Архів
Вівторок,
5 грудня 2017 року

№ 95 (19540)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Україна пам’ятає, світ визнає

АВСТРАЛІЯ. Сенат схвалив заяву щодо Голодомору 1932-1933 років в Україні.

Докладніше...
Протест

НІМЕЧЧИНА. У Ганновері поліція застосувала водомети проти маніфестантів-мігрантів.

Докладніше...
Восьмий і аж ніяк не останній

ШВЕЙЦАРІЯ. У Женеві триває черговий раунд переговорів щодо врегулювання ситуації в Сирії.

Докладніше...
Стало менше мігрантів

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. На тлі Brexit рівень чистої міграції до країни впав до рекордних показників.

Докладніше...
Приборкання норовливого сусіда

США і ПІВДЕННА КОРЕЯ почали військові навчання «Vigilant Ace».

Докладніше...
А тим часом…

ПІВНІЧНА КОРЕЯ попередила США про загрозу початку ядерної війни.

Докладніше...
Липові спортивні рекорди

РОСІЯ. WADA знайшло підтвердження існуванню держпрограми допінгу в РФ.

Докладніше...
Безпрецедентна ухвала

ЯПОНІЯ. Оголошено, що імператор Акіхіто зречеться престолу.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Освітня панорама

На лекції — у шубах і рукавицях

Олена БЕГМА.

ЗДОРОЖЧАННЯ газу на 40% стало непосильним тягарем для вишів навіть із національним статусом. Задля скорочення витрат на опалення вони змушені ламати навчальний процес. Зокрема, найбільший львівський університет — «Львівська політехніка», в якому здобувають освіту 25 тисяч студентів, вже оголосив про переведення їх із лютого наступного року на дистанційне навчання. А в січні впродовж зимової сесії заліки й іспити студенти складатимуть лише у чотирьох із понад десятка університетських корпусів. Київський національний університет імені Тараса Шевченка також поки що запланував «мінімізацію опалення» — упровадження канікул упродовж січня-лютого. До такого ж кроку вимушено удається й Івано-Франківський національний університет нафти і газу…

Дистанційна освіта для дітей Донбасу

НА непідконтрольних територіях Донеччини та Луганщини зростає попит на дистанційну освіту. Нині в такий спосіб здобувають атестат про загальну середню освіту три тисячі хлопців і дівчат. Серед них не тільки випускники шкіл, а й учні початкових класів. Зокрема, за даними департаментів освіти Донецької і Луганської областей, кількість дітей із тимчасово непідконтрольних територій, які вчаться дистанційно або на екстернаті, цього навчального року зросла більш ніж на третину і становить 747 учнів у Луганській області та 2 238 — у Донецькій.

Реформа інтернатних закладів

ДІТИ зі шкіл-інтернатів мають не ізольовано перебувати у стінах свого закладу, а відвідувати найближчу загальноосвітню школу й вільно спілкуватися зі своїми ровесниками, які мають родини. Держава також поступово відмовлятиметься і від самих інтернатів, упроваджуючи інститут прийомних і патронатних сімей. За статистикою, система інституційного догляду (інтернати) руйнівним чином позначається на психіці дитини, що призводить до великих проблем як окремої особистості, так і суспільного устрою. МОН наводить шокуючу статистику. 20% випускників українських інтернатів мають судимість, 14% заробляють на життя проституцією, десь 1% учиняють самогубство після початку самостійного життя… І тільки 10% абсолютно нормально інтегруються у суспільство.

Новації вступної кампанії

ВИПУСКНИКИ 11-го класу, які наступного року вступатимуть до коледжів і технікумів, подаватимуть документи в електронному вигляді. Тоді як випускники 9-х, а також пільговики — традиційно, в паперовому.

Ще одна новація вступної кампанії-2018 — учнів профтехучилищ, студентів коледжів і технікумів, які паралельно з опануванням професії здобувають атестат про середню освіту, вперше зобов’яжуть складати державну підсумкову атестацію з української мови та літератури у формі ЗНО. Побачимо, які знання дають ці заклади.

Як відомо, наступного літа до приймальних комісій можна буде подавати сертифікати ЗНО 2016, 2017 і 2018 років. Але — за винятком сертифіката з іноземної мови, який буде чинний лише в рік вступу.

Стипендії по-новому

ІЗ ЛИСТОПАДА академічні та соціальні стипендії українських студентів зросли у середньому на 18%. Так, академічна стипендія в учнів професійно-технічних навчальних закладів тепер становить 490 грн. У студентів ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації, що навчаються на молодшого спеціаліста чи бакалавра: звичайна — 980 грн, підвищена — 1250 грн. У студентів ВНЗ ІІІ-ІV рівнів акредитації, наукових установ, що навчаються на бакалавра, спеціаліста чи магістра: звичайна — 1300 грн, підвищена — 1660 грн. Соціальна стипендія для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у ПТНЗ — 1180 грн, у ВНЗ — 2360 грн…

Можна було б і порадіти, якби не задаватися запитанням: за рахунок чого підвищення? Звідки гроші? Економісти пояснюють: «ощасливлено» молодь завдяки зменшенню кількості тих, хто отримуватиме стипендію «по-новому». На сьогодні ліміт студентів, яким вона може бути призначена, встановлено у діапазоні 40-45% від їхньої фактичної кількості, тоді як із 2018-го таких щасливчиків буде лише 25%, а до 2020 — 15%.

Наші учні — молодці

НИНІШНЬОГО року 32 українські школярі випробували свої сили у восьми міжнародних учнівських олімпіадах — із хімії, математики, фізики, біології, інформатики, географії, екології та астрономії. Маємо добрий ужинок нагород — аж 24 медалі: шість золотих, вісім срібних та 10 бронзових. Зокрема, українці здобули чотири нагороди на ХІ Міжнародній олімпіаді з астрономії та астрофізики. Срібну та бронзову медалі вибороли студенти-першокурсники Київського національного університету ім. Т. Шевченка Наталія Бажан і Павло Кашко. Дві почесні грамоти олімпіади одержали одинадцятикласник Чернівецької гімназії №5 Артур Качур та Марія Смик, яка вже навчається у школі Хіл у м. Поттстауні штату Пенсильванія (США).

ХІ Міжнародна олімпіада з астрономії та астрофізики відбулась у таїландському місті Пхукет. Участь у ній взяли 210 учнів та студентів із 46 країн світу.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Напозичалися
Читати
Шукаючи кращого
Читати
Референдум ближчає?
Читати
М’яса бійцям не треба
Читати
Смерть вітчизняного автопрому
Читати
Нема як жити
Читати
Грошей не дадуть
Читати
Замість «гройсманівки» — «порошенківка»
Читати
Чи повернуть украдене?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове