Архів
П’ятниця,
17 листопада 2017 року

№ 90 (19535)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Брюссель сердиться

ПОЛЬЩА. Європарламент запустив санкції проти країни.

Докладніше...
Brexit невідворотний

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Парламент призначив голосування щодо заключної угоди з Євросоюзом про вихід зі спільноти.

Докладніше...
Албанці свого домоглися

МАКЕДОНІЯ. Албанська мова стала другою офіційною в країні.

Докладніше...
Антикорупційний військовий путч

ЗІМБАБВЕ. У столиці Хараре армійські підрозділи здійснили антивладний переворот.

Докладніше...
Ядерна кнопка для Трампа

США. Вперше за 40 років конгрес почав розгляд повноважень президента щодо запуску ядерної зброї.

Докладніше...
Проти екстремістів у владі

АВСТРІЯ. У Відні тисячі людей протестували проти ультраправих в уряді.

Докладніше...
Полювання на невгодних

ТУРЕЧЧИНА. Влада оголосила про введення комендантської години на південному сході країни.

Докладніше...
Винуваті дощі та забудовники

ГРЕЦІЯ. Тривалі зливи спричинили потужну повінь в околицях Афін.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Класика рейдерства

Людмила СТЕЛЬМАХ
(Кучеренко).

Полтавська область.

Про те, що іноземні інвестори бояться вкладати гроші в Україні через поширене у нас рейдерство і корумпованість силових структур та судів, сказано чимало. Днями на Полтавщині було здійснено спробу рейдерства з участю громадянки, що проживає в так званій ДНР, і юридичної особи з... Великобританії.

НАША газета вже розповідала, як одного суботнього дня у селі Тарасенкове, де розташована контора СТОВ «Агрофірма «Оржицька», місцеві жителі помітили кілька великих автобусів та легковиків без номерів. Близько 150 молодиків спортивної статури, котрі на них приїхали, проникли на тваринницьку ферму, тракторну бригаду, тік, оточили адмінприміщення та заходилися збивати замки з комор, де зберігався цьогорічний урожай. Звістка про непроханих незнайомців швидко облетіла три села, де живуть працівники «Оржицької». Люди побігли боронити своє. Вони стали живим щитом перед ваговою, щоб не дати вивезти збіжжя та худобу. Директор агрофірми Валентин Несен викликав правоохоронців. Наразившись на неочікуваний опір селян, два автобуси й кілька легковиків розтанули в темряві полів. А третій люди заблокували. Його «вміст» (близько 40 чоловіків від 18 до 35 років) поліцейські повезли до Оржицького відділення поліції для встановлення осіб. «Тітушки» виявилися жителями Києва, Запоріжжя, Кременчука та Лубен. Порушено кілька кримінальних проваджень.

Чому вибір рейдерів упав на СТОВ «Агрофірма «Оржицька»? Мабуть, не випадково, адже це підприємство — одне з найкращих на Полтавщині. Володимир Несен, заслужений працівник сільського господарства, очолював його два десятиліття — з 1994-го по 2014 рр. У радянський час це був радгосп «Оржицький». Після роздержавлення мудрий керівник зумів зберегти цілісний майновий комплекс. Нині тут обробляють 4000 га ріллі, утримують 3000 голів ВРХ і до 8000 свиней; середня зарплата 350 тутешніх працівників — 4000 грн. Після смерті батька СТОВ очолив його син — Валентин Несен.

До рейдерського захоплення негідники ретельно готувалися, провівши своєрідну «двоходівку».

— По-перше, вони мали рішення Іллічівського районного суду Маріуполя від 4 липня ц.р., яке, однак, не було внесено до реєстру судових рішень, — розповідає Валентин Володимирович. — Нібито 1 квітня 2014 року (незадовго до смерті батька) жителька Макіївки (що на не підконтрольній Україні території) позичила мешканцю Маріуполя 28 мільйонів гривень за договором позики, а поручителем з якогось дива нібито виступила агрофірма «Оржицька», яка знаходиться за 498 кілометрів од Маріуполя. Позаяк житель цього міста позику не повернув, жінка подала до суду позов про стягнення 28 млн плюс 1,6 млн грн пені зі СТОВ.

— У суді, — продовжує полтавський адвокат Роман Кабальський, котрий представляє інтереси АФ «Оржицька», — було розіграно справжнісінький спектакль. Прибули тільки представник позичальника і начебто представник поручителя. На його дорученні стояла печатка агрофірми, яку на комп’ютері може «намалювати» навіть старшокласник! Цей липовий представник одразу ж визнав позовні вимоги і погодився виплатити понад 29 млн грн. Коли рішення набрало законної сили, бо апеляцію, звісно, ніхто не подавав, виконавчий лист був надісланий до Державної виконавчої служби при Мін’юсті. Там навіть устигли винести постанову про відкриття виконавчого провадження, але ні банківські рахунки, ні майно агрофірми ще не описували й не заарештовували. Рейдери виявили оперативну самодіяльність, за що й поплатилися.

Але злочинцям мало видалось по-бандитськи забрати майно агрофірми. Їм потрібні були і юридичні права на СТОВ. Тож 17 жовтня, у п’ятницю, наприкінці робочого дня до державного реєстратора прийшли чоловік та жінка, які принесли пакет документів про зміну засновників СТОВ «Агрофірма «Оржицька». Зокрема, протокол зборів засновників, в якому чорним по білому було написано, що Валентин Несен та його мати добровільно реалізували свої частки у статутному капіталі (контрольний пакет) компанії «Берг Трейд ЛТД», зареєстрованій у Лондоні. Реєстратор запідозрила лихе й зателефонувала Валентину Несену, котрий із подивом дізнався, що він уже не співзасновник агрофірми. Звернувся до правоохоронців. Була порушена кримінальна справа, а суд наклав арешт на корпоративні права співвласників СТОВ.

Через два тижні після цього випадку сталась описана вище спроба рейдерського захоплення в Тарасенковому.

Утім, незважаючи на судову заборону нотаріус із Дніпропетровської області Ганна Павловська внесла в державний реєстр зміни у складі співзасновників і заміну директора. Та вже 6 листопада, через два дні після «веселої» ночі в «Оржицькій», сама ж повернула попередніх власників у реєстр. Нині Г. Павловська стала фігуранткою кримінального провадження.

Поки що не відомо, хто ж насправді стоїть за спробою «віджати» агрофірму «Оржицьку». Зрозуміло, що це люди з великими грошима і хорошим «дахом», упевнені у своїй безкарності. Та хто б не «кришував» рейдерів, селяни налаштовані рішуче гуртом боронитися від зайд. Недарма ж на гербі Оржицького району написано гасло: «В єдності сила»...

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Курити не по кишені
Читати
А зарплату отримують
Читати
Кому довіряє Донбас
Читати
Прикрашають, бо геть блідо
Читати
Реальні гроші з-за кордону
Читати
Почали запасатися
Читати
Поїхали...
Читати
Зазнають збитків
Читати
Америка інвестує
Читати
Ще й туди безвіз
Читати
Покинуті напризволяще
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове