Архів
П’ятниця,
24 листопада 2017 року

№ 92 (19537)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша пошта
  • За рубежем
Історична перемога правосуддя

СЕРБІЯ. Ратка Младича засудили до довічного ув’язнення.

Докладніше...
Змусили піти

СИРІЯ. Росія заявила про завершення військової операції у цій країні.

Докладніше...
Подвійні американські стандарти

ПАЛЕСТИНА заморозила всі офіційні контакти зі США.

Докладніше...
Знешкодили терористів

ГРУЗІЯ. У Тбілісі завершилася спецоперація з затримання іноземців, підозрюваних у міжнародному тероризмі.

Докладніше...
Рікою ллється кров

ІРАК. У північному місті Туз-Хурмату стався теракт.

Докладніше...
Обійшли монополіста

ПОЛЬЩА купуватиме газ у США.

Докладніше...
Утрачена надія

АРГЕНТИНА. Надії на порятунок екіпажу субмарини «Сан-Хуан» уже немає.

Докладніше...
Ера електромобілів

КИТАЙ. Жителі країни масово пересідають на електромобілі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • З приводу

Гримаси пенсійної реформи

Олена БЕГМА.

Пенсійна реформа принесла 10,5 мільйона співвітчизників «осучаснені» пенсії. Виплати «по-новому» стали болісним моральним ударом для тих українців на заслуженому відпочинку, які понад 30 років трудилися на державу, отримуючи за це несправедливо маленькі зарплати. До них належать, зокрема, працівники сільського господарства, медики, вчителі...

ТАКИХ громадян виявилося майже п’ять мільйонів — ледь не кожний другий пенсіонер в Україні. Всі вони у рамках «осучаснення» одержали менш ніж по 200 гривень доплати до мізерних пенсій. Ще 839 тисячам трударів із солідним стажем перепало до 300 гривень… Цю дещицю грошей, що не підкріплені реально працюючою економікою, безслідно проковтує інфляція.

Словом, тим, кому ніколи солодко не жилося, додалося лише гіркоти від образи. За нинішнього невпинного росту цін це принизлива подачка від держави, інакше й не скажеш. А надто після поширеного напередодні впровадження реформи листа-звернення до народу Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана. У ньому він запевняв, що тепер для колишніх трударів усе зміниться на краще. Словесного єлею не шкодував: «На превеликий жаль, сьогодні мільйони людей похилого віку, які все життя багато працювали, отримують пенсію, яка навіть не покриває найнагальніших потреб… Із цим неможливо миритись… Наш пріоритет — якість життя українців… Основна ідея запропонованої реформи проста: якщо людина чесно працювала все життя, вона має гарантовано отримувати гідну пенсію».

Реальність — багато обурених громадян, осудливий суспільний резонанс. Уряд мусив якось відреагувати. Підготовлено чергову партію інформаційної піар-локшини, яку днями навішав на вуха народу міністр соцполітики Андрій Рева. Він знову став сипати обіцянками. Мовляв, «уряд планує розробити механізм для підвищення пенсій людям, у яких великий трудовий стаж, але які через економічну ситуацію протягом усього життя отримували низькі зарплати і, як наслідок, нині мають низькі пенсії». Мовляв, чекайте...

Тим часом економісти опускають нас на грішну землю: у Пенсійному фонді бракує грошей навіть на підвищені виплати всім «ощасливленим». Щоби платити пенсії по-новому, знову доведеться запускати руку в держскарбницю, і без того не повну. Єдина можливість у влади «потягти» пенсійні виплати — це виконати завдання МВФ, яке навесні цього року оприлюднив глава його місії в Україні Рон ван Роден: «Український уряд має знайти спосіб зменшити приплив нових пенсіонерів до пенсійної системи і наростити надходження до Пенсійного фонду». Маніпуляції з пенсійним віком і страховим стажем, які пропонує започаткована реформа, саме і призведуть до того, що орієнтовно 1,2 мільйона українців із 3,7 мільйона майбутніх пенсіонерів не зможуть вийти на заслужений відпочинок упродовж найближчих п’яти років.

От такі маємо «великі соціальні досягнення».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вимушені емігрувати
Читати
Отакої...
Читати
Революція не вибухне. Поки що
Читати
Мільйони в обмін на ліс
Читати
Зброю вже купуємо
Читати
Молодь зневірилась
Читати
Особливо цінні працівники
Читати
Дороги вбивають
Читати
Неіснуючі затрати
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове