Архів
П’ятниця,
17 листопада 2017 року

№ 90 (19535)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Брюссель сердиться

ПОЛЬЩА. Європарламент запустив санкції проти країни.

Докладніше...
Brexit невідворотний

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Парламент призначив голосування щодо заключної угоди з Євросоюзом про вихід зі спільноти.

Докладніше...
Албанці свого домоглися

МАКЕДОНІЯ. Албанська мова стала другою офіційною в країні.

Докладніше...
Антикорупційний військовий путч

ЗІМБАБВЕ. У столиці Хараре армійські підрозділи здійснили антивладний переворот.

Докладніше...
Ядерна кнопка для Трампа

США. Вперше за 40 років конгрес почав розгляд повноважень президента щодо запуску ядерної зброї.

Докладніше...
Проти екстремістів у владі

АВСТРІЯ. У Відні тисячі людей протестували проти ультраправих в уряді.

Докладніше...
Полювання на невгодних

ТУРЕЧЧИНА. Влада оголосила про введення комендантської години на південному сході країни.

Докладніше...
Винуваті дощі та забудовники

ГРЕЦІЯ. Тривалі зливи спричинили потужну повінь в околицях Афін.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Хмельниччина

Дійсно, дешевше. Та чи надійніше?

Устина ГРЕЧАНЮК.

ТЕРМІН експлуатації енергоблока №1 Хмельницької атомної електростанції закінчується в грудні 2018 року. Він стане шостим подібним об’єктом в Україні, строк експлуатації якого буде подовжено. За словами генерального директора ХАЕС Миколи Панащенка, вартість відповідних робіт становитиме 2,3 млрд гривень, що в 20 разів дешевше, ніж будівництво нових блоків. Під час їх проведення враховуватиметься і світовий, і вітчизняний досвід таких проектів. Під особливим контролем будуть заходи щодо посилення захисту енергоблоків ХАЕС від упливу екстремальних умов довкілля та підвищеної сейсмічної активності.

Тривалість додаткового строку експлуатації енергоблоків АЕС становить від 10 до 20 років і визначається за результатами виконання переоцінки безпеки в кожному конкретному випадку.

Здав батарейки — отримав цукерки

У МІСТІ Нетішин у рамках реалізації проекту «Люби природу, сортуй сміття — думай про своє майбутнє вже зараз» відбулась акція: кожен бажаючий міг обміняти відпрацьовану батарейку на цукерку. Зібрані старі акумулятори були відправлені на ліцензовані спеціальні підприємства для переробки. До речі, в обласному центрі вже давно працюють кілька пунктів збору небезпечних відходів, куди хмельничани здають негодящі батарейки, енергозбережні лампочки та термометри. У найближчих планах — відкриття таких пунктів, зокрема й мобільних, у всіх районах області.

Розшукуються робітники

ЗА ДЕСЯТЬ місяців поточного року послугами Хмельницької обласної служби зайнятості скористалися 34 тисячі безробітних громадян. Там інформують, що від початку року кількість роботодавців, які подали заявки на кваліфікованих працівників, збільшилася на 12,2%. Протягом січня-жовтня в базі даних служби зайнятості налічувалося близько 25 тисяч вакансій, із них більше як 90% припадає на робітничі професії. Великий попит на спеціалістів з металообробки, будівельників, працівників транспортної галузі. Не вистачає робочих рук в агропромисловому комплексі, сфері торгівлі та послуг. Крім того, є постійна потреба в робітниках найпростіших фахів — підсобниках, прибиральниках, двірниках, вантажниках.

Станом на початок листопада кількість зареєстрованих безробітних в області становила 8,6 тисячі осіб. На одну вакансію претендувало четверо чоловік. Середній розмір оплати праці, який пропонується в області, — 3709,5 гривні.

Поліцейський відділок їде у село

У КОЛИБАЇВСЬКІЙ ОТГ, що у Кам’янець-Подільському районі, запрацювала перша в Україні мобільна пересувна поліцейська станція. Обслуговуватиме вона 6 тисяч людей — населення семи сіл. Планується, що згодом діяльність станції пошириться і на Жванецьку тергромаду, яка нині формується.

Станція облаштована на базі мікроавтобуса «Форд Транзит». Оснащена сучасним обладнанням, вона зможе повноцінно автономно працювати як поліцейський відділок у віддалених населених пунктах. Водночас функціонуватиме для прийому громадян: люди зможуть подавати заяви, скарги, отримувати консультацію або довідку.

Хати чекають господарів

СЕЛО Чухелі, що у Волочиському районі, вважалося депресивним. Після входження його до складу Волочиської міської об’єднаної територіальної громади у людей з’явилася надія на краще. За словами першого заступника голови ОТГ Олександра Васильченка, план був насамперед вкластись грішми у найбідніші населені пункти. Спочатку в Чухелях збудували водогін, потім почали ремонтувати дороги. Незабаром у селі з’явилося нове робоче місце — працівник із благоустрою, до обов’язків якого належить обрізування дерев, підстригання газонів та узбіч, облаштування клумб і вивіз сміття. А ще в селі після тривалої перерви відновили освітлення вулиць. До речі, новенькі енергозбережні лампочки засяяли навіть там, де хати стоять пусткою. Селяни сподіваються, що у них все ж таки з’являться господарі.

Цікаво, корисно і по-сучасному

КОМАНДА учнів ЗОШ №17 м. Кам’янця-Подільського виграла всеукраїнський конкурс «Відкривай Україну», що проводився серед міст із населенням від 20 000 до 250 000 жителів. Півроку підлітки готувалися до його фінального етапу, що відбувсь у Києві. Головним завданням для учасників було підготувати проект, корисний для їхньої громади. «Боулінг і піцерія — ось увесь перелік закладів, куди може піти підліток після 18:00 у Кам’янці-Подільському, — констатує наставник команди Ірина Савель. — Хлопці і дівчата вештаються вулицями, збираються у підвалах, покинутих будівлях. У нас виникла ідея створити заклад, так зване антикафе, де вони б цікаво проводили час, розвивались і водночас не мали потреби витрачати на це батьківські гроші». Заклад поділять на різні тематичні зони сучасного молодіжного дизайну, зі зручними меблями. Для реалізації учнівського задуму від конкурсу «Відкривай Україну» призначать куратора, який допоможе підрахувати вартість проекту. Опісля будуть надані кошти на його реалізацію.

Хтось чубиться, а хтось мерзне

У ШЕПЕТІВЦІ зірвано опалювальний сезон. Газовики відмовлялися постачати блакитне паливо котельні через борги місцевих тепловиків за спожитий газ. Жителі міста виходили на акції протесту, перекривали автошляхи, виводили на пікети дітей, зверталися до Президента, але нічого не допомагало — оселі залишалися холодними. Насамкінець громадські активісти змусили працівників теплопостачальної компанії ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» піти на правопорушення — зірвати пломби на котельній і дати тепло. ПАТ «Шепетівкагаз» звинуватило останню у несанкціонованому підключенні та почало вимагати перекрити газ. Люди, які нарешті відчули потепління у квартирах, попередили, що «не дадуть відрізати газ». Водночас містяни обурюються: вони завжди вчасно сплачували за тепло. Чому ж мають відповідати за чиїсь борги? Тим часом віце-прем’єр Геннадій Зубко заявив, що звернення про неналежну підготовку до опалювального сезону чільниками Шепетівки та ще трьох міст будуть передані до ГПУ.

Активізувались шахраї

НАПРИКІНЦІ осені активізувалися телефонні шахраї. Останнім часом подоляни почали отримувати СМС-повідомлення начебто від інформаційної служби обласного управління ДФС про наявність у них великих боргів. Зловмисники залишають «контактний» номер мобільного зв’язку, після дзвінка на який, усі гроші, що є у людини на телефонному рахунку, зникають. Суми відносно невеликі, але з миру по нитці...

Також нещодавно до облдержадміністрації надійшло повідомлення, що керівникам деяких установ та підприємств регіону телефонували особи, які представлялися працівниками «Фонду сильних громад», котрий начебто спільно з облдержадміністрацією проводить збір коштів для дітей-інвалідів. Чиновники відразу дали спростування, що ця інформація не відповідає дійсності. Але деякі компанії вже встигли внести «благодійні кошти» на рахунок, вказаний неіснуючим фондом. Обласне управління Національної поліції просить інформувати про подібні повідомлення, дзвінки та «пропозиції» телефоном 102.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Курити не по кишені
Читати
А зарплату отримують
Читати
Кому довіряє Донбас
Читати
Прикрашають, бо геть блідо
Читати
Реальні гроші з-за кордону
Читати
Почали запасатися
Читати
Поїхали...
Читати
Зазнають збитків
Читати
Америка інвестує
Читати
Ще й туди безвіз
Читати
Покинуті напризволяще
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове