Архів
П’ятниця,
17 листопада 2017 року

№ 90 (19535)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Брюссель сердиться

ПОЛЬЩА. Європарламент запустив санкції проти країни.

Докладніше...
Brexit невідворотний

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Парламент призначив голосування щодо заключної угоди з Євросоюзом про вихід зі спільноти.

Докладніше...
Албанці свого домоглися

МАКЕДОНІЯ. Албанська мова стала другою офіційною в країні.

Докладніше...
Антикорупційний військовий путч

ЗІМБАБВЕ. У столиці Хараре армійські підрозділи здійснили антивладний переворот.

Докладніше...
Ядерна кнопка для Трампа

США. Вперше за 40 років конгрес почав розгляд повноважень президента щодо запуску ядерної зброї.

Докладніше...
Проти екстремістів у владі

АВСТРІЯ. У Відні тисячі людей протестували проти ультраправих в уряді.

Докладніше...
Полювання на невгодних

ТУРЕЧЧИНА. Влада оголосила про введення комендантської години на південному сході країни.

Докладніше...
Винуваті дощі та забудовники

ГРЕЦІЯ. Тривалі зливи спричинили потужну повінь в околицях Афін.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Із телемедициною будьте здорові...

Марина ТІШКОВА.

«Цвяхів» цього пленарного тижня було кілька — доля проекту головного кошторису держави на наступний рік, законо-проекту про деокупацію Донбасу, точніше, питання про розрив дипломатичних відносин із країною-агресором… Останній поки що встигли розглянути лише в профільному комітеті. За два пленарних дні обговорили з десяток проектів законів та постанов, схвалили чотири закони.

НАЙЗЛОБОДЕННІШЕ із вівторкового законотворчого ужинку — бюджетний пакет. У першому читанні внесено зміни до Бюджетного кодексу, якими намагаються врегулювати багато перезрілих проблем, зумовлених, зокрема, тим, що чимало повноважень передано на місцевий рівень. Пропонується додатково дотувати місцеві бюджети на утримання освітніх і медичних установ, продовжувати виділяти стабілізаційну дотацію до завершення процесу об’єднання територіальних громад. Із наступного року на місцеві органи влади хочуть перекласти забезпечення пільг на оплату комунальних послуг. До речі, наша «країна пільговиків» поповниться новою категорією — «депортовані особи, які повернулися в Україну».

Благословився в першому читанні й сам проект держбюджету-2018 (голосування відбулося з порушенням регламенту). Отже, основні параметри кошторису на наступний рік такі: дохідна частина — 877 млрд гривень, видаткова — 948,1 млрд. Граничний дефіцит — 77,9 млрд гривень, розмір держ-боргу — майже два трильйони гривень. Гривня прогнозовано має просісти до 30,1 грн за долар наприкінці наступного року.

Зростання ВВП 2018-го має становити 3%, інфляція — 7%. При цьому уряд обчислив збільшення доходів держбюджету на 15% — понад 1 трлн грн. Як запевнив Прем’єр В. Гройсман, не за рахунок збільшення податків, а завдяки... економічному зростанню.

Країна дотримуватиметься військового пріоритету — фінансування галузі нацбезпеки та оборони збільшаться на 21,2 млрд грн — до 165 млрд грн.

Сума підтримки АПК, який теж у зоні посиленої уваги, сягне 7,3 млрд грн (більше на 1 млрд грн, ніж нинішнього року), з них мільярд має надійти на розвиток фермерських господарств. Мінімальна зарплата збільшиться до 3723 грн. Видатки на «соціалку» становитимуть 122,7 млрд грн, на освіту — 217,5 млрд. Зар-плати вчителям піднімуть на чверть (у середньому на 1500 грн). На 23% зростуть витрати на науку — до 7,9 млрд грн. Галузі охорони здоров’я дістанеться 112,5 млрд грн. З них «аж» мільярд гривень буде витрачено на розвиток сільської медицини. Словом, усе «в плюсі»...

До речі, про село. Законопроект із подачі Президента «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості», званий по-простому «телемедициною», благословився як закон. Тож тепер на селян очікує лікування з допомогою Інтернету, покриття яким, однак, на «периферії» ще не доведене до пуття... Утім, у законі зазначено також, що будуть розвивати транспортну інфраструктуру у сільській місцевості, забезпечувати транспортом, обладнаним реанімаційними засобами. Однак реалізація цих норм потребує додатково 13 млрд грн із держбюджету. А скільки передбачено на цей рік на розвиток сільської медицини, дивіться вище...

Попрацювали депутати над соціальним захистом деяких категорій. Внесено зміни до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Героям Майдану, котрі дістали тілесні ушкодження, відтепер присвоюватимуть статус постраждалого учасника Революції гідності із видачею відповідного посвідчення, що прирівнюватиме їх до учасників бойових дій. Бійців АТО, які стали інвалідами внаслідок захворювання під час безпосередньої участі в АТО, наділяють правом на надання статусу інваліда війни. Такий же статус зможуть отримати цивільні, які постраждали внаслідок поранення від вибухових речовин та боєприпасів на підконтрольній Україні території проведення АТО та лінії зіткнення. Крім того, в законі термін «Велика Вітчизняна війна» замінюється терміном «Друга світова війна».

Аграрний пакет (питання, присвячені законодавчому врегулюванню органічного виробництва, деяким аспектам земельних відносин тощо) майже повністю відправлено на доопрацювання. В першому читанні ухвалено лише проект закону «Про безпечність та гігієну кормів», яким запропоновано скасувати держреєстрацію кормів і запровадити реєстр кормових добавок на основі європейського, заборонити використання ГМО у годівлі тварин.

Докладніше про завершення пленарного тижня — в наступному номері.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Курити не по кишені
Читати
А зарплату отримують
Читати
Кому довіряє Донбас
Читати
Прикрашають, бо геть блідо
Читати
Реальні гроші з-за кордону
Читати
Почали запасатися
Читати
Поїхали...
Читати
Зазнають збитків
Читати
Америка інвестує
Читати
Ще й туди безвіз
Читати
Покинуті напризволяще
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове