Архів
Вівторок,
28 листопада 2017 року

№ 93 (19538)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Політична криза

НІМЕЧЧИНА. Партія Ангели Меркель погодилась на створення великої коаліції із соціал-демократами.

Докладніше...
Атака на мечеть

ЄГИПЕТ. У мечеті на півночі Синайського півострова здійснено теракт.

Докладніше...
Жодних поступок корупціонерам

РУМУНІЯ. У Бухаресті відбулась акція протесту проти корупції.

Докладніше...
Партнерство задля успіху

АВСТРІЯ. У Відні стартувала 17-та сесія Генеральної конференції ЮНІДО.

Докладніше...
Гинуть діти

СИРІЯ. Урядові війська та їхні російські союзники завдали авіаудару по селищу Аль-Шафа.

Докладніше...
Проти тероризму

У САУДІВСЬКІЙ АРАВІЇ заснували ісламський антитерористичний альянс.

Докладніше...
Нове пришестя вірусу

ПІВДЕННА КОРЕЯ. Зафіксовано спалах пташиного грипу.

Докладніше...
Прокинувся через піввіку

ІНДОНЕЗІЯ. На острові Балі через виверження вулкану Агунг порушилося міжнародне авіасполучення.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Сигнал тривоги

Дивний збіг обставин

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Протягом двох місяців біля Смолинського торфозаводу — філії ДП «Чернігівторф» — черги бажаючих з усієї України придбати дешевий і високоякісний торфобрикет. А завод простоює. Причиною цього є постійні перепади напруги у електромережі.

«ОСТАННІМ часом ми не можемо виробляти торфобрикет у належній кількості, — бідкається директор Смолинського торфозаводу Валентина Огієнко. — Маємо достатньо сировини, кваліфікованих робітників. Щоправда, у нас застаріле обладнання: за останні два десятиліття держава не інвестувала в підприємство ані копійки. Але ми його ремонтуємо, воно працює. Проблема не в устаткуванні, а в тому, що призводить до його поламок».

Понад два місяці обладнання виробничого цеху виходить з ладу через систематичні перепади напруги електроенергії. Такого, кажуть працівники-«старожили», вони не пригадують за всі тридцять років існування заводу. Звісно, відімкнення струму траплялись, але енергетики про це попереджали завчасу. Тож можна було зупинити прес і залити маслом матриці. Тепер це відбувається хаотично, а тим часом стрибки напруги навіть у частку секунди призводять до поламок преса, вага якого близько 50 тонн. З огляду на такий стан справ у керівництва держпідприємства виникла підозра, що все це подібне до диверсії.

Такої ж думки, зокрема, і начальник брикетного цеху Микола Мойсеєнко, який зі своїми підлеглими не встигає відмивати від мазуту обличчя та руки. «Вчора запустили новий матричний канал, а через двадцять хвилин знову стрибок напруги, — обурюється він. — Таке враження, що за нами хтось стежить і смикає за вимикач, як тільки ми все полагодимо».

Смолинський торфозавод, як і все селище, під’єднаний до трансформаторної підстанції, розташованої у військовому містечку Гончарівське. Її потужності завжди вистачало для всіх. Завод чи не найбільший споживач електрики — щомісячні рахунки за неї становлять тут 300-350 тисяч гривень. Коли запустять другий прес, то і кількість кіловат-годин, і плата за них суттєво зростуть. Здавалося б, ПАТ «Чернігівобленерго» має бути зацікавлене у такому солідному платоспроможному клієнтові. Та щось стосунки не складаються. Керівництво Смолинського торфозаводу кілька разів письмово просило енергетиків допомогти. Приїздили спеціалісти, встановили реле, але чомусь не зафіксували стрибків напруги, хоча вони мали місце й за їхньої присутності. Обговорення стану справ у Чернігівській обласній раді теж не увінчалося позитивним результатом. Ситуація не змінилася, швидше, навпаки! Директор заводу переконана, що провина за це лежить безпосередньо на постачальниках електроенергії.

Від вимушеного простою підприємство зазнає величезних збитків: за два місяці втрачено понад два мільйони гривень. Хто їх компенсує заводчанам, як і втрату іміджу та партнерів, з котрими керівництво не укладає контрактів, бо не впевнене у стабільній роботі заводу?

Кілька років тому дружний колектив Смолинського торфозаводу відбився від рейдерів із ТОВ «Терма-Груп», яке тісно співпрацює з луганськими комерційними структурами. Можливо, це просто збіг обставин, але нинішнє керівництво ПАТ «Чернігівобленерго» є також переселенцями з Луганська, як і їхні підлеглі з районних електромереж. Звісно, стверджувати щось зарано, та все ж таки…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Удостоєно найкращих
Читати
Гроші — по факту
Читати
В непочесних лідерах
Читати
Дрібні не потрібні
Читати
Терпець уривається
Читати
Небезпечна вода
Читати
Iще вище
Читати
На порозі нової епідемії?
Читати
Фронт на дорогах
Читати
Кажуть, що перезимуємо
Читати
Iз правами людини проблеми
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове