Архів
П’ятниця,
24 листопада 2017 року

№ 92 (19537)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша пошта
  • За рубежем
Історична перемога правосуддя

СЕРБІЯ. Ратка Младича засудили до довічного ув’язнення.

Докладніше...
Змусили піти

СИРІЯ. Росія заявила про завершення військової операції у цій країні.

Докладніше...
Подвійні американські стандарти

ПАЛЕСТИНА заморозила всі офіційні контакти зі США.

Докладніше...
Знешкодили терористів

ГРУЗІЯ. У Тбілісі завершилася спецоперація з затримання іноземців, підозрюваних у міжнародному тероризмі.

Докладніше...
Рікою ллється кров

ІРАК. У північному місті Туз-Хурмату стався теракт.

Докладніше...
Обійшли монополіста

ПОЛЬЩА купуватиме газ у США.

Докладніше...
Утрачена надія

АРГЕНТИНА. Надії на порятунок екіпажу субмарини «Сан-Хуан» уже немає.

Докладніше...
Ера електромобілів

КИТАЙ. Жителі країни масово пересідають на електромобілі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Буряк звичайний

Олександр КУРДЮК,

кандидат біологічних наук.

ЦЕЙ ОБОВ’ЯЗКОВИЙ компонент національної страви — борщу — є до того ж досить універсальним лікарським засобом. Окрім того, що допомагає організмові на Новий рік у «шубах» і «вінегретах», буряк може бути корисний і сам по собі. Відомий понад двісті років у харчуванні українців, він став незамінним складником асортименту сільських городів, дачних грядок і полиць холодильників. Сортів існує безліч, так само, як і рецептів використання буряків із лікувальною метою.

Наявність значної кількості біологічно активних речовин зумовлює цінність цього коренеплоду, оскільки цукри різного складу, органічні кислоти, пектини, білки, вітаміни А, В, С, РР, мікро- та макроелементи (магній, калій, кальцій, залізо, хлор, сірка, мідь, натрій, йод, цинк та інші) роблять буряк бажаним продуктом на столі людей із різними захворюваннями.

Для лікування і профілактики багатьох проблем організму застосовуються не тільки коренеплоди, а й сік, що стимулює діяльність шлунка і кишківнику, виводить холестерин і зміцнює кровоносні судини, регулює обмін речовин, поліпшує зір і функції деяких залоз організму. Він є протизапальним, загоює рани, має позитивний уплив при хворобах печінки, щитоподібної залози, гіпертонії, атеросклерозі, аритмії, допомагає перетравлювати їжу в шлунку, розслаблює спазми судин, є протипухлинним протектором, активізує роботу мозку, уповільнює старіння й утворення злоякісних пухлин. Квашений і варений буряк — це найсмачніші ліки у багатьох випадках.

Розрізняють три види буряків — цукровий, столовий і кормовий, кожен із яких має свої особливості. Чимало їхніх сортів різняться формою, кольором, розміром, смаковими властивостями, врожайністю та скоростиглістю. Традиційно вони споживаються у вигляді салатів, вінегретів і борщу.

Зварений столовий буряк у рівних пропорціях із чорносливом є надійним засобом профілактики і регулювання сольового обміну, має властивості жовчо- та сечогінного засобу, перешкоджає надходженню надлишків холестерину. Дуже добрим помічником організму буде суміш однієї частини бурякового, однієї — морквяного і двох частин селерового соку.

У разі наявності доброякісних пухлин і виразок рекомендують прий­мати двічі на день по 100 грамів звареного коренеплоду. Подрібнені буряк або його листя прикладають до опухлостей та виразок на шкірі; з подібною метою використовують і компреси зі свіжого соку. Свіжим листям, прикладеним до чола, гамують головний біль. Цього можна досягти і компресом із подрібненого листя чи коренеплоду.

Застудні явища, що супроводжуються закладанням носа, лікують свіжими частинками буряка, котрі вставляються в кожну ніздрю, або ж із допомогою тампонів, змочених сирим буряковим соком чи відваром із коренеплодів. Така процедура може бути доповнена промиванням носа тим же соком і відваром.

При ангіні та фарингіті помічне полоскання горла 5-6 разів протягом дня із розрахунку чайна ложка слабкого оцту на півсклянки бурякового соку. При отиті закапують відвар буряка — 2-3 краплі у кожне вухо.

Для пониження тиску радять уживати печений чи варений буряк у дозах 100-150 грамів, ефект з’являється через 30-40 хвилин. Можна використовувати й свіжий сік, попередньо відстояний протягом півтора-двох годин. Його об’єм підбирається індивідуально починаючи із чайної ложки до 100 мл. Можна приймати разом із медом (приблизно 4:1), що значно корисніше для організму. Цей же рецепт допоможе і при недокрів’ї (столова ложка 4-5 разів протягом дня). Однак слід ураховувати проносні властивості свіжого соку, котрий разом із відвареним коренеплодом можна рекомендувати при запорах (до 50 г натщесерце).

Загальновідомою є порада жінкам пити буряковий сік щомісяця у критичні дні, змішуючи його з морквяним у пропорції 1:10, два-три рази на день по півсклянки такої суміші. З настанням клімактеричного періоду рекомендують приймати по 80-100 мл указаної суміші разом із медом тричі на день. Вагітним більш підійде печений коренеплід, що збагачує кров киснем, або ж приготовлений у пароварці. Чоловікам після 50 варто звернути увагу на страви з буряком для профілактики аденоми простати.

При гепатиті слід уживати суміш чайної ложки соку і такої ж кількості води двічі на день після їди. Захворювання печінки лікують натертим свіжим буряком (100 грамів) натщесерце або ж вищезгаданою сумішшю бурякового і морквяного соків у співвідношенні 1:2 тричі на день по 100 мл. Існує народний метод очищення печінки, котрий полягає в тому, що поєднується прийом протягом дня трьох склянок бурякового соку з наступним прогріванням печінки з допомогою грілки. Однак у цьому разі незайвим буде порадитися з лікарем.

При діабеті вживають по 50 мл свіжого соку столового буряка три-чотири рази на день.

Для зняття болей у суглобах і попереку використовують компреси із свіжоподрібненого листя, а зимової пори — компреси із перетертого буряка кімнатної температури.

Відвар і сік буряка застосовують для загоювання ран і тріщин на ногах, виведення бородавок, пігментних плям на шкірі та прополіскування волосся.

І наостанок пропонуємо приготувати квас із буряка, що допоможе поповнювати організм корисними елементами та тримати всю шлунково-кишкову систему в тонусі. Для цього знадобиться кілограм натертих буряків, залитих водою в трилітровій банці, та шматок житнього хліба. Через 5-7 днів бродіння у теплому місці квас буде готовий.

Протипоказання. Існує ряд обмежень, при яких продукти з буряком не рекомендуються. Це вживання цукрового чи кормового буряка при діабеті, соку при гастриті, вареного і сирого коренеплоду при остеопорозі, каменях у сечових шляхах, при схильності до алергії та у разі пониженого тиску.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вимушені емігрувати
Читати
Отакої...
Читати
Революція не вибухне. Поки що
Читати
Мільйони в обмін на ліс
Читати
Зброю вже купуємо
Читати
Молодь зневірилась
Читати
Особливо цінні працівники
Читати
Дороги вбивають
Читати
Неіснуючі затрати
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове