Архів
Вівторок,
5 грудня 2017 року

№ 95 (19540)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Зверніть увагу

Магній для нашого організму

Оксана Скиталінська,

дієтолог.

Мільярди років тому життя зародилося в морській воді, яка колись була хлоридно-магнієва за своїм складом (на відміну від нинішньої, хлоридно-натрієвої).

МАГНІЙ конче потрібний для більшості біохімічних реакцій (він активує багато ферментів): під час утворення енергії, синтезу білка, для нормальної роботи нервової системи та серцевого м’яза; стимулює жовчовиділення; розширює судини; посилює моторику кишківнику; знижує рівень «поганого» холестерину в крові, тригліцеридів; стабілізує геном (сукупність усіх генів, які несуть спадкову інформацію); уповільнює процес старіння клітин. Це ще неповний перелік корисної дії магнію.

За даними Інституту мікроелементів ЮНЕСКО, не менш як 1/3 населення мають дефіцит магнію. Чим це загрожує?

Дефіцит магнію спричинює ушкодження клітин ДНК, підвищення артеріального тиску, розвиток ішемічної хвороби серця, цукровий діабет 2-го типу, атеросклероз, захворювання нирок, загальне старіння організму.

Дослідження, проведені в Північній Америці та Європі, показали, що люди, які харчуються за так званою західною дієтою (багато білого борошна, мало круп, горіхів), споживають недостатню кількість магнію (до 30-50 відсотків рекомендованої добової дози).

Збагачення раціону магнієм у людей старшого віку з розладами сну вело до поліпшення його якості та тривалості, кращого засинання, зменшувало концентрацію гормонів стресу та збільшувало вміст мелатоніну (гормон, який утворюється під час сну), тобто гальмувало процеси старіння.

На дефіцит магнію вказує безсоння, хронічна втома, остеопороз (пористість кісток), артрит (запалення суглобів), біль у м’язах, судоми, мігрень, порушення серцевого ритму, закрепи.

У разі підвищеної пітливості, частого вживання проносних та сечогінних препаратів, алкоголю, а також за психічних та фізичних навантажень (стреси у спортсменів), під час вагітності потреба в магнії зростає.

Найбагатші на магній такі продукти: крупи — гречані та вівсяні, висівки, какао, чорний шоколад, кунжут, горіхи, курага, фініки. Добова норма магнію для жінок становить приблизно 300, для чоловіків — 400 мг.

З усіх продуктів засвоюється приблизно 30 відсотків магнію. Для профілактики дефіциту цього мікроелемента потрібно щодня, крім продуктів, уживати ще й добавки. Вони є в наступних стравах:

каша з висівками, горіхами та насінням льону. Усі компоненти залити гарячою водою, дати настоятися, додати чайну ложку меду, ягоди (свіжі чи заморожені) або фрукти;

суміш висівок (1 чайна ложка з верхом) запарити окропом, дати настоятися 10-15 хвилин, змішати з кефіром у довільній пропорції;

каша: до готової гречки додати ледь підсмажені висівки, вершкове масло, можна гриби.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове