Архів
Вівторок,
28 листопада 2017 року

№ 93 (19538)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Політична криза

НІМЕЧЧИНА. Партія Ангели Меркель погодилась на створення великої коаліції із соціал-демократами.

Докладніше...
Атака на мечеть

ЄГИПЕТ. У мечеті на півночі Синайського півострова здійснено теракт.

Докладніше...
Жодних поступок корупціонерам

РУМУНІЯ. У Бухаресті відбулась акція протесту проти корупції.

Докладніше...
Партнерство задля успіху

АВСТРІЯ. У Відні стартувала 17-та сесія Генеральної конференції ЮНІДО.

Докладніше...
Гинуть діти

СИРІЯ. Урядові війська та їхні російські союзники завдали авіаудару по селищу Аль-Шафа.

Докладніше...
Проти тероризму

У САУДІВСЬКІЙ АРАВІЇ заснували ісламський антитерористичний альянс.

Докладніше...
Нове пришестя вірусу

ПІВДЕННА КОРЕЯ. Зафіксовано спалах пташиного грипу.

Докладніше...
Прокинувся через піввіку

ІНДОНЕЗІЯ. На острові Балі через виверження вулкану Агунг порушилося міжнародне авіасполучення.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Село на нашій Україні

Будуємо Європу вдома

Дарина АРИСТАРХОВА.

Черкаська область.

Для всіх уже стало звичним, що нинішня молодь у пошуках роботи й кращого життя полишає рідні села. А ось у село Берестівець Уманського району, що на Черкащині, молодь, закінчивши різні навчальні заклади, зокрема й вищі, повертається, створює родини. На постійне місце проживання приїздять сюди й жителі інших районів.

МІСЦЕВІ пишаються своїм селом, де людина праці в пошані. «Не так давно в нас теж було, як і в інших селах, — не всі мали роботу, виїжджали, — розповідає місцевий житель Микола. — Все змінилося зі створенням агрофірми «Берестівець». Середня зарплата його працівників сім тисяч гривень. Чи в кожному селі можна так заробляти?»

Багато років підприємство очолює Василь Чекаленко. За його словами, узявшись за справу, він одразу мав на меті турбуватися про добробут громади. До речі, тутешні пайовики щороку отримують письмовий звіт про діяльність підприємства, його прибуток та вкладені у розвиток села кошти.

«Зараз у селі 820 жителів, серед яких сотня дітей — наше майбутнє, — розповідає Василь Чекаленко. — Створюючи робочі місця, дбаємо й про розвиток інфраструктури, про те, щоб селяни були задоволені не тільки зарплатами, а й дорогами, умовами життя. Тому й молодь не виїжджає, а навпаки — повертається назад, аби й своєю працею поліпшувати сьогодення. Цього року ми працевлаштували понад 50 приїжджих».

ТОВ «Берестівець» уже багато років співпрацює з Уманським районним центром зайнятості. Сільрада і агрофірма розташовані під одним дахом, тож контакти між ними найтісніші. Так, сільський голова Сергій Яременко не залишається осторонь цієї справи — організовує тимчасові та громадські роботи. У пріоритеті заохочування молоді. Василь Чекаленко довів, що, маючи бажання і енергію, можна змінити життя села на краще. Коштом підприємства у селі відремонтували клуб, який має суперсучасну систему опалення, медпункт, Свято-Михайлівську церкву. Селяни можуть похвалитися прекрасним парком відпочинку із фонтанами, великим ставком із обладнаним пляжем, спортзалом, масажним кабінетом, фельдшерсько-акушерським пунктом, гарними дорогами. Вуличне освітлення простяглося на 15 кілометрів, працює 23 камери відеоспостереження… Уявіть, село ще й допомагає усьому району, вкладаючи кошти в ремонт районної лікарні!

Для невгамовного Василя Чекаленка й цього замало: з його ініціативи зараз будують торговельний комплекс, де під одним дахом постануть кілька магазинів і кафе.

Селяни Василя Івановича поважають. «Він нашого роду, — тепло відгукуються про нього люди, — його батько все життя працював на тракторі, мати — у ланці. Він знає проблеми села і кожного з нас».

До «найщасливішого села Черкащини» — такого титулу Берестівець був удостоєний торік — приїжджають керманичі різного рівня, щоб перейняти досвід. Місцева громада здавна перемагає у всеукраїнських та обласних конкурсах, присвячених благоустрою своєї території.

З вірою у майбутнє розбудовують місцеві трударі своє село. А мрія в усіх одна — жити у мирі й достатку. Покинутих дворів — болю і смутку більшості українських сіл — тут немає. І за кордон на заробітки звідси ніхто не тікає. Навіщо, якщо Європу можна збудувати у себе?

На фото автора: Василь Чекаленко біля світлини села, зробленої з висоти пташиного польоту.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Удостоєно найкращих
Читати
Гроші — по факту
Читати
В непочесних лідерах
Читати
Дрібні не потрібні
Читати
Терпець уривається
Читати
Небезпечна вода
Читати
Iще вище
Читати
На порозі нової епідемії?
Читати
Фронт на дорогах
Читати
Кажуть, що перезимуємо
Читати
Iз правами людини проблеми
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове