Архів
Вівторок,
5 грудня 2017 року

№ 95 (19540)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • На прийомі у спеціаліста

Діабет і очі

Розмову вів

Микола ЮРЧИШИН.

Понад 80 відсотків проблем з очима пов’язані із системними захворюваннями. Тому на консультацію до офтальмологів своїх пацієнтів завжди направляють гінекологи, акушери, інфекціоністи, неврологи, кардіологи, терапевти, ну і, звичайно, ендокринологи. Про те, наскільки важливе для людей із цукровим діабетом відвідування очного спеціаліста, — розмова із завідувачем кафедри хірургічних хвороб Київського медичного університету лауреатом Державної премії України, член-кореспондентом НАМНУ професором Зоєю Федорівною ВЕСЕЛОВСЬКОЮ. Саме з її ініціативи двадцять два роки тому на базі Київської міської клінічної лікарні №1 був створений офтальмологічний центр. До цього в Україні не було жодної державної клінічної установи, яка б займалася судинними, ендокринними проблемами ока. Нині Центр є базовим навчальним закладом медуніверситету за спеціальністю офтальмологія.

— Зоє Федорівно, ми знаємо, наскільки нині зросла кількість хворих із цукровим діабетом...

— На жаль, поширенння цієї недуги у світі визначають як епідемію ІІІ тисячоліття. За даними Центру медичної статистики МОЗ, кількість хворих на діабет в Україні сьогодні становить близько 1 мільйона 300 тисяч осіб, з них майже 8,5 тисячі — діти. А загалом на планеті на цей час таких хворих близько 250 мільйонів чоловік. Це все, що ми знаємо зі статистики. Але ж є люди, що вже хворіють і гадки не мають про наявність у себе цієї патології. Отже, плюс ще значний відсоток. Тривожить те, що число таких хворих щороку зростає.

— Як впливає цукровий діабет на органи зору?

— Є три основних прояви ускладнень цієї патології. Це очі, нирки і нижні кінцівки. Чому? Бо діабет насамперед уражує судинну систему на найтоншому, капілярному, рівні. А всі згадані органи мають дуже значну судинну сітку. Незважаючи на впровадження нових технологій, технічні, інструментальні, фармакологічні досягнення, все одно хвороба уражує сітківку, зоровий нерв. Це ускладнення поступово призводить до сліпоти. Офтальмологи можуть призначити превентивні (запобіжні) засоби лікування, але на початковій стадії. Якщо ж хворий уже приходить із діабетом на розвиненій стадії, а відтак і проблемами очей, то маємо серйозні труднощі щодо збереження зору. Ще раз наголошую: не повністю відновлення зорових функцій, а саме збереження. Тобто запобігти подальшому ослабленню зору.

— А якщо людина звернулася до офтальмолога вчасно?

— Тоді маємо досить великі можливості, аби зупинити розвиток ускладнення на рівні сітківки, бо це є основною причиною сліпоти. А катаракту нині лікують без проблем. Для цього є відповідні засоби, сучасні технології, препарати, штучні кришталики і витратні матеріали. Застосовується і лазерне лікування.

— Зараз великого поширення набуває так зване інтраокулярне введення ліків. Що це таке?

— Це коли на рівні склоподібного тіла всередину ока вводиться препарат, який починає діяти безпосередньо на сітківку. Але ця процедура неодноразова, існує певний регламент для такого лікування. Метод напівхірургічний, але ефективний.

— Мабуть, це недешево обходиться пацієнтові?

— Нині урядом розглядається питання щодо придбання таких ліків за бюджетні кошти. Це дасть змогу хворому попервах лікуватися безкоштовно, а потім — за свої гроші. До речі, не всі знають, що штучні кришталики у нас ставлять за рахунок держави. Щоправда, вони не останнього покоління, але цілком нормальні лінзи. Хто хоче сучасніші, доведеться платити. Вирішувати пацієнту.

— Що б ви порекомендували людям, хворим на цукровий діабет?

— Якщо у них виявлено це захворювання, за протоколом вони повинні протягом трьох-чотирьох років обстежити очі. Я ж рекомендую після встановлення діагнозу «цукровий діабет ІІ типу» пройти повне обстеження в офтальмолога. Тоді у пацієнта буде своєрідний паспорт ока. І треба, щоб лікар не просто провів огляд. Це має бути обстеження із застосуванням сучасної апаратури. Хворий має знати, у якому стані органи зору на цьому етапі, а потім обстежуватися щороку. Бо розвиток ускладнень на тлі діабету залежить від багатьох чинників. Зокрема, від нервового стану людини, дотримання рекомендацій ендокринолога, виконання всіх його призначень. Адже трапляється й таке: хворому на глаукому призначено відповідний препарат, але за якийсь час ми бачимо негативну динаміку. Виявляється, що пацієнт узагалі його не крапав або робив це нерегулярно чи неправильно, не за прописаною схемою.

Наостанок зауважу: вкрай важливо діагностувати ускладнення, коли воно ще не має клінічних проявів. Це можна зробити, маючи результати всебічного обстеження. І якщо на цьому етапі призначити лікування, воно буде ефективним і вбереже людину від сліпоти.

Ось чому хворим на діабет так важливо обстежуватись в офтальмолога.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове