Архів
П’ятниця,
17 листопада 2017 року

№ 90 (19535)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Брюссель сердиться

ПОЛЬЩА. Європарламент запустив санкції проти країни.

Докладніше...
Brexit невідворотний

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Парламент призначив голосування щодо заключної угоди з Євросоюзом про вихід зі спільноти.

Докладніше...
Албанці свого домоглися

МАКЕДОНІЯ. Албанська мова стала другою офіційною в країні.

Докладніше...
Антикорупційний військовий путч

ЗІМБАБВЕ. У столиці Хараре армійські підрозділи здійснили антивладний переворот.

Докладніше...
Ядерна кнопка для Трампа

США. Вперше за 40 років конгрес почав розгляд повноважень президента щодо запуску ядерної зброї.

Докладніше...
Проти екстремістів у владі

АВСТРІЯ. У Відні тисячі людей протестували проти ультраправих в уряді.

Докладніше...
Полювання на невгодних

ТУРЕЧЧИНА. Влада оголосила про введення комендантської години на південному сході країни.

Докладніше...
Винуваті дощі та забудовники

ГРЕЦІЯ. Тривалі зливи спричинили потужну повінь в околицях Афін.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Будьмо обережні

Бізнес на вірі

Олена ГРИГОРЕНКО.

Нині в Україні секти з’являються мов гриби після дощу. Їхні «проповідники» пропонують нетрадиційне зцілення душі, що зазвичай являє собою суміш християнства, вегетаріанства, йоги, вчення про карму тощо.

НЕТРАДИЦІЙНИХ релігійних конфесій у нас уже сотні. Причому більшість із них — це сьогодні досить успішний бізнес, що приносить своїм організаторам надприбутки. Часом тих, хто найбільше піддається психологічному впливу, щоб досягли «просвітління», змушують жертвувати все своє майно задля блага общини і бездумно слідувати наказам «душпастирів». Такі люди нерідко виносять із хати останнє, зрікаються рідних. Тисячі зламаних доль і розбитих сімей по всій Україні — чи не найкрасномовніше тому свідчення.

Найчастіше люди приходять сюди просто з цікавості. І відразу опиняються під опікою досвідчених психологів і маніпуляторів. Кожного такого впійманого на гачок секти новачка тут готові вислухати і поспівчувати. Для початку навіть допомогти владнати деякі проблеми…

Саме з таких відвідин і почалося горе в одній львівській родині, в якій підростають двійко хлопчиків-погодків. 31-річний чоловік у відчаї: його 27-літня дружина потрапила під уплив «духовного наставника» з Рівного і тепер їздить до нього, а «задля блага церкви» виносить із сім’ї всі гроші. Читач назвав і ціни на «просвітління» у цій секті, яку регулярно відвідують понад два десятки чоловік: один день заняття — 300 гривень. Проте їхати туди належить щомісяця не менш як на тиждень. Ось рядки з листа: «Цей спритний чолов’яга 60 років геть забив дружині голову, ще й навіяв, що її родичі одержимі демонами».

Ще одна така псевдохристиянська секта «Богородичний центр», лідером якої є громадянин Росії, як він сам себе називає — Іоанн Береславський, нині вербує людей на Вінниччині. Її посланці дарують зустрічним книги і запрошують на семінар. Лекції проводять у приміщеннях бібліотек, маскуючись під просвітницьку діяльність. «Мама пішла, спершу там просто накупила книжок. Потім їй стали телефонувати нові «браття» і «сестри». Бачу, це затягує, бо вже почала жертвувати пенсію «на літературу», — повідомив читач.

За словами правоохоронців, які опікуються питаннями релігійних організацій, переживання людей за родичів не безпідставні. Адже у сектах відбувається 100-відсоткова психологічна обробка свідомості, що не має ніякого стосунку до жодної релігії чи віросповідання.

Більше того, деякі секти особисте збагачення своїх лідерів активно прикривають ще й суспільним життям: засновують гуртки проти наркоманії або за міцну родину, проводять шахові турніри у школах. Відомий факт: колись у Львові представники «Посольства Божого» навіть очолювали обласний осередок «Молодих регіонів». А зараз секти заходять в Україну під гаслом волонтерського служіння і допомоги бійцям АТО. Це дані з жовтневого звіту Європейської федерації центрів дослідження сект.

Експерти зазначають: поширенню таких сект в Україні сприяє і наше слабке законодавство. Це називається «свобода релігійних переконань» — ніхто не може заборонити нам ось так збиратися. Проблема і в тому, що люди віддають гроші добровільно, не з примусу. Все це так, але… Хто захистить уми і душі людей від затіяної проти них фактично тотальної психологічної війни?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Курити не по кишені
Читати
А зарплату отримують
Читати
Кому довіряє Донбас
Читати
Прикрашають, бо геть блідо
Читати
Реальні гроші з-за кордону
Читати
Почали запасатися
Читати
Поїхали...
Читати
Зазнають збитків
Читати
Америка інвестує
Читати
Ще й туди безвіз
Читати
Покинуті напризволяще
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове