Архів
Вівторок,
5 грудня 2017 року

№ 95 (19540)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Варто пам’ятати

Кров’яний тиск і перепади погоди

Вікторія САВИЦЬКА,

терапевт.

Гірше почуватися під час перепадів погоди може навіть цілком здорова людина. Але якщо це відбувається часто — варто проконсультуватися з фахівцем. Адже високий чи низький тиск руйнують здоров’я. Впоратися з цими проблемами допоможуть здоровий спосіб життя і повноцінний відпочинок.

ГІПОТОНІЯ найчастіше виникає через збій системи, що контролює судинний тонус. Знижений тиск також може бути наслідком перенесених інфекцій, авітамінозу (судини при цьому явно не здорові), тому в зрілому віці нерідко виникає гіпертонія, й тоді доводиться боротися уже з високим тиском.

Для гіпотоніків і гіпертоніків найнебезпечнішими є стани, коли тиск різко стрибає від низького до високого або навпаки. Також загрозливою для здоров’я є ситуація, коли різниця між верхнім та нижнім показниками на тонометрі менша, ніж 30 одиниць (норма 40-50): це свідчить про розладнаний судинний тонус. У такому разі варто негайно пройти комплексне обстеження. Звісно, не завжди є змога виміряти тиск. Тому зверніть увагу на перші симптоми проблем із тиском: тяжкість у потилиці, що супроводжується головним болем; запаморочення; серце починає битися дужче — ви навіть відчуваєте пульсацію у скронях; легка нудота; можливий невеликий тупий біль у ділянці серця.

За перших проявів такого стану якомога швидше прийміть ліки чи випийте заспокійливий трав’яний чай, відкладіть роботу, вимкніть телевізор, комп’ютер, зніміть тісний одяг чи принаймні зробіть його вільнішим, приляжте.

Ефективні ліки можуть прописувати лише фахівці, проте поліпшити свій стан за холодної пори можна, якщо пити щодня щойно вичавлені соки, вчасно й достатньо харчуватися, причому в меню має переважати рослинна їжа, багата на вітаміни та мікроелементи.

Обов’язковим для оздоровлення та зміцнення організму є достатній і повноцінний сон. Привести тиск до норми допоможе регулярне вживання трав’яних чаїв і настоїв з чортополоху, відвару цмину, лимоннику.

Швидкому зниженню тиску також сприяють дихальні вправи: розслабтеся й затримайте дихання на видиху на 7-10 секунд протягом 2-3 хвилин. Це принесе полегшення, але тимчасове.

У разі підвищеного тиску допоможе заздалегідь приготована суміш з аптечних настоянок собачої кропиви, глоду, валеріани, валокордину. Її треба розвести водою в пропорції 1 ложка суміші на 50-60 мл води. Випивайте по столовій ложці цього розчину за перших ознак погіршення стану, після чого намагайтеся бодай хвилин 20 відпочити.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове