Архів
П’ятниця,
1 грудня 2017 року

№ 94 (19539)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Грудень Наша пошта
  • За рубежем
Визнали владу Мадрида

ІСПАНІЯ. Арештовані члени уряду Каталонії визнали владу Мадрида.

Докладніше...
«Зелені чоловічки» не пройдуть

ФІНЛЯНДІЯ. Ухвалено закон про заборону «зелених чоловічків».

Докладніше...
Дипломатично-історичний скандал

ПОЛЬЩА. МЗС країни направило Росії ноту протесту у зв’язку з видворенням історика Генрика Глембоцького з РФ.

Докладніше...
Розлучення ціною 60 мільярдів

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ і Євросоюз узгодили суму компенсації за Brexit.

Докладніше...
Пригощали супом із кори і шишок

ІЗРАЇЛЬ. В Тель-Авіві представники української громади пригощали супом із кори.

Докладніше...
Додаткові санкції проти агресора

У США набули чинності додаткові санкції стосовно РФ.

Докладніше...
Територіальний камінь спотикання

АВСТРІЯ. У Відні відбулися перші за півтора року переговори про врегулювання придністровського конфлікту.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

З-за крісел лісу не видно

Василь ПІДДУБНЯК.

МИНУЛОГО вівторка по всій Україні шуміли ліси і… лісівники. Одні від наближення циклону зі Швеції, другі — від чергового бездумного рішення чинного уряду, який ногою уже в Європі, а головою, схоже, — на її задвірках.

Чи не найдужча хвиля протесту сколихнула український Південь. Для Півдня ліс — це його доля. І нині на неї зазіхають не лише «чорні лісоруби» і «чорні бурі», а й, виходить, ще й «чорні посадовці».

По всій Україні близько 15 тисяч озеленювачів державних просторів прийшли під масивні стіни обласних і районних державних адміністрацій, щоб докричатися до туговухої влади: «В жодному разі не можна допустити приватизацію лісів та ліквідацію державних лісогосподарських підприємств!»

Нинішній стан лісової галузі протестувальники називають «соціальною катастрофою», яка тягне за собою іншу катастрофу — екологічну. Про те ж саме йшлося минулого тижня і на зборах галузевого профспілкового активу, що відбулись у Києві.

Із резолюції зборів: «Незважаючи на численні звернення профспілки до всіх інститутів влади, аж до акції протесту під стінами Кабінету міністрів України та Міністерства аграрної політики і продовольства, фінансування лісогосподарських робіт на Півдні та Сході держави до цього часу не відновлене».

Мало того, 15 листопада ц. р. Кабінет міністрів України з подачі Міністерства аграрної політики і продовольства кулуарно, в порушення власного ж регламенту, схвалює «Стратегію реформування лісового господарства на період до 2022 року», яка навіть не узгоджена з Держлісагентством, Мінфіном, Мін’юстом, Мінекономрозвитку, Мінприроди.

Окрім того, документ подається як такий, що не потребує громадського обговорення та не стосується соціально-трудової сфери і не впливає на ринок праці. Разом з тим передбачається створення «новоутвореного суб’єкта господарювання з корпоративними правами».

— Така стратегія не є стратегією реформ та розвитку, — вважає, виражаючи думку і своїх колег, голова профспілки лісівників Херсонщини Марія Глод. — Це є стратегія на знищення галузі. Вона передбачає створення єдиного підприємства з подальшою передачею в концесію та приватизацією.

Будівничі зелених бастіонів степової області, яка, крім усього, належить до зони ризикованого землеробства і ліси для неї — «це все», категорично проти передавання лісів в одні, та ще й приватні, руки.

— Та яка може бути приватизація, коли це державна власність! — обурюється працівник Голо-пристанського лісгоспу Олександр Тригубець. — Це людське! Ті, хто хоче прибрати ліс до рук, хоч бачили чи знають, як його садили? У наc же суцільні піски… суховії… Копали ямки 70 на 70 сантиметрів, завглибшки до метра і завозили торф. Тачками!

Виробничників підтримує співробітник Степового філіалу Українського НДІ лісового господарства і агролісомеліорації ім. В. М. Висоцького кандидат сільськогосподарських наук Ігор Шейгас:

— Якщо ліс не буде у державі, якщо він буде відданий у приватні руки… Ви знаєте, які ті руки зараз… наскільки вони нечесні й нечисті!

Інша вимога протестувальників — повернути державне фінансування лісової галузі, відібране урядом же у лісівників два роки тому. Чи не цим безглуздим кроком міністерські чиновники спровокували масштабне лихо — повсюдну вирубку лісів? Бо ж таки так: ні відновлювати ліси нема кому, ні оберігати їх від шкідників, ні захищати від зловмисників —більша частина лісівників, не отримуючи зарплати, подалась хто куди у пошуках кращої долі.

Вийшовши до людей, заступник голови облдержадміністрації Олександр Адамчик підтримав їхні вимоги:

— Наша позиція — це збереження лісових господарств як державних підприємств. Коли ми їздимо в Київ у Кабмін, то говоримо про те, що нашому лісу потрібна підтримка. І не просто підтримка, а державне стимулювання і державне керівництво.

Доведені до відчаю і зубожіння лісівники вимагають від Кабінету міністрів України скасувати його ж рішення від 15 листопада 2017 року «Щодо схвалення Стратегії реформування лісового господарства на період до 2022 року». За основу слід взяти проект «Стратегії розвитку та інституційного реформування лісового господарства України на період до 2022 року», розроблений фахівцями лісової галузі з участю міжнародних експертів.

Уряд повинен беззаперечно відмовитися від ідеї створення єдиного лісогосподарського підприємства (компанії), що може призвести до ліквідації діючих лісогосподарських підприємств галузі, а також унеможливити приватизацію державних лісогосподарських підприємств або передачу їх у концесію.

Лісівники, зібравшись на збори профактиву галузі, звертаються до народних депутатів України з вимогою зареєструвати поправку до бюджету, якою відновити фінансування бюджетної програми «Ведення лісового і мисливського господарства, охорони і захисту лісів» на 2018 рік в сумі не менш як 730 млн гривень, що становить 30% від потреби, а формуючи бюджет на 2018 р., передбачити фінансування програми «Дослідження, прикладні розробки та підготовка наукових кадрів у сфері лісового господарства» в обсязі 25 млн гривень.

Чи почує на цей раз уряд голос волаючих в українських лісах? Чи спохопиться тоді, коли вже й рубати буде нічого — ні сосон, ні «капусти»?..

До відома уряду!

Лісистість (відсоткове співвідношення території, вкритої лісовими масивами, до загальної її площі) України становить 15,6%, що є найнижчим показником серед країн Європи.

Для порівняння, в європейських країнах ліси становлять: у Фінляндії — 64,7%, Швеції — 60,3%, Греції — 44%. Білорусі — 42%. Словаччині — 40,8%. Чехії — 33,4%, Франції — 31%, Німеччині — 30,1%, Болгарії — 30%, Румунії — 29%, Іспанії — 26,7%.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Чверть мільйона інфікованих
Читати
А нам — залізяччя
Читати
Флагман потерпає
Читати
У грудні святкуємо
Читати
Лідируємо за біженцями
Читати
Брешуть декларанти
Читати
Тарифний удар
Читати
Кір поширюється
Читати
Що везуть
Читати
Народ у «стані спокою»
Читати
Ще торгуються
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове