Архів
Вівторок,
28 листопада 2017 року

№ 93 (19538)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Політична криза

НІМЕЧЧИНА. Партія Ангели Меркель погодилась на створення великої коаліції із соціал-демократами.

Докладніше...
Атака на мечеть

ЄГИПЕТ. У мечеті на півночі Синайського півострова здійснено теракт.

Докладніше...
Жодних поступок корупціонерам

РУМУНІЯ. У Бухаресті відбулась акція протесту проти корупції.

Докладніше...
Партнерство задля успіху

АВСТРІЯ. У Відні стартувала 17-та сесія Генеральної конференції ЮНІДО.

Докладніше...
Гинуть діти

СИРІЯ. Урядові війська та їхні російські союзники завдали авіаудару по селищу Аль-Шафа.

Докладніше...
Проти тероризму

У САУДІВСЬКІЙ АРАВІЇ заснували ісламський антитерористичний альянс.

Докладніше...
Нове пришестя вірусу

ПІВДЕННА КОРЕЯ. Зафіксовано спалах пташиного грипу.

Докладніше...
Прокинувся через піввіку

ІНДОНЕЗІЯ. На острові Балі через виверження вулкану Агунг порушилося міжнародне авіасполучення.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Екологічна панорама

Операція «Стоп-вугілля»

Михайло ГУБАШ.

НА КЛІМАТИЧНИХ переговорах ООН у Бонні (ФРН), що тривали з 6-го по 17 листопада, найгучнішою заявою став намір 27 країн і регіонів повністю відмовитися від споживання вугілля та перейти на відновлювані джерела енергії (ВДЕ) до 2030 року.

Глобальний альянс післявугільної енергетики (GlobaAlliance to Power Past Coal) започаткували Великобританія і Канада. До нього вже приєднались Італія, Мексика, Нова Зеландія, Фінляндія, Франція, Австрія, Швейцарія, ряд африканських країн та окремих штатів США. Хоча у світі з вугілля виробляється 40% електроенергії, через поширення кліматичної політики і економічні причини воно втрачає позиції: за останні сім років 448 компаній вийшли з вугільного бізнесу. «Чорне золото» вважається найбільш «брудним» та шкідливим викопним паливом з точки зору впливу на здоров’я населення, збільшення викидів парникових газів та споживання водних ресурсів. Щороку од вугільного забруднення помирає близько мільйона людей. Час покласти цьому край.

А Трамп — проти

ПІД ЧАС проведення Кліматичної конференції у Бонні на вулиці вийшли тисячі демонстрантів у карнавальних костюмах. Вони вимагали рішучіших дій у боротьбі з глобальним потеплінням. Багато плакатів та сценок висміювали президента США Дональда Трампа, який заявив про вихід Сполучених Штатів із Паризької кліматичної угоди.

Утім, американська делегація на саміті в Бонні була присутня. Кампанія «Клятва Америки», організована силами великого бізнесу та частиною політиків регіонального рівня, запущена у червні, дістала велику підтримку. Один із її натхненників, колишній мер Нью-Йорка Майкл Блумберг, уже в Бонні пожертвував 50 млн доларів на підтримку зусиль зі зменшення глобальної залежності від вугілля. Ініціативу схвалюють 20 американських штатів і понад 50 великих міст. «Ми хочемо дати зрозуміти, що, незалежно від міжнародної політики, багато хто з нас у США продовжує працювати над такою важливою темою. як проблема зміни клімату», — сказав мер Девенпорта Френк Кліпш. За сукупним бюджетом ця робоча група поступається тільки економікам США і Китаю, проте її члени зізнаються: повноцінна робота неможлива без ініціатив на федеральному рівні.

I Путін — теж. Та й Порошенко з Ердоганом...

РОСІЯ є однією з небагатьох країн, які не ратифікували Паризької кліматичної угоди. Науково-дослідна група «Climate Action Tracker» зарахувала РФ до списку країн із катастрофічно неадекватною кліматичною політикою.

«Президент Путін, схоже, відступив від своєї стурбованості проблемою зміни клімату, повернувшись до скептичніших коментарів», — відзначають аналітики. Вони дійшли висновку, що РФ, а також Україна, Чилі, США, Туреччина та Саудівська Аравія тягнуть світ до потепління — кризової позначки 4ОС. Екс­перти присвоїли цим державам «чорну кліматичну мітку». Водночас зі списку «кліматично неадекватних» викреслено Канаду, ПАР, Австралію та Аргентину.

Сила вітру і сонця

«ЧИСТА» енергетика Китаю, частка якої у країні перевищила 35%, стала потужнішою за всю російську електроенергетику.

Включно з електростанціями (339 ГВт) і біоенергетикою (14,23 ГВт) у Піднебесній виробляється 630 ГВт потужностей на основі ВДЕ. Восени поточного року встановлена потужність китайської вітроенергетики сягла 157 ГВт, сонячної — 120 ГВт. Сумарно це перевищую показники всієї електроенергетики Росії: на початок 2017-го загальна встановлена потужність електростанцій Єдиної Енергетичної Системи РФ становила 236,34 ГВт.

А як із чорним золотом у нас?

УКРАЇНА має великий парк старих вугільних електростанцій, середній вік яких — 45-50 років. Вони характеризуються вкрай низькими техніко-економічними показниками та високими питомими викидами СО2 через низьку ефективність. Крім того, ці підприємства не відповідають нормам обмежень токсичних викидів в атмосферу, які, згідно з Договором про Енергетичне Співтовариство, Україна має імплементувати та виконувати вже з наступного року.

Внаслідок збройного конфлікту на Донбасі на половину вугільних електростанцій країни не здійснюються поставки проектного палива — антрациту, оскільки всі шахти з видобутку вугілля цього сорту опинилися на окупованій території. Внаслідок цього видобуток вугілля скоротився на понад удвічі — з 84 млн тонн у 2013 році до 40 млн у 2015-му та 29,5 млн тонн 2016-го, причому частка видобутку на державних шахтах зменшилася з 29 до 17%.

Світова тенденція до згортання вугільної енергетики і перехід на ВДЕ є дуже важливим сигналом для України. Подібний підхід до формування національної енергетичної політики зміг би суттєво поліпшити екологічну ситуацію та гарантувати енергетичну безпеку держави.

Оце так вітряки!

ШОТЛАНДІЯ за останні 15 років частку відновлюваних джерел енергії в структурі електрогенерації збільшила з 10 до 60%.

Більше того: країна з населенням 5,3 млн чоловік досягла цільових показників щодо викидів на 2020 рік на п’ять років раніше, ніж передбачалось, і має намір зберегти таку тенденцію. Тепер у планах тамтешнього уряду — забезпечити стовідсоткове виробництво електрики за рахунок ВДЕ до... 2020 року! Багато в чому це стане можливим завдяки побудові вітрових електростанцій потужністю 500 МВт. Прикметно, що перехід Шотландії на ВДЕ вдався без наслідків для держбюджету і фінансових втрат завдяки розвитку новітніх технологій. Таке досягнення доводить, що більше нема потреби обирати між екологічними та економічними міркуваннями.

Блакитне паливо з кіптявою

ОСТАННІМ часом багато і цілком слушно говорять про шкоду вугілля для екології і клімату. Дехто пропонує його як замінник природного газу, мовляв, він «чистий», принаймні менш шкідливий.

Проте з’ясувалося, що екологічні переваги блакитного палива можуть виявитися звичайнісіньким міфом. Так, нове «шокуюче» дослідження, на яке посилається американське видання «ThinkProgress», показує, що викиди метану внаслідок діяльності газової та нафтової промисловості тільки у Нью-Мексико «еквівалентні кліматичному впливу приблизно 12 вугільних електростанцій». Інша доповідь, британських дослідників, показує, що природний газ не відіграє «категорично жодної ролі» у справі боротьби з глобальним потеплінням.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Удостоєно найкращих
Читати
Гроші — по факту
Читати
В непочесних лідерах
Читати
Дрібні не потрібні
Читати
Терпець уривається
Читати
Небезпечна вода
Читати
Iще вище
Читати
На порозі нової епідемії?
Читати
Фронт на дорогах
Читати
Кажуть, що перезимуємо
Читати
Iз правами людини проблеми
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове