисячі осіб. Травмовано понад 57 тисяч. Для порівняння: за 2016 рік у зоні АТО, де фактично відбуваються справжні бойові дії із застосуванням сучасного озброєння, загинули 763 наші військовослужбовці. Нові правила — це не питання обмеження когось у правах і можливостях, а питання нашої безпеки. У нас на дорогах гине вчетверо більше людей, ніж у зоні АТО», — стверджують експерти.

Від початку поточного року за вчинення адміністративних правопорушень, передбачених ст. 130-ю (керування транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння) КУпАП складено 88 тисяч адміністративних протоколів, з них судами розглянуто близько 44 тисяч, тобто лише 50 відсотків

Набула чинності постанова уряду про обмеження швидкості руху у населених пунктах до 50 км/год. Така швидкість встановлена в Європі і США, вона рекомендована за результатами масштабного дослідження реакції людини в екстремальній ситуації Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

При зниженні швидкості авто з 60 до 50 км/год. імовірність смерті пішохода у разі зіткнення зменшується на 20%. Тому МВС внесло низку пропозицій щодо жорсткіших вимог до любителів їзди з вітерцем. Пакет відповідних проектів документів має схвалити Верховна Рада.

Зокрема, за перевищення максимально дозволеної швидкості руху (50 км/год.) запровадять штраф у розмірі 3400 гривень — зараз сума за це правопорушення — 510 гривень. За залишення місця ДТП пропонується встановити штраф 3400 гривень та передбачити можливість позбавлення винуватця права керування транспортним засобом на строк до шести місяців.

У 20 разів збільшується розмір грошового покарання за управління транспортом без права керування — воно становитиме 10 200 гривень, а за повторне порушення — 40 800 гривень. Особи, позбавлені права керування, переступивши закон, сплачуватимуть штраф у розмірі 20 400 гривень, а за повторне вчинення цього порушення протягом року — 40 800 гривень.

Чекає розгляду ще один законопроект, згідно з яким допустиме перевищення швидкості зменшується з 20 до 10 км/год.

Новими змінами також планується запровадження системи автоматичної фото- та відеофіксації порушень ПДР та внесення змін до Порядку видачі посвідчення водія.

Згідно з постановою №885 від 10 листопада, водійське посвідчення, видане особі вперше, буде дійсним упродовж двох років з дня його видачі з обмеженим правом керування транспортним засобом, під яким мається на увазі заборона їздити зі швидкістю понад 70 км/ год.

Громадяни, котрі не мали раніше водійських посвідчень або які були позбавлені їх, отримуватимуть «права» після здачі теоретичного і практичного іспитів у сервісному центрі Міністерства внутрішніх справ.

Обмін посвідчення водія, виданого особі вперше, після закінчення терміну його дії проводитиметься без складання іспитів, якщо за ці два роки особа скоїла не більш як два адміністративні правопорушення у сфері дорожнього руху.

У разі вчинення особою упродовж так званого випробувального терміну трьох і більше адміністративних правопорушень у сфері гарантування безпеки дорожнього руху обмін такого посвідчення на «тридцятирічне» передбачає повторне складання теоретичного і практичного іспитів.

Також посилять кримінальну відповідальність за кермування напідпитку. Якщо це призведе до аварії, внаслідок якої людина зазнає тілесних ушкоджень середньої тяжкості, — «світить» ув’язнення до 3 років. Тяжкі наслідки або загибель людини потягнуть за собою до 12 років тюрми.

Та попри благі наміри урядовців, які напевне ж дбають про посилення безпеки на автошляхах, відповідальним водіям і пішоходам слід завжди пам’ятати неписане правило: «Поступися дорогою дурневі».