Архів
Вівторок,
28 листопада 2017 року

№ 93 (19538)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Політична криза

НІМЕЧЧИНА. Партія Ангели Меркель погодилась на створення великої коаліції із соціал-демократами.

Докладніше...
Атака на мечеть

ЄГИПЕТ. У мечеті на півночі Синайського півострова здійснено теракт.

Докладніше...
Жодних поступок корупціонерам

РУМУНІЯ. У Бухаресті відбулась акція протесту проти корупції.

Докладніше...
Партнерство задля успіху

АВСТРІЯ. У Відні стартувала 17-та сесія Генеральної конференції ЮНІДО.

Докладніше...
Гинуть діти

СИРІЯ. Урядові війська та їхні російські союзники завдали авіаудару по селищу Аль-Шафа.

Докладніше...
Проти тероризму

У САУДІВСЬКІЙ АРАВІЇ заснували ісламський антитерористичний альянс.

Докладніше...
Нове пришестя вірусу

ПІВДЕННА КОРЕЯ. Зафіксовано спалах пташиного грипу.

Докладніше...
Прокинувся через піввіку

ІНДОНЕЗІЯ. На острові Балі через виверження вулкану Агунг порушилося міжнародне авіасполучення.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Актуально

Полювання на аграрний бізнес

Денис Куклін.

epravda.com.ua

2016 і 2017 роки для українських сільгоспвиробників минули під знаком посилення рейдерства. Правоохоронці, держоргани неспроможні захистити аграріїв (мають місце випадки, коли «перевертні у погонах» навіть допомагають зловмисникам). Як бути тим, хто працює на землі?

Білі плями у реєстрах

ЗА ДАНИМИ Асоціації фермерів та приватних землевласників, торік сталося 7150 атак на власність аграріїв. Це, зокрема, і «класичні» ситуації (захоплення відбувається буцімто на законних підставах — або сфабрикованих, або побудованих на законодавчих прогалинах), і просто бандитські (від незаконних методів стягнення боргу до крадіжок врожаю на сотні тисяч гривень). Справжня епідемія рейдерства протягом останніх двох років охопила Херсонщину, Одещину та Кіровоградщину.

Чи не найголовнішою причиною цього негативного явища юристи вважають бюрократичну плутанину. В державних базах немає більшості договорів оренди землі, які укладалися до 2004 року. Сьогодні розпорядником сільгоспугідь за межами населених пунктів є Держслужба з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр). Раніше вони були у віданні місцевих адміністрацій. Після зміни розпорядника за відсутності електронного реєстру інформація та тексти договорів мали були бути передані до Держгеокадастру, проте чимало з них так туди й не потрапили.

Подібна ситуація і з договорами, укладеними в сільських, селищних, міських радах, електронний реєстр даних яких веде Мін’юст. Експерти наголошують, що більшість фермерів, особливо власники невеликих господарств, не тримають руку на пульсі змін, тому стають зручними мішенями для рейдерів. Є три методи, за якими вони діють: пряма фальсифікація документів на землю; посередництво агрофірми (викуповується частка одного з акціонерів, знаходяться інсайдери — особи з доступом до інформації — серед працівників компанії і відбувається напад — така схема «кочує» по різних галузях економіки); найпоширеніший — «перехоплення» (рейдери чекають моменту, коли спливає термін оренди, чи просто користаються неповнотою реєстрів).

Юристи підказують: землекористувачам треба не чекати, поки грім ударить, а заздалегідь подавати запит на розробку технічної документації та присвоєння кадастрового номера. Так, для цього потрібно знайти час. Але якщо цього не зробити, рейдер устигне першим.

Не менш уважно зловмисники придивляються до термінів оренди земельних ділянок. За законом, чинний орендар має переважне право на продовження відповідного договору на колишніх умовах або на умовах, які пропонує інший потенційний орендар. Якщо цього не зробити вчасно, землю з усім, що на ній вирощено, одержить інша фірма. Варто за півроку до закінчення строку оренди вже починати готувати документи і не менш як за три місяці — працювати з власником ділянки. Якщо проґавити терміни, єдиним шансом зберегти землю в оренді буде суд.

Під ударом середній бізнес

РЕЙДЕРСТВО — справа затратна. Тож атакувати маленькі фермерські господарства зловмисникам невигідно. Великі агрохолдинги добре захищені численними адвокатами та охоронцями. Тож у фокусі — середній бізнес із площею землі від 2 тис. до 5 тис. га. Хоча, переконані експерти, рейдерській атаці можна запобігти. Є певні «маркери» загрози. Наприклад, вам не вдається продовжити чинність 15% договорів оренди землі або більше; почастішали перевірки контролюючих органів — це означає, що вами цікавляться. Варто розділити функції й активи поміж кількома компаніями — тоді рейдерам доведеться готувати атаку на дві фірми, а це вдвічі дорожче й важче. Не зайвими будуть практика укладання договорів про нерозголошення бізнес-інформації з працівниками, організовування дружини або найняття охорони. Постійно відстежуйте зміни щодо власних активів на сайтах реєстрів — якщо там відбувається щось незрозуміле, чекайте «гостей».

Залучають «перевертнів»

БІЛЬШІСТЬ зареєстрованих справ про так зване самостійне захоплення ділянки сфальсифіковані. Про це свідчить нехитра статистика — з 1396 справ про самозахоплення торік лише 20 передано до суду. Адвокати вважають: такі справи переважно ніхто й не планує передавати до судових інстанцій, вони заводяться з двох причин. Перша — отримати від фермера хабар за спокій. Друга — психологічний тиск із метою змусити власника відмовитись від ділянки.

Закон дозволяє вносити в Єдиний реєстр досудових розслідувань будь-які справи, незалежно від того, чи є для них підстава, чи ні. Справа реєструється, слідчим до суду подається клопотання про накладення арешту на врожай, Феміда його схвалює. З цією постановою поліція приїжджає на ділянку й арештовує врожай. Буває, що під виглядом правоохоронців прибувають просто шахраї із фіктивною постановою. Перше, що треба робити в такому випадку, — перевіряти її реквізити: підставу ухвалення, номер, печатку, чи вказано, на якому саме полі треба арештувати врожай, чи є кадастровий номер ділянки. Якщо бодай чогось не вистачає, ви можете відмовитись виконувати постанову.

На цьому етапі треба зібрати якомога більше документальних доказів. Слід відстежити шлях зібраного врожаю — чи поїде він на найближчий елеватор, як вимагає закон, чи його спробують вивезти в невідомому напрямку.

Гласність обов’язкова

В УСІХ справах, пов’язаних із земельним рейдерством, землевласникам варто залучати медійну підтримку. Навіть якщо знімальна група чи кореспондент газети не встигнуть приїхати під час атаки, вони радо візьмуть ті відеоматеріали, які ви знімете на свій телефон. Ваші юристи потім використають їх у суді. Так що, наголошують експерти, в цьому випадку телефон — це така ж зброя, як і адвокат.

Є вагомі причини для публічного розголосу. По-перше, медіа часто проводять розслідування, на яке не здатні поліцейські. По-друге, правоохоронна система досі працює дуже повільно, тому розгляд справ вимагає громадського тиску. По-третє, висвітлення проблеми допоможе захистити наступну «жертву», розірвати коло, коли всі все знають, але мовчать.

Крім того, малому і середньому агробізнесу варто запозичити методи боротьби з рейдерством, які застосовують великі аграрні холдинги. Треба об’єднуватись. Так з’явиться можливість законно впливати на роботу правоохоронців, державні адміністрації, залучати до протидії рейдерству ЗМІ.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Удостоєно найкращих
Читати
Гроші — по факту
Читати
В непочесних лідерах
Читати
Дрібні не потрібні
Читати
Терпець уривається
Читати
Небезпечна вода
Читати
Iще вище
Читати
На порозі нової епідемії?
Читати
Фронт на дорогах
Читати
Кажуть, що перезимуємо
Читати
Iз правами людини проблеми
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове