Архів
П’ятниця,
24 листопада 2017 року

№ 92 (19537)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша пошта
  • За рубежем
Історична перемога правосуддя

СЕРБІЯ. Ратка Младича засудили до довічного ув’язнення.

Докладніше...
Змусили піти

СИРІЯ. Росія заявила про завершення військової операції у цій країні.

Докладніше...
Подвійні американські стандарти

ПАЛЕСТИНА заморозила всі офіційні контакти зі США.

Докладніше...
Знешкодили терористів

ГРУЗІЯ. У Тбілісі завершилася спецоперація з затримання іноземців, підозрюваних у міжнародному тероризмі.

Докладніше...
Рікою ллється кров

ІРАК. У північному місті Туз-Хурмату стався теракт.

Докладніше...
Обійшли монополіста

ПОЛЬЩА купуватиме газ у США.

Докладніше...
Утрачена надія

АРГЕНТИНА. Надії на порятунок екіпажу субмарини «Сан-Хуан» уже немає.

Докладніше...
Ера електромобілів

КИТАЙ. Жителі країни масово пересідають на електромобілі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Полтавщина

Чиї тепер родовища?

Маргарита БІЛИК.

ОБЛАСТЬ належить до нафтогазоносних регіонів й узагалі багата на ресурси. Саме тут знаходяться Будищансько-Чутівська, Оболонська та Писарівська газоносні площі — донедавна єдині ліцензійні у розпорядженні «Нафтогазу». За п’ять років підготовчих робіт НАК вклав у них понад 600 млн грн. Державна служба геології і надр за клопотанням депутатів облради анулювала спецдозволи «Нафтогазу» на користування ними. Формальним приводом для такого рішення стало невиконання програми робіт на родовищах. У НАК виправдовуються несвоєчасним затвердженням урядом фінплану компанії, через що й відбувався збій.

Погода підвела

ЩЕ ЗБИРАЮТЬ урожай цариці полів: за інформацією Мінагро­проду, станом на 16 листопада впорали 450,3 тис. га (77% до прогнозу), з яких намолочено 2,2 млн т зерна кукурудзи за середньої врожайності 4,8 т/га. Утім, згідно з даними опитування аграріїв, проведеного інформагентством «АПК-Інформ», вродило на близько 30% менше. Дивуватися нічого: погода під час дозрівання качанів була спекотною та посушливою. Хоча, на щастя, критичного зниження врожайності немає.

Розбудовують інфраструктуру

ДЕПАРТАМЕНТ Державної архітектурно-будівельної інспекції у жовтні зареєстрував 475 дозвільних документів: 266 повідомлень про початок підготовчих та будівельних робіт, 143 декларації про готовність об’єкта до експлуатації, 40 дозволів на будівництво та 26 сертифікатів. Завершено реконструкцію важливих інженерних споруд і мереж у Зіньківському, Хорольському, Машівському районах та обласному центрі, запланували ремонти у ряді медичних закладів, шкіл та автошляхів, зокрема на відрізках доріг місцевого значення Гадяч — Миргород і Бакумівка — Зубівка.

У цукроварів гаряча пора

В ОБЛАСТІ працює п’ять цукрозаводів, три з яких (Кобеляцький, Ланнівський та Новооржицький) уже майже завершують сезон. Станом на середину листопада перероблено 1 млн 279 тис. т сировини, одержано 193 тис. т солодкого продукту. Загалом у регіоні валовий збір цукрових буряків очікується на рівні 1,4 млн т за середньої врожайності 39 т/га.

Увага: сказ!

НАВЕСНІ було проведено масштабну двоетапну кампанію: в лісових масивах розкладено у вигляді принад пероральну вакцину проти сказу для м’ясоїдних диких тварин, кошти на яку надав обласний бюджет. Однак захід, на жаль, не справив очікуваного ефекту: наприкінці року зафіксовано небезпечну тенденцію до збільшення майже втричі випадків захворювання на сказ порівняно з 2016-м. Що, відповідно, негативно позначилося на людях. За інформацією Полтавського обласного центру лабораторних досліджень МОЗ, лише в жовтні постраждали 26 осіб (втричі більше, ніж за аналогічний період торік), двоє з яких після укусів хворих тварин померли. Людей закликають не контактувати з бездомними та дикими чотирилапими, уникати місць, де вони водяться, й бути уважними та обережними.

Готуються до реформи

ПОЛТАВЦІ уже починають укладати декларації з медиками, не чекаючи набуття чинності закону про медреформу. Сімейних лікарів обрали майже 900 пацієнтів. Загалом станом на середину листопада в електронній системі охорони здоров’я eHealth зареєструвалися 18 медзакладів та 130 лікарів.

Моторками зась

ІЗ 15 листопада в області офіційно закрилася навігація. Відповідно діє заборона для моторних човнів на пересування водоймами.

Грип іще не лютує

ЯК ПОВІДОМЛЯЄ Полтавський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я, протягом першого тижня листопада на ГРВІ занедужало понад 5,7 тис. осіб. Найвразливіші — діти: їх загрипувало 3807 (66% від усіх хворих). Утім, для паніки, заспокоюють медики, приводу нема: показник захворюваності на 27% менший від епідемпорога. Хоча розслаблятися не варто: хворіти, по-перше, дуже небезпечно, а по-друге, дорого. Так що зміцнюйте по можливості організм, дотримуйтеся застережень лікарів і вдягайтеся тепло.

Сліпа Феміда

ЗГІДНО з даними патрульної поліції обласного центру, протягом нинішнього року співробітниками було складено майже тисячу протоколів за фактом кермування транспортним засобом у нетверезому стані (як відомо, водії у стані алкогольного та наркотичного сп’яніння є справжнім бичем нашого часу й спричиняють левову частку ДТП, часто з трагічними наслідками). Однак кожен четвертий горе-шофер уникнув відповідальності, бо його справа була закрита судом. Цифри вражаючі в самій лише Полтаві. А скільки таких випадків по регіону і всій країні...

Лідери й аутсайдери

ОДНЕ з найбільших міст області — Кременчук — зайняло восьме місце в «Рейтингу прозорості 100 міст України», укладеному антикорупційною організацією «Transparency InternationaУкраїна» спільно з Інститутом політичної освіти. Населені пункти аналізували щодо обсягу наданих відомостей громадянам, якість превентивних заходів із боротьби із корупцією та відкритість стосовно осіб, які хочуть знати інформацію. Очолює рейтинг Львів, далі йдуть Кропивницький, Івано-Франківськ, Миколаїв, Київ, Червоноград, Ніжин. Полтава пасе задніх, розташувавшись на 70-й позиції.

Зберегти неоціненну спадщину

ПОБЛИЗУ села Більськ Котелевського району розташоване унікальне городище площею 4 400 гектарів (довжина валів — 33 833 метри), яке є центром Ворсклинської групи пам’яток скіфського часу й найбільшим укріпленням згаданого історичного періоду в Східній Європі. На його території діє Історико-культурний заповідник «Більськ». Облдержадміністрація збирається реконструювати його за міжнародними стандартами, аби дати імпульс для розвитку туристичної галузі. Зокрема, облаштувати оглядові майданчики, встановити вказівники руху до нього та карти з туристичними маршрутами. А найголовніше — відкрити на території заповідника музей. Приміщення під нього вже є. Також, за проектом програми розвитку археології до 2020 року, планується виділити кошти на поліпшення умов роботи працівників об’єкта, придбати службове житло та автомобілі й організувати проведення щорічного етнофестивалю.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вимушені емігрувати
Читати
Отакої...
Читати
Революція не вибухне. Поки що
Читати
Мільйони в обмін на ліс
Читати
Зброю вже купуємо
Читати
Молодь зневірилась
Читати
Особливо цінні працівники
Читати
Дороги вбивають
Читати
Неіснуючі затрати
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове