Архів
Вівторок,
28 листопада 2017 року

№ 93 (19538)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Політична криза

НІМЕЧЧИНА. Партія Ангели Меркель погодилась на створення великої коаліції із соціал-демократами.

Докладніше...
Атака на мечеть

ЄГИПЕТ. У мечеті на півночі Синайського півострова здійснено теракт.

Докладніше...
Жодних поступок корупціонерам

РУМУНІЯ. У Бухаресті відбулась акція протесту проти корупції.

Докладніше...
Партнерство задля успіху

АВСТРІЯ. У Відні стартувала 17-та сесія Генеральної конференції ЮНІДО.

Докладніше...
Гинуть діти

СИРІЯ. Урядові війська та їхні російські союзники завдали авіаудару по селищу Аль-Шафа.

Докладніше...
Проти тероризму

У САУДІВСЬКІЙ АРАВІЇ заснували ісламський антитерористичний альянс.

Докладніше...
Нове пришестя вірусу

ПІВДЕННА КОРЕЯ. Зафіксовано спалах пташиного грипу.

Докладніше...
Прокинувся через піввіку

ІНДОНЕЗІЯ. На острові Балі через виверження вулкану Агунг порушилося міжнародне авіасполучення.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Бути чесним украй небезпечно

Людмила
Стельмах (Кучеренко).

м. Полтава.

Фото з особистої сторінки у ФБ Лариси Гольник.

Суддя Октябрського районного суду Полтави Лариса Гольник відома в Україні: вона відкрито заявила про корупцію й порушення законності в цьому суді. Що­правда, вже два роки пані Лариса не виносить судових ухвал. Її повноваження спливли 2015-го, а документи на переобрання застрягли у столичних кабінетах.

НЕПРИЄМНОСТІ у судді Гольник розпочалися 2014-го, коли до неї потрапила справа про мера Полтави Олександра Мамая, який звинувачувався у незаконному виділенні земельної ділянки. Судовий розгляд затягувався: міський голова не з’являвся на засідання суду, а коли приходив, скаржився на проблеми зі здоров’ям, і розгляд знову переносили. Невдовзі Олександр Мамай запропонував Ларисі Гольник хабар за закриття корупційного адмінпровадження проти нього. Відео, як заступник полтавського міського голови Дмитро Трихна від імені шефа пропонує «домовитися», вона виклала в Інтернеті. І що ж?

Судді Гольник заявили про відвід від розгляду справи Мамая, яку за кілька місяців закрили. Колишньому заступникові мера Полтави Дмитру Трихні висунуто обвинувачення у пропонуванні неправомірної винагороди та втручанні в діяльність службової особи. Засідання у цій справі тривають. Провину Трихна не визнає, а відеосюжет коментує, «як провокацію від судді, яка хотіла його схилити до корупційних дій».

Відтоді Лариса Владленівна не раз заявляла про переслідування з боку міської влади та голови Октябрського райсуду Олександра Струкова, котрий не тільки всіляко цькує її, а торік ще й підняв на підлеглу руку, через що став фігурантом кримінального провадження. Не підтримують чесну суддю й колеги: мовляв, не подобається щось — іди з посади.

І ось новий поворот. Увечері 22 листопада, коли пані Лариса поверталася з роботи, у неосвітленій частині парку на неї напали двоє невідомих із палицями, схожими на гумові міліцейські кийки. Цілили їй у голову. Проте удар послабив її чоловік Ігор Гавриленко, котрий вийшов зустрічати дружину. Сам він, захищаючи дружину, отримав важкі забої ніг та руки. Певно, організатори замаху прослуховували телефони судді й очікували, що вона йтиме сама. Бо вона телефонувала додому й просила чоловіка сьогодні її не зустрічати.

«Це був справжній бій, — згадує Ігор Гавриленко, — Бачили б ви, як Лариса била нападників сумкою по спинах, як вона стрибала на колеса повалених велосипедів, щоб пошкодити спиці й ободи. Велосипеди й шапка одного з нападників — наші трофеї, а для слідства це серйозні зачіпки. Поза сумнівом, нападу не сталося б, якби мер Мамай і його «юрист» Ковжога перебували якщо вже не за ґратами, то хоча б на одній лаві підсудних із Трихною, а голова суду Струков уже давно був вигнаний із ганьбою з суддівських лав».

За фактом нападу порушено кримінальне провадження. У прокуратурі області вважають, що мотивом злочину могла бути професійна та громадська діяльність судді Гольник. Сама вона не сумнівається, що молодики діяли за вказівкою Олександра Мамая. «Якби чоловік мене не захищав, була б зовсім інша історія...» — каже Лариса Владленівна. Нині їй забезпечено цілодобову охорону.

Коаліція громадських організацій Полтави вимагає всебічно та прозоро розслідувати факт нападу на суддю та її чоловіка Ігоря Гавриленка та покарання винних. А також виконати рекомендацію Ради суддів України про скликання позачергових зборів суддів Октябрського райсуду Полтави для переобрання його голови. Активісти докопалися, що Олександр Струков приймав присягу судді тільки 1990 року. Тобто виходить, що всі роки незалежності України суддею, головою суду була особа, яка не складала присягу судді! А все, що коїться із Ларисою Гольник, яскраво демонструє, наскільки деградувала судова система в Україні. Бути чесним суддею стало професійно та фізично небезпечно.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Удостоєно найкращих
Читати
Гроші — по факту
Читати
В непочесних лідерах
Читати
Дрібні не потрібні
Читати
Терпець уривається
Читати
Небезпечна вода
Читати
Iще вище
Читати
На порозі нової епідемії?
Читати
Фронт на дорогах
Читати
Кажуть, що перезимуємо
Читати
Iз правами людини проблеми
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове