Архів
Вівторок,
28 листопада 2017 року

№ 93 (19538)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Політична криза

НІМЕЧЧИНА. Партія Ангели Меркель погодилась на створення великої коаліції із соціал-демократами.

Докладніше...
Атака на мечеть

ЄГИПЕТ. У мечеті на півночі Синайського півострова здійснено теракт.

Докладніше...
Жодних поступок корупціонерам

РУМУНІЯ. У Бухаресті відбулась акція протесту проти корупції.

Докладніше...
Партнерство задля успіху

АВСТРІЯ. У Відні стартувала 17-та сесія Генеральної конференції ЮНІДО.

Докладніше...
Гинуть діти

СИРІЯ. Урядові війська та їхні російські союзники завдали авіаудару по селищу Аль-Шафа.

Докладніше...
Проти тероризму

У САУДІВСЬКІЙ АРАВІЇ заснували ісламський антитерористичний альянс.

Докладніше...
Нове пришестя вірусу

ПІВДЕННА КОРЕЯ. Зафіксовано спалах пташиного грипу.

Докладніше...
Прокинувся через піввіку

ІНДОНЕЗІЯ. На острові Балі через виверження вулкану Агунг порушилося міжнародне авіасполучення.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Я громадянин Грузії, народився 1 лютого 1964 року, проживаю в Україні та працюю на українському підприємстві з 2010-го. Чи матиму право на пенсійну виплату 2025-го, якщо на той час у мене буде 15 років страхового стажу?»

Георгій Бакаралідзе.

м. Мерефа

Харківського району

Харківської області.

 

Відповідно до статті 26-ї Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058), пенсійний вік в Україні 60 років. Указаного віку ви досягнете 2024-го. Для призначення пенсії за віком після досягнення 60-річного віку потрібно мати не менш як 31 рік страхового стажу. Страховий стаж, набутий в Україні, починаючи з січня 2004 року обчислюється за даними системи персоніфікованого обліку з урахуванням інформації про сплату страхових внесків.

Окрім того, згідно зі статтею 3-ю Угоди між урядом України і урядом Республіки Грузія про співробітництво в галузі пенсійного забезпечення, під час визначення права на пенсію враховується трудовий стаж, набутий на території України (і) або Республіки Грузія, а також трудовий стаж, що визнається на території будь-якої зі сторін.

Якщо на 2024 рік ви матимете не менш як 31 рік страхового стажу (сумарно набутого на території України та Грузії), пенсію вам призначать після досягнення 60-річного віку. Якщо ж ви матимете лише 15 років страхового стажу, право виходу на пенсію за віком отримаєте після досягнення 65-річного віку. Зважаючи на те, що ви громадянин Грузії, для призначення пенсії, крім інших необхідних документів, ви маєте надати довідку на постійне проживання.

Щодо державної соціальної допомоги як непрацюючій особі, яка досягла пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, то її призначення (за наявності не менш як 15 років страхового стажу) передбачене в період із 1 січня 2018-го по 31 грудня 2020 року особам, які досягли віку, визначеного частиною першою статті 26-ї Закону 1058. Ви такого віку досягаєте пізніше, тому підстав для призначення вам державної соціальної допомоги немає.

 

«Який період навчання буде зараховано до мого страхового стажу, якщо в трудовій книжці наявний запис про зарахування студентом з 06.08.1990 року по 30.06.1995-го? При цьому в дипломі спеціаліста зазначено дату рішення державної екзаменаційної комісії 22.06.1995 р. і дату видачі диплома 30.06.1995 р.»

Валерій ФУРИК.

с. Стара Ропа

Старосамбірського району

Львівської області.

 

Відповідно до статті 24-ї Закону України «Про загально­обов’язкове державне пенсійне страхування», періоди трудової діяльності та інші, що враховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набуття чинності цього Закону (до 01.01.2004 р.), зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

Згідно з пунктом «д» статті 56-ї Закону України «Про пенсійне забезпечення», до стажу роботи, що дає право на пенсію, зараховується час навчання у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах із підготовки кадрів, підвищення кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі та клінічній ординатурі.

Час навчання у вищих навчальних, професійних навчально-виховних закладах, навчальних закладах підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів, в аспірантурі, докторантурі та клінічній ординатурі підтверджується дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, а також довідками та іншими документами, що видані на підставі архівних даних і містять відомості про періоди навчання.

Згідно з Положенням про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах, навчальний рік починається з 1 вересня і складається з навчальних днів, днів проведення підсумкового контролю, екзаменаційних сесій, вихідних, святкових і канікулярних днів. Студенту, який захистив дипломний проект (роботу), склав державні екзамени відповідно до вимог освітньо-професійної програми підготовки, рішенням державної комісії присвоюється освітній рівень (кваліфікація) та видається державний документ про освіту (кваліфікацію).

Отже, період навчання у вищому навчальному закладі зараховується до страхового стажу з 1 вересня по дату прийняття екзаменаційною комісією рішення про присвоєння кваліфікації. Тож до вашого страхового стажу буде зараховано період навчання з 01.09.1990 р. по 22.06.1995 р.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Удостоєно найкращих
Читати
Гроші — по факту
Читати
В непочесних лідерах
Читати
Дрібні не потрібні
Читати
Терпець уривається
Читати
Небезпечна вода
Читати
Iще вище
Читати
На порозі нової епідемії?
Читати
Фронт на дорогах
Читати
Кажуть, що перезимуємо
Читати
Iз правами людини проблеми
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове