Архів
Вівторок,
28 листопада 2017 року

№ 93 (19538)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Політична криза

НІМЕЧЧИНА. Партія Ангели Меркель погодилась на створення великої коаліції із соціал-демократами.

Докладніше...
Атака на мечеть

ЄГИПЕТ. У мечеті на півночі Синайського півострова здійснено теракт.

Докладніше...
Жодних поступок корупціонерам

РУМУНІЯ. У Бухаресті відбулась акція протесту проти корупції.

Докладніше...
Партнерство задля успіху

АВСТРІЯ. У Відні стартувала 17-та сесія Генеральної конференції ЮНІДО.

Докладніше...
Гинуть діти

СИРІЯ. Урядові війська та їхні російські союзники завдали авіаудару по селищу Аль-Шафа.

Докладніше...
Проти тероризму

У САУДІВСЬКІЙ АРАВІЇ заснували ісламський антитерористичний альянс.

Докладніше...
Нове пришестя вірусу

ПІВДЕННА КОРЕЯ. Зафіксовано спалах пташиного грипу.

Докладніше...
Прокинувся через піввіку

ІНДОНЕЗІЯ. На острові Балі через виверження вулкану Агунг порушилося міжнародне авіасполучення.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • З літопису наших днів

Притча про Сергієнків

Микола ЯСЕНЬ.

Дніпропетровська область.

Минулої осені фермерське господарство «Фенікс-Агро» офіційно зареєструвало 77 земельних паїв, переданих йому в оренду селянами Березового. Частину з них засіяли озимими, а решту навесні соняшником. Проте вирощений урожай господарникам не дали зібрати, це по-грабіжницьки зробило товариство «Маяк».

ПОЧАТОК цього конфлікту сягає 1999 року. Саме тоді в державі затіяли аграрну реформу, попередньо довівши до банкрутства колишні колгоспи-КСП. Серед них був і «Маяк», керівництво якого розбіглося. Федір Сергієнко, який працював тут увесь вік, у свої 60 років узявся рятувати господарство. Дізнавшись про це, його двоюрідні племінники Анатолій та Леонід Сергієнки запропонували записати останнього в засновники відроджуваного «Маяка», наділивши йому 55% акцій. Федір Герасимович погодився, сподіваючись, що Леонід, який мав фабрику з виготовлення шпалер, стане одним з інвесторів. Родинний бізнес — це добре. Небіж одразу перерахував триста тисяч гривень, які допомогли зібрати і перевезти врожай, посіяти озимі. Щоправда, ложкою дьогтю стало те, що тієї ж осені Леонід зажадав негайно все до копійки повернути. Надалі вкладати гроші у розвиток господарства він відмовився. Відтак забув про дядька на цілих шістнадцять років.

За цей час Федір Сергієнко спромігся не просто зберегти «Маяк», а й зажив слави дбайливого господарника. Його товариство — єдине в окрузі — продовжувало займатися тваринництвом. Пристойні врожаї та потужний машинно-тракторний парк сприяли тому, що в касі завелися гроші, які Федір Сергієнко витрачав, як кажуть, із розумом. Тож усякого добра у господарстві надбали більш ніж на сто мільйонів.

Торішньої осені Федір Герасимович готувався відзначити своє 75-річчя. Аж раптом головний співзасновник Леонід Сергієнко затребував від нього звіт про роботу. Здивувало те, що бухгалтера й інженера «Маяка» до свого кабінету запросив не він, а його дочка Олена Павелко. Родичів вона зустріла негостинно: звеліла залишити мобільні телефони у приймальні й не говорити голосно. Мовчки показала папірець із цифрою 20 і зажадала письмової згоди. Це означало, що буцімто «Маяк» завинив Леонідові Сергієнку 20 млн грн, які необхідно негайно виплатити. У разі відмови... господарства не стане. Марно головбух Світлана Цис (дочка Федора Сергієнка) пояснювала, що таких грошей у них немає. О. Павелко залучила до розмови «юриста» — кремезної статури молодика, який почав залякувати жінку. Під тиском Світлана таки написала розписку, що повернуть гроші...

Федір Сергієнко негайно подав скаргу до Нацполіції. Проте стражі правопорядку не дали цій справі ходу: мовляв, не знайшли свавілля і шантажу. Далі події розвивалися так. Коли жителям Березового видавали орендну плату, прибули молодики з автоматами. Разом з ними була і Олена Павелко, яка намірялася провести збори засновників «Маяка», щоб скинути з посади директора Федора Сергієнка. Та в неї нічого з цього не вийшло. Тоді вона вдалася до хитрощів: одну із засновниць-пенсіонерок якось-таки вмовила розписатися у своєму опитувальному листі, вирішивши, що цього достатньо (у батька, мовляв, 55 відсотків акцій), аби директором «Маяка» призначити його брата — Анатолія Сергієнка.

Почувши таке, селяни обурилися. Не зволікаючи, 77 власників земельних ділянок Березового за обопільною згодою розірвали договори оренди з «Маяком», а навзамін уклали їх із новоствореним фермерським господарством «Фенікс-Агро», яке очолив син Федора Сергієнка Віктор.

Звісно, з таким поворотом справи Сергієнки-племінники не змирилися. Влітку Віктор Сергієнко отримав копію наказу Міністерства юстиції щодо скасування рішення про державну реєстрацію 77 земельних паїв ФГ «Фенікс-Агро». Тобто новоспечений директор ТОВ «Маяк» А.Г. Сергієнко вирішив забрати у родича землі, передані йому людьми з власної волі. Міністерська комісія з розгляду скарг, попри те, що створена саме для того, аби приводити рейдерів до тями, задовольнила апетити Сергієнка-племінника, повернувши спірні паї ТОВ «Маяк». Поза увагою правників лишилося те, що сім із них належать самому Вікторові Сергієнку, його батьку, матері, сестрі, дружині, тестю й тещі. Наказ про скасування чомусь підписав заступник міністра юстиції з європейської інтеграції С. Петухов. Як відомо, на це право мають тільки міністр і його перший заступник. Далі виявилося, що засідання міністерської комісії датоване 13 червня, хоча у графіку їх проведення на сайті Департаменту державної реєстрації цього числа не передбачалося. Тобто «збіговисько» (інакше й не назвеш!) провели таємно, щоб ніхто йому не міг завадити.

Таким чином, з участю працівників Міністерства юстиції було вчинене рейдерське захоплення ділянок землі, які перебувають в оренді ФГ «Фенікс-Агро». При цьому були порушені низка статей Закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно» та інші документи.

Віктор Сергієнко подав до міністерства запит-скаргу: чому засідання комісії 13 червня відбулося без попереднього внесення в розклад, як це має бути? Відтак на офіційному сайті Департаменту держреєстрації з’явилося... оголошення про засідання 13 червня. Заднім числом! Навіч незаконне втручання у роботу автоматизованої системи. Хто здійснив підробку і як за це буде покараний? Відповіді на ці запитання з міністерства не надійшли досі.

Хоча у судовому порядку договори оренди паїв з ФГ «Фенікс-Агро» не визнано недійсними, це не завадило судді Бабушкінського райсуду Юрієві Сліщенку та слідчому районного відділення Нацполіції Максимові Рябих накласти на них арешт. І знову не обійшлося без фальсифікації. Заборони слідчий домігся у день, коли перебував у Києві у відрядженні. І це ще не все. М. Рябих діяв у рамках кримінального провадження за фактом того, що колишні посадові особи «Маяка» всі 16 років своєї діяльності нібито зловживали службовим становищем. Про це «співали» й Сергієнки-племінники, подавши зустрічну заяву, в якій запевняли, що їхній дядько скоїв купу злочинів. «Мало не рік аудитори копають крамолу на Федора Герасимовича, але накопати нічого не можуть, тож справа ця безперспективна», — переконаний юрист Костянтин Товстий. Але племінники повірити не можуть, що їхній дядько — людина честі. Хоча справа за фактами зловживань і вигадана, вона стала підставою заборонити фермерському господарству «Фенікс-Агро» на своїх орендованих паях зібрати насіння соняшнику.

Особливо лютує нинішній директор «Маяка» Анатолій Сергієнко. Він не може заспокоїтися навіть після того, як 75 власників паїв звернулися до нього із колективною заявою, в якій запевнили, що ні Федір Герасимович, ні його син Віктор ніяких незаконних дій не чинили, що селяни з власного бажання уклали нові угоди оренди з ФГ «Фенікс-Агро» і не хочуть повертатися до «Маяка». На думку селян, Сергієнки-племінники — не господарі. Їхня жадоба переважає над усім. Їм байдуже, що своїм арештом-забороною зібрати соняшник нанівець звели селянську працю. Вони ладні знищити і посіви з корінням, як і одну із гідних сімей фермерів.

І таки восени соняшник, вирощений стараннями Віктора Сергієнка, мокрий від рясних дощів, зібрав його родич — Анатолій. Він намагався пояснити селянам, що це не він забороняв молотити врожай, а Міністерство юстиції. Та не переконав.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Удостоєно найкращих
Читати
Гроші — по факту
Читати
В непочесних лідерах
Читати
Дрібні не потрібні
Читати
Терпець уривається
Читати
Небезпечна вода
Читати
Iще вище
Читати
На порозі нової епідемії?
Читати
Фронт на дорогах
Читати
Кажуть, що перезимуємо
Читати
Iз правами людини проблеми
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове